Αρχική Ειδήσεις Νέα εμφάνιση χολέρας στο Καμερούν – Παγκόσμιος συναγερμός για εμβόλια

Νέα εμφάνιση χολέρας στο Καμερούν – Παγκόσμιος συναγερμός για εμβόλια

Τα πρώτα κρούσματα της νέας εμφάνισης χολέρας εντοπίστηκαν τέλη Οκτωβρίου στο νοτιοδυτικό και στο κεντρικό Καμερούν. Η ασθένεια έκτοτε εξαπλώθηκε σε άλλες τρεις περιφέρειες.

0
Cameroon tucker tangeman unsplash
EIKONA: Tucker Tangeman / Unsplash
Διαφήμιση

Μετά τον βαρύ φόρο ανθρώπινων ζωών στον βωμό της Covid-19 από την παραλλαγή IHU, πλέον  το Καμερούν βρίσκεται αντιμέτωπο με την επανεμφάνιση της χολέρας, μετρώντας 1.102 κρούσματα και 32 θανάτους μέσα σε δύο μήνες, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Alabass Alhadji.

«Θα πρέπει να ξεκινήσουμε μια επιθετική εκστρατεία αντιμετώπισης της επιδημίας. Δεν βρισκόμαστε πλέον στο στάδιο της πρόληψης» διευκρίνισε ο υπουργός επιβεβαιώνοντας την άφιξη 204.800 δόσεων εμβολίου Euvichol από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα πρώτα κρούσματα στην τρέχουσα «επανεμφάνιση» της επιδημίας εντοπίστηκαν την 27η και την 30ή Οκτωβρίου στο νοτιοδυτικό και στο κεντρικό Καμερούν. Η ασθένεια έκτοτε εξαπλώθηκε σε άλλες τρεις περιφέρειες.

Η προηγούμενη έξαρση της χολέρας στο Καμερούν, από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο του 2020, στοίχισε τη ζωή σε 66 ανθρώπους, κατά τα επίσημα στοιχεία.

Melong Cameroon edouard tamba unsplash
Melong, Cameroon EIKONA: Edouard Tamba / Unsplash

Η ασθένεια, που προκαλεί οξεία διάρροια και μπορεί να σκοτώσει μέσα σε μερικές ώρες ελλείψει θεραπείας, επανεμφανίζεται σποραδικά στην πελώρια χώρα της κεντρικής Αφρικής με πάνω από 25 εκατομμύρια κατοίκους.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων στο Καμερούν επιβεβαιώνει το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης και την προσπάθεια μετακίνησης πληθυσμών σε μέρη με ασφαλή πρόσβαση σε πόσιμο νερό και αποχωρητήρια.

Αγώνας δρόμου για ευαισθητοποίηση και ανάπτυξη δομών υγιεινής

Στα νοτιοδυτικά, βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία ευαισθητοποίησης που στοχεύει να διδάξει στον πληθυσμό βασικούς κανόνες υγιεινής, ο πρώτος από τους οποίους είναι το πλύσιμο των χεριών. Η εκστρατεία περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή τουαλετών για να σταματήσει η εξέλιξη της επιδημίας

Η εκστρατεία εμβολιασμού αναμένεται να ξεκινήσει μετά από όλες αυτές τις ενέργειες, επειδή, όπως λέει ο υπουργός Alabass Alhadji, «ο εμβολιασμός είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της απάντησης» στην επιδημία.

Τα εμβόλια στάλθηκαν στο Καμερούν χάρη στην υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Ωστόσο, η δωρεά προήλθε από την συμμαχία εμβολιασμών Gavi, έναν οργανισμό που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates και μια ομάδα ιδρυτικών εταίρων που βοηθά να εμβολιαστούν σχεδόν τα μισά παιδιά στον κόσμο κατά θανατηφόρων και εξουθενωτικών μολυσματικών ασθενειών.

GAVI

Η ιδέα αυτής της συμμαχίας είναι να ενθαρρύνει τους κατασκευαστές να μειώσουν την τιμή των εμβολίων για να επιτρέψουν την πρόσβαση στις φτωχότερες χώρες.

Στις αρχές του 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολόγιζε πως κάθε χρόνο σε παγκόσμια κλίμακα καταγράφονται 1,3 ως 1,4 εκατ κρούσματα της χολέρας και 21.000 ως 143.000 θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP και Stopblablacam

Διαφήμιση