Αρχική Ειδήσεις Ουκρανική κρίση: Αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων από Κριμαία

Ουκρανική κρίση: Αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων από Κριμαία [VIDEO]

Παρά την αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα της Ουκρανίας, οι διπλωματικές προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης συνεχίζονται. Τα βλέμματα στρέφουν στην συνάντηση Όλαφ Σολτς και Βλαντιμίρ Πούτιν.

0
rosikos stratos
Η Ρωσία αποσύρει ορισμένα από τα στρατεύματά της κοντά στην Ουκρανία EIKONA: Screen Grab / Video
Διαφήμιση

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι ασκήσεις μεγάλης κλίμακας στην Κριμαία βαίνουν προς ολοκλήρωση, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η σταδιακή αποχώρηση στρατευμάτων με προορισμό την βάση τους, στη Ρωσία.

«Πολλές ασκήσεις μαχητικής εκπαίδευσης, έχουν διεξαχθεί όπως είχε προγραμματιστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ. Ορισμένες ασκήσεις συνεχίζονται, όπως μια μεγάλη κοινή άσκηση Ρωσίας-Λευκορωσίας, που πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 20 Φεβρουαρίου.

Αν και δεν υπήρξε σαφής αναφορά για το μέγεθος των δυνάμεων που αποχωρούν, άρα και σε ποιο βαθμό είναι ασφαλής η εκτίμηση αποκλιμάκωσης της έντασης, τοπικά μέσα ενημέρωσης «αποτυπώνουν» την κινητικότητα σε στρατιωτικές περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Κίνηση καλής θέλησης ή διπλωματικός ελιγμός;

Το αν η ρωσική κίνηση θα είναι αρκετή για να κατευνάσει τους δυτικούς φόβους δεν είναι ακόμη γνωστό. Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει ότι μια ρωσική εισβολή θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία αναζητά εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα επιτραπεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάτι που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν απορρίψει.

Μετά τη ρωσική ανακοίνωση, πηγή της βρετανικής κυβέρνησης ανέφερε στο BBC ότι περιμένει να δει το μέγεθος της απόσυρσης, ώστε να εκτιμηθεί αν οι δυνάμεις που απομένουν θα έχουν ικανότητα εισβολής.

russia troop positions BBC

Ωστόσο, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, είπε ότι η ημέρα «θα περάσει στην ιστορία σηματοδοτώντας της αποτυχία της δυτικής πολεμικής προπαγάνδας. Έχουν ντροπιαστεί αφού δεν έχει εκτοξευθεί ούτε ένας πυροβολισμός».

Οι διπλωματικές προσπάθειες με στόχο την αποτροπή μιας πιθανής κρίσης συνεχίζονται, με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Είναι πιθανό να επαναλάβει την προειδοποίηση ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει σκληρές κυρώσεις εάν εισβάλει στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από TACC και BBC

Διαφήμιση