Αρχική Ειδήσεις Οι 5 ενεργειακές εφεδρείες της χώρας – Μπορούν να συγκρατηθούν οι τιμές;

Οι 5 ενεργειακές εφεδρείες της χώρας – Μπορούν να συγκρατηθούν οι τιμές;

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, σε περίπτωση που το Ουκρανικό προκαλέσει προβλήματα στον ανεφοδιασμό.

0
υδροηλεκτρική ενέργεια
Διαφήμιση

Πέντε μέτρα για την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας σε περίπτωση διαταραχής του εφοδιασμού της χώρας ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μετά από την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων στην Ενέργεια.

Σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα ο εφοδιασμός της χώρας μας συνεχίζεται κανονικά χωρίς διαταραχές. Οι παραγωγοί ενέργειας είναι διαρκώς σε επικοινωνία με τους προμηθευτές ώστε να εξασφαλίσουν επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου αν αυτό χρειαστεί.

«Η τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο συνεχίζεται χωρίς διαταραχές», είπε ο Κώστας Σκρέκας, σημειώνοντας ότι «τα εγχώρια αποθέματα (λιγνίτες, υδροηλεκτρικά, ηλεκτροπαραγωγή με ντήζελ, αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα) μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού».

Οι πέντε «εφεδρείες»

Ο υπουργός περιέγραψε πέντε «εφεδρείες» ώστε η Ελλάδα να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας ακόμη και σε ακραία σενάρια:

1. Οι δεξαμενές αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι γεμάτες, ενώ χθες έφτασε στη Ρεβυθούσα και νέο πλοίο με φορτίο 108.000 κυβικών μέτρων.

2. Ο αγωγός TAP είναι έτοιμος να δεχτεί αυξημένες ποσότητες φυσικού αερίου.

3. Οι λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής έχουν διαθέσιμα αποθέματα λιγνίτη 30 ημερών

4. Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που καταναλώνουν φυσικό αέριο ώστε αν χρειαστεί να λειτουργήσουν με πετρέλαιο.

5. Τα αποθέματα νερού για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Ποιος θα βάλει «μαξιλάρι» ασφαλείας στις τιμές;

Αναφορικά με τις τιμές ενέργειες, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού, αναμένεται να δεχτούν νέες πιέσεις. «Δυστυχώς η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ανατροφοδοτεί την σφοδρή διεθνή ενεργειακή κρίση που έχει εκτινάξει τις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού σε δυσθεώρητα επίπεδα, απειλώντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Έχουμε διαμηνύσει επανειλημμένα ότι θα συνεχιστεί η στήριξη της κοινωνίας για όσο χρειαστεί.

Όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο Κορυφής όπου συμμετείχε, η Ελλάδα έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει τη λήψη εκτάκτων μέτρων υποστήριξης των κρατών – μελών απέναντι στη διεθνή ενεργειακή κρίση. Αποτελεί ενθαρρυντική εξέλιξη το ότι η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού συμπεριλήφθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής».

Ο Κώστας Σκρέκας ζήτησε εξάλλου χθες την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διερεύνηση δυνατοτήτων περαιτέρω στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

 

Διαφήμιση