Αρχική COVID-19 Δραματική προειδοποίηση Γκέιτς για νέες πανδημίες πολύ χειρότερες από τον Covid

Δραματική προειδοποίηση Γκέιτς για νέες πανδημίες πολύ χειρότερες από τον Covid

0
billgates3 1025x559 1
Διαφήμιση

Ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος είχε προβλέψει την πανδημία του Covid-19 από το 2015, προειδοποιεί εκ νέου τις κυβερνήσεις να είναι προετοιμασμένες για την εμφάνιση περισσότερων και πολύ χειρότερων πανδημιών στο μέλλον.

Ο Γκέιτς πριν από επτά χρόνια είχε επισημάνει ότι οι κυβερνήσεις δεν ήταν προετοιμασμένες για το ενδεχόμενο μιας πανδημίας και οι παρατηρήσεις του αποδείχθηκαν σωστές μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού. «Αν κάτι μπορεί να σκοτώσει πάνω από 10 εκατομμύρια ανθρώπους τις επόμενες δεκαετίες, είναι πολύ πιθανό να είναι ένας πολύ μολυσματικός ιός παρά ένας πόλεμος», είχε πει κατά τη διάρκεια ενός Ted Talk το 2015.

«Έχουμε επενδύσει πραγματικά πολύ λίγα σε ένα σύστημα για να σταματήσει την εμφάνιση μιας πανδημίας. Δεν είμαστε έτοιμοι για την επόμενη πανδημία» υπογράμμιζε, καλώντας τις κυβερνήσεις να επενδύσουν στην πρόληψη των πανδημιών.

Κάτι που επαναδιατύπωσε, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα «Καθώς ο κόσμος ανταποκρίνεται στην πρόκληση ενός ταχέως εξελισσόμενου ιού, η ανάγκη για παράδοση νέων, σωτήριων εργαλείων δεν ήταν ποτέ πιο επείγουσα», δήλωσε καλώντας τις κυβερνήσεις να συνεισφέρουν δισεκατομμύρια δολάρια για να προετοιμαστούν για την επόμενη πανδημία.

Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates και το  φιλανθρωπικό ίδρυμα που εστιάζει στην έρευνα για την υγεία Wellcome Trust του Ηνωμένου Βασιλείου,  προσφέρουν 300 εκατομμύρια δολάρια σε Καινοτομίες Ετοιμότητας για επερχόμενες πανδημίες, συνεισφέροντας και στη διαμόρφωση του προγράμματος Covax για την παράδοση εμβολίων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Το CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) προσπαθεί να συγκεντρώσει 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς στοχεύει να μειώσει τον χρόνο που απαιτείται για την ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου σε μόλις 100 ημέρες.

Ο Γκέιτς είπε ότι οι προτεραιότητες του κόσμου ήταν «περίεργες» και ότι η αντιμετώπιση της ανισότητας, όσον αφορά τα εμβόλια, έπεσε στους φιλάνθρωπους και τις πλούσιες κυβερνήσεις.

Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα και πρωτιστως από τις κυβερνλησεις για να αυξηθούν οι προμήθειες για να εμβολιαστεί ο κόσμος.

Δείτε την επίσης σπουδαία πρωτοβουλία για τον τερματισμό των «παραμελημένων» λαών και των τροπικών ασθενειών που τους ταλαιπωρούν (NTDs)

Διαφήμιση