Αρχική Ειδήσεις Η υπερθέρμανση απειλεί ρωμαϊκά ίχνη στο Τείχος του Αδριανού στην Αγγλία

Η υπερθέρμανση απειλεί ρωμαϊκά ίχνη στο Τείχος του Αδριανού στην Αγγλία

Ρωμαϊκά αντικείμενα καθημερινής χρήσης που συντηρούνται θαμμένα στην υγρή γη της Αγγλίας, στο Τείχος του Αδριανού απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη

0
hadrians
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι αρχαιολόγοι στο Τείχος του Αδριανού στη βόρεια Αγγλία υποστηρίζουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε σύντομα να καταστρέψει μη ανακαλυφθέντα ρωμαϊκά αντικείμενα.

Περίπου 1.900 χρόνια χρόνια αφότου χτίστηκε για να κρατήσει έξω τις ορδές των βαρβάρων, οι αρχαιολόγοι στο Τείχος του Αδριανού αντιμετωπίζουν έναν νέο εχθρό — την κλιματική αλλαγή. Απειλεί έναν τεράστιο θησαυρό αρχαίων αντικειμένων.

Υπολείμματα καθημερινής ζωής

Το πέτρινο τείχος μήκους 118 χιλιομέτρων είναι ένα από τα πιο γνωστά ιστορικά τουριστικά αξιοθέατα της Βρετανίας. Διασχίζει την Αγγλία από τη δυτική ακτή στην ανατολική ακτή, σηματοδοτώντας το όριο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και σχηματίζοντας το μεγαλύτερο ρωμαϊκό αρχαιολογικό χαρακτηριστικό της Βρετανίας. Είναι επίσης μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Η κατασκευή ξεκίνησε το 122 μ.Χ. επί αυτοκράτορα Αδριανού. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες που ζούσαν εκεί άφησαν τα συναρπαστικά υπολείμματα της καθημερινής ζωής που επιτρέπουν στους αρχαιολόγους σήμερα να ανασυνθέσουν τον τρόπο που ζούσαν στα ανεμοδαρμένο βορρά της αυτοκρατορίας.

Τα τελευταία 50 χρόνια, το δραματικό τοπίο γύρω από τον τοίχο έχει αποκαλύψει πέτρινες και ξύλινες κατασκευές, δερμάτινα παπούτσια και ρούχα, εργαλεία, όπλα, ακόμη και χειρόγραφες ξύλινες ταμπλέτες, τροφοδοτώντας τη γνώση για το πώς ήταν η ζωή στη Ρωμαϊκή Βρετανία.

Αλλά τα αντικείμενα που έχουν ήδη ανακαλυφθεί λέγεται ότι είναι μόνο το ένα τοις εκατό του πραγματικού θησαυρού που βρίσκεται από κάτω.

hadrian

Η υπερθέρμανση στεγνώνει το έδαφος

Περίπου 33 μίλια δυτικά της σύγχρονης πόλης του Newcastle στο φρούριο Vindolanda, ένα από τα 14 οχυρά κατά μήκος του τείχους, έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής 5.500 δερμάτινα αντικείμενα.

Χάρη στο μαύρο, τυρφώδες χώμα, πολλά από τα τεχνουργήματα έχουν διατηρήσει ένα συναρπαστικό επίπεδο λεπτομέρειας.

«Είναι φανταστικό γιατί έχουν αλλάξει εντελώς την αντίληψή μας για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, τον ρωμαϊκό στρατό. Δεν ήταν απλώς ένα καταφύγιο στρατιωτών. Υπήρχε ζωή, πολλές γυναίκες και παιδιά που έτρεχαν», λέει ο διευθυντής των ανασκαφών και διευθύνων σύμβουλος του Vindolanda Trust Andrew Birley.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η πλειονότητα των αντικειμένων είναι ακόμα κρυμμένα κάτω από τα ερείπια.

“Λιγότερο από το ένα τοις εκατό του Τείχους του Αδριανού έχει διερευνηθεί αρχαιολογικά και μεγάλο μέρος αυτού του τοπίου προστατεύεται σε αυτό το υγρό περιβάλλον τύρφης και αυτό είναι ένα τοπίο που απειλείται πραγματικά”, λέει ο Birley.

Καθώς το κλίμα στον πλανήτη θερμαίνεται, το έδαφος θερμαίνεται πιο γρήγορα από τη θερμοκρασία του αέρα, στεγνώνοντας το έδαφος. Στη συνέχεια αυτό σπάει επιτρέποντας στο οξυγόνο να καταστρέψει τους θησαυρούς από κάτω.

«Όταν αυτό το οξυγόνο εισέρχεται, πράγματα που είναι πραγματικά ευαίσθητα, που είναι φτιαγμένα από δέρμα, ύφασμα, είδη ξύλου, φθείρονται και χάνονται για πάντα», λέει ο Birley.

Τώρα, αντί να υπερασπιστεί τη Ρωμαϊκή Βρετανία από την ακατάκτητη Καληδονία προς τα βόρεια, ο αγώνας διεξάγεται μεταξύ των αρχαιολόγων και της κλιματικής αλλαγής.

hadrians1

Διαφήμιση