Αρχική Ειδήσεις Ρώσος Πρέσβης Τσιζόφ: «Θα επιβιώσουμε από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις»

Ρώσος Πρέσβης Τσιζόφ: «Θα επιβιώσουμε από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις»

«Η Μόσχα όχι μόνο θα επιβιώσει από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις αλλά στο τέλος της ημέρας θα γυρίσουν μπούμερανγκ σε όσους τις επιβάλουν» δήλωσε σε μία αποκαλυπτική της ρωσικής οπτικής συνέντευξη ο Βλαντίμιρ Τσιζόφ.

0
Chizhov and Gotev
Ο Ρώσος Πρέσβης στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζόφ με τον δημοσιογράφο Γκέοργκι Γκότεφ, @EURACTIV
Διαφήμιση

Σε μία σύντομη αλλά περιεκτικότατη σε μηνύματα και λεονταρισμούς συνέντευξη, τη δεύτερη σε διάστημα μόλις 3 εβδομάδων, ο Ρώσος Πρέσβης στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, επιχείρησε να φέρει τη Δύση «προ των ευθυνών της» αναφορικά με το πλέγμα κυρώσεων που «υφαίνει», προ και μετά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναδεικνύοντας από μόνο του το ενεργειακό σε κρίσιμη διελκυστίνδα.

«Η ενέργεια είναι ένας τομέας όπου ο βαθμός αλληλεξάρτησης Ρωσίας και ΕΕ είναι μεγάλος», παραδέχτηκε ο Ρώσος διπλωμάτης, τολμώντας όμως να υπονοήσει την επανεμφάνιση του αγωγού Nord Stream 2 στο προσκήνιο, που σαν «πολύφερνη νύφη» θα κρίνει την έκβαση στις λεπτομέρειες.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν έχει πεθάνει.
Είναι απλά η «Ωραία Κοιμωμένη». Ποιος θα υποφέρει αν «πεθάνει»;
Η Ρωσία θα βρει πελάτες για το φυσικό της αέριο

 

«Κανείς δεν είπε ότι το πρότζεκτ είναι “νεκρό”. Κανείς από τη γερμανική κυβέρνηση δεν είπε ότι είναι “νεκρό”. Έχει τεθεί σε αναμονή. Ποιος όμως θα υποφέρει; Η Ρωσία θα βρει πελάτες για το φυσικό της αέριο», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Ακόμα και για την «συμπαγή» εικόνα ενότητας και αλληλεγγύης που επιδεικνύει η ΕΕ στο ουκρανικό, ο Βλαντίμιρ Τσιζόφ θέλησε να «θολώσει» με υποννοούμενα. «Κατανοούμε ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις λαμβάνονται σε αυτόν τον τομέα λαμβάνονται ομόφωνα» δήλωσε, «Πράγμα που δείχνει ότι υπάρχει κάποιος βαθμός πειθαρχίας. Το εάν αυτό αντικατοπτρίζει όλες τις θέσεις, οποιασδήποτε μεμονωμένης χώρας, αυτό μένει να το δούμε» σχολίασε.

Γιατί πήραμε το Τσερνόμπιλ

Ο Ρώσος διπλωμάτης θέλησε να ξεδιπλώσει την ανησυχία της Μόσχας για τις δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι που φέρεται να σκοπεύει να καταργήσει το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994 και να προχωρήσει στην επαναφορά της Ουκρανίας σε πυρηνικό καθεστώς.

Το μνημόνιο της Βουδαπέστης, που υπογράφηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1994 από Ουκρανία, Μεγάλη Βρετανία, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες, καθιέρωσε τις εγγυήσεις ασφάλειας σε σχέση με την προσχώρηση της Ουκρανίας στη Συνθήκη, για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.

«Η Ουκρανία δεν είχε ποτέ πυρηνικό καθεστώς, ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης που ήταν η πυρηνική δύναμη. Επομένως» υπογράμμισε οΤσιζόφ, «Η Ρωσία δεν παίρνει πίσω κάτι που ανήκε στην Ουκρανία. Αλλά η Ουκρανία έχει τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς που λειτουργούν, συν έναν πέμπτο –το Τσερνόμπιλ. Και έχει διατηρήσει αρκετή επιστημονική τεχνογνωσία. Τουλάχιστον να κάνει τη λεγόμενη βρώμικη βόμβα», είπε.

