Αρχική Special Topics Η ΕΣΔΑΚ δίνει «μαθήματα» ολοκληρωμένης διαχείρισης βιοαποβλήτων

Η ΕΣΔΑΚ δίνει «μαθήματα» ολοκληρωμένης διαχείρισης βιοαποβλήτων

Τη νέα Πιλοτική Μονάδα Παραγωγής Βιοπλαστικού του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) επισκέφθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης.

0
IMG 1950
Διαφήμιση

Στη νέα Πιλοτική Μονάδα Παραγωγής Βιοπλαστικού του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ), βρέθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) κ. Νίκος Χιώτακης, δεσμευόμενος για την ενίσχυση των προσπαθειών αναβάθμισης της μονάδας.

Ο κ. Χιωτάκης αφού ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ κ. Ζαχαρία Καλογεράκη και τους επιβλέποντες μηχανικούς, συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την υλοποίηση της πρωτοποριακής ιδέας  επαναχρησιμοποίησης τροφικών υπολειμμάτων προς παραγωγή βιοπλαστικού και δεσμεύτηκε ότι θα συνεισφέρει στην αναζήτηση τρόπων χρηματοδότησης της πιλοτικής λειτουργίας ώστε να γίνει εφικτή η αναβάθμιση της διεργασίας σε βιομηχανική κλίμακα. Η πιλοτική μονάδα παραγωγής βιοπλαστικού υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου A2UFood «Αποφευκτέα και μη τροφικά υπολείμματα: Μια ολιστική προσέγγιση διαχείρισης για αστικές περιοχές» και αξιοποιεί απόβλητα τροφίμων για να παράξει το PLA, μια βιοδιασπάσιμη πρώτη ύλη που έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει το πλαστικό.

Η νέα πρώτη ύλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή βιοδιασπώμενων πλαστικών, όπως καλαμάκια, σακούλες, νήμα για 3D printers κλπ.

Πως λειτουργεί η μονάδα παραγωγής βιοπλαστικού

Η αποκομιδή των βιοαποβλήτων που προορίζονται για επεξεργασία στη νέα Πιλοτική Μονάδα Βιοπλαστικού θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση με ειδικό απορριμματοφόρο ιδιοκτησίας του Δήμου Ηρακλείου, η προμήθεια του οποίου χρηματοδοτήθηκε από την ίδια δράση.

Μετά από διαλογή, τα απόβλητα οδηγούνται σε ένα σύστημα βιοαντιδραστήρων όπου υφίστανται ελεγχόμενες διαδικασίες ζύμωσης και μετατρέπονται σε πρώτη ύλη παραγωγής βιοπλαστικών, όπως βιοδιασπώμενες σακούλες και νήμα για 3Dprinters.

Η νέα Πιλοτική Μονάδα Παραγωγής Βιοπλαστικού, που ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) έχει εγκαταστήσει σε χώρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηράκλειου (ΔΕΥΑΗ), έκανε πραγματοποίησε την επίσημη πρώτη «Ημέρα Ανοιχτής Λειτουργίας» την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022.

Διαφήμιση