Αρχική Ειδήσεις Παγκόσμια κατακραυγή: Γυναίκες ακτιβίστριες «εξαφανίζονται» στο Αφγανιστάν

Παγκόσμια κατακραυγή: Γυναίκες ακτιβίστριες «εξαφανίζονται» στο Αφγανιστάν

0
Women of Afganistan
Διαφήμιση

Αν και οι Ταλιμπάν αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή στις εξαφανίσεις ακτιβιστριών, ένας από τους ανώτατους αξιωματούχους τους παραδέχτηκε ότι «οι αρχές έχουν το δικαίωμα να συλλαμβάνουν και να κρατούν αντιφρονούντες ή όσους παραβιάζουν το νόμο».

Οι ακτιβίστριες αποκαλύπτουν μέσα από τα social media ότι δέχονται απειλητικά τηλεφωνήματα από άνδρες που ισχυρίζονται ότι είναι των μυστικών υπηρεσιών των Ταλιμπάν, προειδοποιώντας να παραμείνουν σιωπηλές ή να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Ένα βίντεο  της ακτιβίστριας Tamana Paryani, που έκανε τον γύρω του κόσμου, αποτυπώνει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν. Ένοπλοι άνδρες που ισχυρίζονταν ότι ήταν των μυστικών υπηρεσιών των Ταλιμπάν, προσπαθούσαν να διαρρήξουν την πόρτα του σπιτιού, όπως αποκαλύπτει με βίντεο που κατέγραψε η ακτιβίστρια στο τηλέφωνό της, καθώς οι άντρες χτυπούσαν την πόρτα της.

«Βοηθήστε, παρακαλώ, οι Ταλιμπάν ήρθαν στο σπίτι μας… μόνο οι αδερφές μου είναι εδώ», φωνάζει εκλιπαρώντας η Paryani.

Μια άλλη γυναίκα ακτιβίστρια, η Parwana Ibrahimkhel, απήχθη επίσης με παρόμοιο τρόπο από το σπίτι της. Η τοποθεσία και των δύο παραμένει άγνωστη και τοπικοί ακτιβιστές κατηγορούν τους Ταλιμπάν ότι τις συνέλαβαν στις 19 Ιανουαρίου.

Και οι δύο ακτιβίστριες συμμετείχαν σε μια διαμαρτυρία στις 16 Ιανουαρίου στην Καμπούλ, ενάντια στους περιορισμούς των Ταλιμπάν στις γυναίκες.

«Η Tamana και η Parwana είναι εκείνες οι τολμηρές φωνές που χρειάζονται οι γυναίκες στο Αφγανιστάν αυτή τη στιγμή. Και οι δύο υπερασπίστηκαν σθεναρά τα βασικά μας δικαιώματα», δήλωσε στο TRT World η Rokhshana Rezai, συνιδρύτρια μιας ομάδας που ονομάζεται Afghan Powerful Women’s Movement.

«Και οι δύο συνελήφθησαν από τους Ταλιμπάν και κρατούνται αυτή τη στιγμή από αυτούς. Υπάρχουν αρκετοί μάρτυρες από τις συλλήψεις και όλοι λένε ότι οι άνδρες ισχυρίστηκαν ότι ήταν οι Ταλιμπάν».

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ αρνήθηκε ότι έχουν προβεί στη σύλληψη γυναικών, αλλά όπως δήλωσε «οι αρχές έχουν το δικαίωμα να συλλαμβάνουν και να κρατούν αντιφρονούντες ή όσους παραβιάζουν το νόμο».

 

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες ακτιβιστριών

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν τους Ταλιμπάν να ερευνήσουν την απαγωγή της Alia Azizi, μιας γυναίκας σωφρονιστικού υπαλλήλου που αγνοείται για περισσότερους από τρεις μήνες.

Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν, ωστόσο, δεν έχουν προβεί σε κάποια επίσημη δήλωση σχετικά με τις εξαφανίσεις αυτών των γυναικών. Ενώ, την περασμένη εβδομάδα, αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν, με επικεφαλής τον Muttaqi, φιλοξενήθηκε στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, το Όσλο, για συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νορβηγία και μέλη της αφγανικής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, όπως αναφέρει το TRT World.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Amir Khan Muttaqi είπε ότι οι συλλήψεις μπορεί να έγιναν από τους Ταλιμπάν, αλλά, όπως είπε υπάρχουν «κακοί άνθρωποι» μεταξύ των Ταλιμπάν που η ομάδα διώχνει. «Υπάρχουν στοιχεία ότι μπορεί να συνέλαβαν τις γυναίκες», είπε.

Το αποτρόπαιο καθεστώς για τις Αφγανές κάθε ηλικίας

Από τότε που κατέλαβαν τη χώρα, στις 15 Αυγούστου του περασμένου έτους, οι Ταλιμπάν έχουν περιορίσει τις γυναίκες από τις θέσεις εργασίας, εκτός των τομέων της υγείας και της εκπαίδευσης.

