Αρχική Ειδήσεις «Συνωστισμός» στη διπλωματική οδό για εκτόνωση της Ουκρανικής κρίσης

«Συνωστισμός» στη διπλωματική οδό για εκτόνωση της Ουκρανικής κρίσης

Επικίνδυνη κλιμάκωση καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στη ρωσο-ουκρανική κρίση με Ευρώπη και ΝΑΤΟ να ζητούν έμπρακτες αποδείξεις καλής θελησης απο Ρωσία και η τελευταία να δεσμεύεται για επίσημες ανακοινώσεις μέσα στην ημέρα.

0
Ukrania Rosia
Διαφήμιση

Την ώρα που τα ρωσικά τύμπανα πολέμου συνοδεύονται από τον εκκωφαντικό ήχο οβίδων σε ουκρανικό έδαφος, Ευρώπη και ΝΑΤΟ επιδίδονται σε ένα ατέρμονο διπλωματικό «χορό» ανακοινώσεων και προειδοποιητικών δηλώσεων.

Ενώ, οι ευρωπαίοι ηγέτες άνοιξαν έναν άτυπο διάλογο για τις εξελίξεις στο ζήτημα Ρωσίας-Ουκρανίας, υπερασπίζοντας με σταθερότητα και αποφασιστικότητα την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ανησυχεί βαθιά για την αναζωπύρωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία και ελπίζει ότι η Δύση θα χρησιμοποιήσει την επιρροή που ασκεί στο Κίεβο για να εμποδίσει περαιτέρω κλιμάκωση.

«Ουδείς, ούτε ένας δυτικός εκπρόσωπος δεν μιλά για τις τεράστιες επιθετικές δυνατότητες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής. Και σε συνδυασμό με τις προβοκατόρικες ενέργειες, οι οποίες μόνο ενισχύθηκαν το τελευταίο 24ωρο ή μερικά 24ωρα, πρόκειται για πάρα πολύ επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το ΝΑΤΟ αμφισβητεί τις ειρηνικές προθέσεις της Ρωσίας

Παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις της Ρωσίας, η Δύση παραμένει σε επιφυλακή για ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με το ΝΑΤΟ να προτάσσει τον διάλογο και την αποκλιμάκωση της κρίσης, δηλώνοντας παράλληλα ότι η Συμμαχία «πρέπει να απαντήσει» σε επιθετικές ενέργειες της Μόσχας. Με τελευταία, την αύξηση της δύναμής της στο Κίεβο με 7.000 επιπλέον στρατιώτες.

Κι ενώ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι ανησυχεί πως «η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει προσχήματα για μια ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας», ο Ρώσος ΥΠΕΞ δεσμεύτηκε εντός της ημέρας θα αποσταλεί επιστολή – απάντηση στους Αμερικανούς. «Έχω ήδη πει ότι θα την δημοσιοποιήσουμε γιατί πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο τα ενδιαφερόμενα μέλη της κοινωνίας των πολιτών των χωρών μας να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Η ανησυχία των ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ άλλαξε τα ταξιδιωτικά σχέδιά του, προκειμένου να μιλήσει σε σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Ουκρανία. «Τα στοιχεία επί του πεδίου δείχνουν πως η Ρωσία κινείται προς μια επικείμενη εισβολή. Είναι μια κρίσιμη στιγμή», δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Έντονες ανησυχίες προκαλούν και οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ. O Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν προς τα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ πετούν περισσότερα ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα στην περιοχή. Πρόσθεσε δε ότι η Ρωσία συγκεντρώνει και φιάλες αίματος. «Ήμουν κι εγώ στρατιώτης πριν από λίγο καιρό. Ξέρω από πρώτο χέρι ότι δεν κάνεις τέτοιου είδους πράγματα χωρίς λόγο. Και σίγουρα δεν τα κάνεις αν ετοιμάζεσαι να επιστρέψεις στο σπίτι σου» τόνισε.

Το Λονδίνο προβλέπει παρατατεμένη ένταση

Σύμφωνα με το Λονδίνο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να παρατείνει την ουκρανική κρίση για μήνες, για να δοκιμάσει την ενότητα της Δύσης. Η Μόσχα, από την πλευρά της, κατηγορεί την Ουάσιγκτον πως επιδιώκει να αποσπάσει από τη Ρωσία μερίδιο της ευρωπαϊκής αγορά φυσικού αερίου.

Η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας κατηγόρησε σήμερα τη Μόσχα ότι αναζητεί «προσχήματα για μια εισβολή στην Ουκρανία». 

Επίσης, εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία της για τις σημερινές πληροφορίες που δείχνουν ενίσχυση των δυνάμεων. «Το Ηνωμένο Βασίλειο καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, μένει χρόνος για τη διπλωματία και την αποκλιμάκωση», πρόσθεσε η βρετανίδα υπουργός.

 

 

Διαφήμιση