Αρχική COVID-19 Corbevax Vs Covid-19: Το 1ο εμβόλιο χωρίς πατέντα – Υποψήφιοι για Νόμπελ...

Corbevax Vs Covid-19: Το 1ο εμβόλιο χωρίς πατέντα – Υποψήφιοι για Νόμπελ οι δημιουργοί του

0
PeterHotez mebottazi
Η Maria Elena Bottazzi (δεξιά) και ο Peter Hotez (αριστερά) (Max Trautner/Texas Children's Hospital)
Διαφήμιση

Ο Peter Hotez και η Maria Elena Bottazzi, από το Texas Children’s Hospital και το Baylor College of Medicine, δημιούργησαν το πρώτο «παγκόσμιο» εμβόλιο κατά της COVID-19», χωρίς δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Λόγος για τον οποίο το καθιστά ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της ανισότητας διανομής εμβολίων στον κόσμο.

Μετά από πολλά εμπόδια στις προσπάθειες της ομάδας να χρηματοδοτήσει και να αναπτύξει το Corbevax, μόλις τις προηγούμενες μέρες έλαβε την έγκριση διάθεσης, για έκτακτη χρήση στον πληθυσμό της Ινδίας.

Πλέον η Maria Elena Bottazzi, καθηγήτρια στο Baylor College of Medicine του Χιούστον, και ο Peter Hotez, του Texas Children’s Hospital Center for Vaccine Development, προτάθηκαν για το Νόμπελ Ειρήνης για τη δημιουργία εμβολίου άνευ διπλώματος ευρεσιτεχνίας.

Το «vegan εμβόλιο» Corbevax

Το Corbevax, χρησιμοποιεί μια τεχνολογία παρόμοια με αυτή του εμβολίου της ηπατίτιδας Β και παράγεται με μικροβιακή ζύμωση και μαγιά. Όπως δήλωσε ο Hotez στο Ινδικό δίκτυο NDTV, πρόκειται για ένα «vegan εμβόλιο» το οποίο  λειτουργεί όπως όλα τα εμβόλια mRNA, με το χαμηλότερο όμως δυνατό κόστος.

Το εμβόλιο Corbevax που εγκρίθηκε στην Ινδία στα τέλη του 2021, είναι εύκολο στην παραγωγή του και με αποτελεσματικότητα που ξεπερνά το 80%. Με την επιλογή των επιστημόνων να μην το «προστατεύσουν» με δεσμευτικές πατέντες, το εμβόλιο γίνεται άμεσα προσβάσιμο σε όλες τις φτωχές χώρες.

 

Το πρόγραμμα διάθεσης του Corbevax

Η κυβέρνηση του Νέου Δελχί έχει υποβάλει παραγγελία αγοράς για πέντε δόσεις του εμβολίου Corbevax, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και να ενισχύσουν τη διαθεσιμότητα εμβολίων στο πλαίσιο του προγράμματος ανοσοποίησης του πληθυσμού κατά του κορωνοϊού.

Στο εξής, μόλις δοθούν οι ρυθμιστικές εγκρίσεις, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το εμβόλιο σε εφήβους κάτω των 15 ετών, καθώς οι περισσότερες πολιτείες της Ινδίας  προγραμματίζουν εκ νέου το άνοιγμα των σχολείων.

FK18ToGakAIq4f3

Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών

Ενώ το Corbevax έχει λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και έχει ολοκληρώσει τις δοκιμές σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών και 12-18 ετών, επί του παρόντος διατίθεται μόνο για περιορισμένη χρήση, κυρίως σε ενήλικες.

Συγκεκριμένα, ολοκλήρωσε τις κλινικές δοκιμές Φάσης ΙΙΙ στην Ινδία, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 συμμετέχοντεςΤο εμβόλιο βρέθηκε να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό κατά του αρχικού ιού, με >90% αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση της Covid-19 και 80% αποτελεσματικότητα έναντι της παραλλαγής Delta.

Οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι ήταν ασφαλές και καλά ανεκτό, καθώς είχε 50% λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από άλλα εμβόλιαΌπως ανέφερε το NPR, ένα μειονέκτημα της βιοτεχνολογίας είναι ότι δεν μπορεί να τροποποιηθεί τόσο γρήγορα όσο τα εμβόλια mRNA για νέες παραλλαγές.

Το Corbevax χορηγείται μέσω ενδομυϊκής οδού με δύο δόσεις προγραμματισμένες με διαφορά 28 ημερών και αποθηκεύεται μεταξύ 2 και 8 βαθμών Κελσίου. Παρουσιάζεται σε συσκευασία φιαλιδίου των 0,5 ml (μία δόση) και των 5 ml (10 δόσεις).

 

 

Διαφήμιση