Αρχική Ειδήσεις Το «κρυφτούλι» ενεργειακών κολοσσών για το νέφος μεθανίου που «είδαν» Δορυφόροι

Το «κρυφτούλι» ενεργειακών κολοσσών για το νέφος μεθανίου που «είδαν» Δορυφόροι

Η εταιρεία γεωαναλυτικής εκτιμά ότι χρειάστηκαν να εκλυθούν 105 τόνοι μεθανίου την ώρα για να δημιουργηθεί το συγκεκριμένο νέφος. Ίσο με τις ετήσιες εκπομπές περίπου 2.000 αυτοκινήτων.

0
kausaeria 2
Διαφήμιση

Η Λουιζιάνα ερευνά το τεράστιο σύννεφο μεθανίου που κατέγραψε από τον περασμένο Οκτώβριο ο Δορυφόρος Sentinel-5P, ενώ, νέα φωτογραφικά ντοκουμέντα αποτυπώνουν τις επικίνδυνες εκπομπές του πιο ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου σε όλο τον πλανήτη.

Η πολιτεία ξεκίνησε εκτεταμένες έρευνες όταν το πρακτορείο Bloomberg επικοινώνησε με την Υπηρεσία Ασφάλειας Αγωγών και Επικίνδυνων Υλικών των ΗΠΑ σχετικά με ένα σύννεφο αέριων ρύπων που εντοπίστηκε στις 21 Ιανουαρίου από την Kayrros SAS.

Η εταιρεία γεωαναλυτικής μελετώντας τα νέα στοιχεία του Kayrros SAS, εκτιμά ότι χρειαζόταν η εκπομπή 105 τόνων μεθανίου την ώρα για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο λοφίο, ορατό από το διάστημα. Όπως διαπιστώθηκε, εκτεινόταν σε περισσότερα από 90 χιλιόμετρα (56 μίλια) σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ και ήταν η πιο σοβαρή συγκέντρωση του ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου, από τότε που ο Sentinel-5P ανέφερε ύποπτο λοφίο στις ΗΠΑ τον περασμένο Οκτώβριο.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, εάν η απελευθέρωση διαρκούσε μία ώρα με αυτόν τον ρυθμό, θα είχε τον ίδιο βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο με τις ετήσιες εκπομπές από περισσότερα από 1.900 αυτοκίνητα στις ΗΠΑ.

Sentinel

Στο στόχαστρο όλοι οι ενεργειακοί κολοσσοί της περιοχής

Σύμφωνα με την ανάλυση του Kayrros, οι εκπομπές πιθανότατα προήλθαν από αγωγούς φυσικού αερίου που ανήκουν στις Energy Transfer LP, Kinder Morgan Inc. και Boardwalk Pipelines LP και από ενεργά πηγάδια πετρελαίου και αερίου, σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από το σημείο που «έδειξε» ο Δορυφόρος.

Κανένας από τους διαχειριστές των παραπάνω εταιρειών με τους οποίους επικοινώνησε το Bloomberg δεν ανέλαβε μέρος της ευθυνης.

Το Τμήμα Φυσικών Πόρων της Λουιζιάνα είπε ότι ενημερώθηκε για το νέφος μεθανίου, αφού η PHMSA προώθησε την σχετική ερώτηση δημοσιογράφο του Bloomberg. Η PHMSA είπε ότι δεν είχε λάβει καμία αναφορά για απελευθέρωση μεθανίου από επίσημη Ελεγκτική Αρχή της περιοχής.

nuc;lear
Εικόνα: UNSPLASH/Frédéric Paulussen

Όλοι νίπτουν τας χείρας

«Το λοφίο πάνω από τη Λουιζιάνα δεν προκλήθηκε από το Tennessee Gas Pipeline της Kinder Morgan», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. Ένας εκπρόσωπος του Boardwalk είπε ότι «δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο αγωγός Gulf South προκάλεσε το σύννεφο». Η Energy Transfer, η οποία κατέχει τρεις επιχειρήσεις αγωγών στην περιοχή, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η West Texas Gas Inc., η οποία κατέχει έναν αγωγό «κοντά στο λοφίο» και η οποία δεν έχει λειτουργήσει από το 2004, είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για διαρροή από την υποδομή του. Ένας εκπρόσωπος είπε σε δήλωση ότι «όταν η West Texas Gas ενημερώθηκε για το θέμα, το επιχειρησιακό προσωπικό αναπτύχθηκε αμέσως στην τοποθεσία και επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για διαρροή από τα περιουσιακά μας στοιχεία», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Τμήμα Περιβαλλοντικής Ποιότητας της Λουιζιάνα δεν έκανε κανένα σχόλιο για την στάση των εταιρειών στο Bloomberg.

20220207 News Image01

H χαρτογράφηση του μεθανίου στον πλανήτη

Χρησιμοποιώντας δεδομένα απεικόνισης-φασματόμετρου από το όργανο TROPOMI στο δορυφόρο Sentinel-5P, μια πολυεθνική ομάδα δημιούργησε έναν χάρτη με «υπερεκπομπούς» μεθανίου, πολλοί από τους οποίους σχετίζονται με την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι πορτοκαλί κουκκίδες δείχνουν τις σημειακές πηγές εκπομπής και το μέγεθος της εκπομπής. Οι μπλε γραμμές είναι σημαντικοί αγωγοί φυσικού αερίου.

Οι τρέχουσες εκτιμήσεις εκπομπών μεθανίου στον πλανήτη είναι πιθανότατα σημαντικά υποτιμημένες. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στο ότι η συμβολή μιας μεγάλης πιθανής πηγής μεθανίου -περιοδικές, μεγάλες διαρροές ή τυχαίες εκλύσεις σε εγκαταστάσεις παραγωγής της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου- δεν είναι πλήρως κατανοητή απουσία τεκμηρίων.

Τώρα, οι επιστήμονες στη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποκτήσει μια σαφέστερη άποψη της συμβολής αυτών των λεγόμενων υπερεκπομπών μεθανίου. Και αυτό το πέτυχαν συγκεντρώνοντας τεράστιους όγκους δεδομένων από ένα φασματόμετρο απεικόνισης, το Tropospheric Monitoring Instrument (TROPOMI), που κάνει κύκλους γύρω από τη Γη, πάνω στον δορυφόρο Sentinel-5P της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, από τα τέλη του 2017.

Τα δεδομένα που σοκάρουν

Ο χάρτης μεθανίου δείχνει ότι οι υπερ-εκπομπές εκτοξεύουν ετησίως περίπου 8 εκατομμύρια τόνυς μεθανίου σε όλο τον πλανήτη. Ισοδύναμο, με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου 20 εκατομμυρίων οχημάτων.

Τα καλά νέα

Οι συντάκτες της μελέτης συμπεραίνουν ότι η στόχευση και η μείωση των διαρροών μεθανίου από αυτούς τους μεγάλους εκπομπούς, θα πρέπει να είναι σχετικά εύκολη τώρα που έχουν εντοπιστεί και χαρτογραφηθεί.

Διαφήμιση