Ορατό το ενδεχόμενο χρήσης πυρινικών όπλων;

«Ελπίζω όχι» απαντά ο Τσιζόφ και εξηγει «Διότι αν είναι, θα πρέπει να ρωτήσει κανείς την ΕΕ και τις ΗΠΑ, εκείνους τους ανθρώπους που είναι απασχολημένοι με τη σύνταξη περαιτέρω κυρώσεων, αν θα κάνουν το ίδιο με την Ουκρανία;

Δεν είναι το Μνημόνιο της Βουδαπέστης που έχει σημασία, οποιοδήποτε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα σήμαινε ξεκάθαρη παραβίαση της συνθήκης περί μη διάδοσης Πυρηνικών Όπλων. Αυτό είναι το νομικό μέσο. Εάν συμβεί αυτό, ολόκληρη η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να στραφεί εναντίον του Κιέβου».

«Ελπίζουμε να μην σκοτωθεί ο Ζελένσκι»

Στο ερώτημα εάν πιστεύει ότι θα σκοτωθεί ο Ζελένσκι σε κάποια στρατιωτική επιχείρηση, όπως ο ίδιος υποστηρίζει δημόσια -ότι αποτελεί δηλαδή στόχο της Ρωσίας- ο Ρώσος Πρέσβης είπε ότι δεν το ελπίζει.

«Στην πραγματικότητα, η δολοφονία ηγετών κρατών είναι στυλ κάποιου άλλου,
όχι δικό μας.
Ίσως υπάρξει κάποιο δικαστήριο για να τον αντιμετωπίσει κάποια στιγμή».

 

Ερωτηθείς για το είδος των κατηγοριών που μπορεί να του απαγγελθούν, είπε ότι «εναπόκειται στις νέες αρχές του Κιέβου και στο δικαστήριο τους να τον αντιμετωπίσουν».

«Θα επιβιώσουμε από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις»

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ, υπογράμμισε ότι η Μόσχα όχι μόνο «θα επιβιώσει» αλλά στο τέλος της ημέρας θα γυρίσουν μπούμερανγκ σε όσους τις επιβάλουν.

«Υπήρξαν ηγέτες από μέρη εκτός της ΕΕ που είχαν προβλέψει, από τον προηγούμενο γύρο κυρώσεων, ότι η ρωσική οικονομία θα κομματιαζόταν. Αλλά έχει επιβιώσει. Γνωρίζουμε πώς να υπολογίζουμε τους κινδύνους και να αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες τυχόν επικείμενων κυρώσεων. Και οι κυρώσεις έχουν αποτέλεσμα μπούμερανγκ, χτυπούν πολύ συχνά αυτούς που τις επιβάλλουν. Όχι λόγω των αντικυρώσεων, αλλά γιατί σε αυτόν τον πολύ διασυνδεδεμένο κόσμο, σε αυτήν την παγκόσμια οικονομία, θα γυρίσουν μπούμερανγκ».

«Δεν θα μείνουμε για πάντα στην Ουκρανία»

Τέλος, επεσήμανε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καμία διάθεση να παραμείνουν στην Ουκρανία.

«Πρόθεσή μας δεν είναι να μείνουμε για πάντα στην Ουκρανία. Ο ρωσικός στρατός θα ολοκληρώσει αυτή την επιχείρηση, ελπίζουμε νωρίτερα παρά αργότερα, και θα φύγει […] η Ρωσία έχει ήδη αρκετό έδαφος».

Συνέντευξη στον Georgi Gotev / Πηγή: EURACTIV

Το ίδιο μήνυμα είχε αποστείλει ο Ρώσος Πρέσβης από την πρώτη ακόμα ανακοίνωση Κυρώσεων από πλευράς ΕΕ προς την Ρωσία.

«Δεν φοβόμαστε ούτε καν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Μπορέλ, ακόμα και αν μου κάνει εντύπωση η φρασεολογία τους, ότι δηλαδή η Ρωσία θα δει τη μητέρα όλων των κυρώσεων» σχολιάζοντας προκλητικά ότι η φρασεολογία τους θυμίζει Σαντάμ Χουσεΐν.

Δείτε εδώ την προγούμενη συνέντευξη του Ρώσου Πρέσβη στην ΕΕ,Βλαντίμιρ Τσιζόφ.

Διαφήμιση