Τα έφηβα κορίτσια επιβάλλεται να μένουν σπίτι, απέχοντας από το σχολείο μέχρι να δημιουργηθεί ένα «ασφαλές περιβάλλον μάθησης». Αυτόν τον μήνα, οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν ότι όλα τα κορίτσια θα επιστρέψουν στο σχολείο μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Επίσης, η ομάδα έχει κατηγορηθεί για σύλληψη και ξυλοδαρμό ακτιβιστών και δημοσιογράφων. «Αυτές οι συλλήψεις αντιπροσωπεύουν μια τρομακτική κλιμάκωση καταστολής του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών από τους Ταλιμπάν», δήλωσε στο TRT World η Heather Barr, διευθύντρια για τα δικαιώματα των γυναικών στο Human Rights Watch.

«Έχουμε δει ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών να διαδηλώνουν πολύ τακτικά στους δρόμους της Καμπούλ, αλλά είδαμε μια πραγματική κλιμάκωση στις 16 Ιανουαρίου, με τους Ταλιμπάν να χρησιμοποιούν σπρέι πιπεριού, καθώς και να επιδίδονται σε σωματική βία» παραδέχτηκε η Hether Barr κατά την ενημέρωση για τα περιστατικά σύλληψης και εξαφάνισης κάποιων εξ αυτών.

Οι απαιτήσεις των Ταλιπμάν

Υπενθυμίζεται ότι οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να απαιτούν την απελευθέρωση των «παγωμένων» πολύτιμων αφγανικών αποθεμάτων ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επιδιώκοντας, παράλληλα, αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και την διπλωματική τους αναγνώριση.

Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ και οι διεθνείς φορείς επιμένουν στην άρση των περιορισμών της ομάδας για τις γυναίκες, όπως αναφέρει το TRT World.

Χαλκός και χρυσός

Σύμφωνα με έκθεση το 2019 του αφγανικού υπουργείου Ορυκτών και Πετρελαίου, η ποσότητα του χαλκού που κρύβει η χώρα ανέρχεται σε 30 εκατ. τόνους. Άλλα 28,5 εκατ. τόνοι εκτιμάται ότι βρίσκονται σε αποθέματα πορφυρίτη, ανεβάζοντας το σύνολο του εκτιμώμενου χαλκού σε 60 εκατ. τόνους, η αξία των οποίων ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην έκθεση του 2019 αναφέρεται πως το Αφγανιστάν διαθέτει πάνω από 2,2 δισ. τόνους σιδηρομεταλλεύματος, αξίας 350 δισ. δολαρίων σε τρέχουσες τιμές.

Οι πηγές χρυσού εκτιμώνται σε 2.700 κιλά, αξίας 170 εκατ. δολαρίων, με το αφγανικό υπουργείο να αναφέρει πως βασικά μέταλλα, όπως το αλουμίνιο, ο κασσίτερος, ο μόλυβδος και ο ψευδάργυρος «βρίσκονται σε πολλές περιοχές της χώρας».

Λίθιο και Σπάνιες Γαίες

Εσωτερικό υπόμνημα του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας περιέγραφε το 2010 το Αφγανιστάν ως «τη Σαουδική Αραβία του λιθίου, που σημαίνει πως θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια προσφορά του μετάλλου μπαταρίας όπως η χώρα της Μέσης Ανατολής για το αργό πετρέλαιο».

Το υπουργείο Ορυκτού Πλούτου στην έκθεση του 2019 αναφέρει πως το Αφγανιστάν διαθέτει 1,4 εκατ. τόνους ορυκτών σπάνιων γαιών, μία ομάδα 17 σπανιζόντων ορυκτών τα οποία χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ηλεκτρονικών προϊόντων καθώς και στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Συνορεύοντας με τις πλούσιες σε υδρογονάθρακες χώρες του Ιράν και του Τουρκμενιστάν, το Αφγανιστάν διαθέτει και αυτό περί το 1,6 δισ. βαρέλια πετρελαίου, 453 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και άλλα 500 εκατ. υγρά φυσικού αερίου. Η αξία του αργού πετρελαίου εκτιμάται σε 107 δισ. δολάρια σε τρέχουσες τιμές.

Το Αφγανιστάν ήταν ιστορικά μια σημαντική πηγή lapis lazuli, ενός βαθύ μπλε ημιπολύτιμου λίθου, που έχει εξορυχθεί βόρεια της χώρας στην επαρχία Μπανταχσάν, για χιλιάδες χρόνια, καθώς και άλλων πολύτιμων λίθων, όπως τα ρουμπίνια και τα σμαράγδια.

Διαφήμιση