Αρχική Ειδήσεις Ο Ζελένσκι απορρίπτει τους ρωσικούς όρους για συμφωνία – Ενώ οι Ρώσοι...

Ο Ζελένσκι απορρίπτει τους ρωσικούς όρους για συμφωνία – Ενώ οι Ρώσοι περιμένουν στο Gomel

Σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαήλ Ποντόλιακ, η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στο Gomel, μια πόλη στη νοτιοανατολική Λευκορωσία, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι η Ουκρανία δεν θα προχωρούσε σε διαπραγματεύσεις.

0
Gomel
Διαφήμιση

Ρωσική αντιπροσωπεία φέρεται να έφτασε στη Λευκορωσία για συνομιλίες με Ουκρανούς, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με τον Guardian που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Άμυνας.

Η Ρωσία είναι ήδη έτοιμη για διαπραγματεύσεις στο #Gomel στη Λευκορωσία περιμένοντας τους Ουκρανούςφέρεται να είπε στο ρωσικό μέσο ενημέρωσης RIA Novosti ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Από τη μεριά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε τον ισχυρισμό πως η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις.

Σε διάγγελμά του το πρωί της Κυριακής ο Ουκρανός πρόεδρος ξεκαθάρισε πως παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο συζήτησης όμως σε τοποθεσίες που δεν είναι εχθρικές απέναντι στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες στο Μινσκ θα ήταν μια πιθανή προοπτική εάν η Ρωσία δεν είχε επιτεθεί στην Ουκρανία από Λευκορωσικό έδαφος.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει συνομιλίες με την Ουκρανία στο Γκόμελ της Λευκορωσίας, ενώ η Ουκρανία συνεχίζει να επιμένει ότι δεν συμμετέχει σε έναν τόπο που  επιτρέπει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της χώρας του

Περιμένουν οι Ρώσοι, «άφαντοι» οι Ουκρανοί

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαήλ Ποντόλιακ, τοποθετήθηκε επίσης επί του ισχυρισμού της ρωσικής αντιπροσωπείας ότι είναι «έτοιμη για συνομιλίες» με την Ουκρανία στη Λευκορωσία.

Ο Ποντόλιακ είπε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στο Gomel, μια πόλη στη νοτιοανατολική Λευκορωσία, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι η Ουκρανία δεν θα προχωρούσε σε διαπραγματεύσεις.

Επανέλαβε ότι η θέση του Ζελένσκι παραμένει η ίδια «μόνο ουσιαστικές συνομιλίες, χωρίς τελεσίγραφα».

Οι αξιώσεις της Ρωσίας για αποστρατικοποίηση

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έχει δηλώσει έτοιμος για συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του, εστιάζοντας στο να αποσπάσει εγγύηση ουδετερότητας και υπόσχεση για «μη ύπαρξη όπλων» στην ουκρανική επικράτεια.

Αυτοί οι όροι που θα επέτρεπαν την επίτευξη της «αποστρατιωτικοποίησης» και «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας, και θα εξάλειφαν αυτό που η Ρωσία εκλαμβάνει ως απειλή στην ασφάλειά της, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Ο πρόεδρος διατύπωσε το όραμά του ως προς το τι θα περιμέναμε από την Ουκρανία για να επιλυθούν τα προβλήματα. Στις «κόκκινες γραμμές» περιλαμβάνεται το ουδέτερο status» είπε ο Πεσκόφ.

Διαφήμιση