Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Ρεκόρ αιολικής ενέργειας «χάρισε» η κακοκαιρία στην Πολωνία

Ρεκόρ αιολικής ενέργειας «χάρισε» η κακοκαιρία στην Πολωνία

Οι θυελλώδεις άνεμοι που έπληξαν τη βόρεια Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα παρήγαγαν ρεκόρ αιολικής ενέργειας  στην Πολωνία, καλύπτοντας περίπου το 30% της ζήτησης στη χώρα.

0
storm Polland
Διαφήμιση

Οι θυελλώδεις άνεμοι που έπληξαν τη βόρεια Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα παρήγαγαν ρεκόρ αιολικής ενέργειας  στην Πολωνία, καλύπτοντας περίπου το 30% της ζήτησης σε μια χώρα όπου η περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από άνθρακα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της εταιρείας διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. 

Συγκεκριμένα, το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης 16 Φεβρουαρίου, καταγράφηκε επίπεδο ρεκόρ παραγωγής ενέργειας από αιολικά πάρκα περίπου 6.700 μεγαβάτ, δήλωσε η PSE, η οποία διατηρεί το ηλεκτρικό σύστημα σε όλη την Πολωνία.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα των 38 εκατομμυρίων κατοίκων είναι σχεδόν 24.000 μεγαβάτ, πράγμα που σημαίνει ότι οι αιολικές μονάδες κάλυψαν σχεδόν το 30% της ζήτησης, που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο στο 10% της ετήσιας ενεργειακής ζήτησης συνολικά. 

Αυτά τα ποσοστά παραγωγής αιολικής ενέργειας θα ήταν πολύ υψηλότερα, εάν οι καταιγίδες δεν κατέστρεφαν ορισμένες γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος, προκαλώντας την αυτόματη διακοπή λειτουργίας ορισμένων ανεμογεννητριών για λόγους ασφαλείας. 

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Πολωνίας και αυξάνονται, ειδικά στους τομείς της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο ρόλος του μαύρου άνθρακα να μειώνεται, αλλά εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περίπου το 65% της παραγωγής ενέργειας στην Πολωνία. Ένα άλλο 6% προέρχεται από φυσικό αέριο, κυρίως από τη Ρωσία.

Τα αιολικά πάρκα αντιπροσωπεύουν το 42% της ανανεώσιμης ενέργειας της Πολωνίας και ένα άλλο 45% προέρχεται από ηλιακούς συλλέκτες.

Στον τομέα του φυσικού αερίου, η Πολωνία έχει λάβει μέτρα για να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές εισαγωγές. Το λιμάνι LNG της Βαλτικής Θάλασσας, όπου οι αποστολές προέρχονται από το Κατάρ και τις ΗΠΑ, επεκτείνεται και κατασκευάζεται αγωγός για την εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Νορβηγία.

 Σημειώνεται ότι από την κακοκαιρία τέσσερις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Πολωνία και τουλάχιστον εννέα τραυματίστηκαν καθώς οι ισχυροί άνεμοι ξεριζωσαν δέντρα και στέγες σπιτιών.

storm Polland1

Διαφήμιση