Αρχική Ειδήσεις Σε εξέλιξη ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλη την Ευρώπη – Το 3ο...

Σε εξέλιξη ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλη την Ευρώπη – Το 3ο κύμα στην Ελλάδα

0
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΒΡΟΧΗ ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟ ΑΝΤΙΡΙΟ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI)
Γέφυρα Ρίο Αντίριο (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα νέο κύμα κακοκαιρίας, που θα πλήξει από αύριο Τρίτη 1 Φεβρουαρίου τη χώρα μας, με έντονες βροχές και χιονοπτώσεις. Γερμανία, Δανία και Σουηδία πλήττονται από θυελλώδεις ανέμους και έντονα πλημμυρρικά φαινόμενα. Χαρακτηριστικές της μανίας της φύσης, οι ασύλληπτες ριπές ανέμων 18 Μποφόρ  στις κορυφές των βουνών της Σκωτίας, της τάξεως των 238 χλμ/ώρα. Ενώ και χαμηλότερα ο άνεμος ξεπέρασε τα 100 χλμ/ώρα στα ορεινά καθώς και στις παράκτιες περιοχές.

Ένα τρίτο κύμα κακοκαιρίας θα χτυπήσει τη χώρα μας από την Τρίτη σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο οποίος τόνισε ότι ο χειμώνας «ήρθε για να μείνει». Το νέο κύμα, που έρχεται από τα δυτικά, θα μας απασχολήσει από το μεσημέρι της Τρίτης φέρνοντας έντονες βροχές και χιονοπτώσεις ίσως και σε χαμηλότερα υψόμετρα προς τα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η επόμενη κακοκαιρία δεν φαίνεται ότι θα απασχολήσει ιδιαίτερα με χιονοπτώσεις την περιοχή της Αττικής, ειδικά τα χαμηλότερα υψόμετρα. Η θερμοκρασία, η οποία θα ανέβει λίγο τη Δευτέρα, θα σημειώσει ακόμα μία πτώση από την Τρίτη το μεσημέρι.

Σημαντική ενίσχυση των ανέμων, κυρίως στα πελάγη και χιονοπτώσεις από το βράδυ της Τρίτης προβλέπει και ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, αποτυπώνοντας την τροχιά του χαμηλού βαρομετρικού που θα πλήξει τη χώρα με τα χιόνια να φτάνουν μέχρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

kairos arnaoutoglou

Καταιγίδα «Μάλικ»: Το φονικό κύμα κακοκαιρίας στη Β.Ευρώπη

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από τους θυελλώδεις ανέμους που σαρώνουν τη βόρεια Γερμανία. Τα δρομολόγια των τρένων έχουν διακοπεί στη βόρεια και ανατολική χώρα, κυρίως στο Αμβούργο, το Βερολίνο και τη Βρέμη, επειδή σε πολλά σημεία έχουν πέσει κλαδιά ή και ολόκληρα δέντρα στις γραμμές, όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ το Euronews.

Στο Μπέλιτζ, κοντά στο Βερολίνο, ένας 58χρονος που έκανε βόλτα με τη σύντροφό του τραυματίστηκε θανάσιμα όταν καταπλακώθηκε από μια προεκλογική πινακίδα, την οποία παρέσυρε ο άνεμος. Στη Βρέμη, ένα δέντρο έπεσε πάνω σε έναν περαστικό και τον τραυμάτισε σοβαρά, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, ενώ στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, ένας μοτοσικλετιστής τραυματίστηκε επίσης όταν το μηχανάκι του προσέκρουσε σε έναν πεσμένο κορμό δέντρου.

Συνολικά, δέκα οχήματα συγκρούστηκαν με πεσμένα δέντρα και κλαδιά στην περιοχή του Νοϊμπράντεμπουργκ ενώ πολλά σταθμευμένα υπέστησαν ζημιές από πτώσεις δέντρων.

Στο Βερολίνο, η πυροσβεστική κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους, για να προστατευθούν από τους πολύ ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην πρωτεύουσα από το βράδυ του Σαββάτου.

Σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας από Σουηδία και Δανία

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν και χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα από το πέρασμα της καταιγίδας Μάλικ από τη Σουηδία και τη Δανία το Σαββατοκύριακο.

Στην κεντρική Δανία, μια 78χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της από μια ισχυρή ριπή ανέμου, όταν άνοιξε την πόρτα του σπιτιού της από μέσα. Η γυναίκα παρασύρθηκε έξω από το σπίτι από τον αέρα, κατόπιν έπεσε και τραυματίστηκε σοβαρά, με αποτέλεσμα να υποκύψει» στη συνέχεια.

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες και των δύο χωρών προειδοποίησαν για άνοδο της στάθμης των υδάτων και ανέμους με ισχύ τυφώνα.

Η γέφυρα του Όρεσουντ, μήκους 7,8 χιλιομέτρων, που συνδέει τη Δανία με τη Σουηδία, έκλεισε για την κυκλοφορία από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι σήμερα το πρωί.

Στη Σουηδία, οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, επειδή πολλά δέντρα ξεριζώθηκαν από τον αέρα, ενώ αντικείμενα παρασύρθηκαν. Στο Μάλμε, στη νότια Σουηδία, οι υπηρεσίες διάσωσης ζήτησαν από τους κατοίκους να μην πλησιάζουν τον ουρανοξύστη Τέρνινγκ Τόρσο, επειδή ορισμένα στοιχεία του υπέστησαν ζημιές και μπορεί να καταρρεύσουν στο έδαφος.

Στη νότια και κεντρική Σουηδία, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όπως ανέφεραν οι πάροχοι EON, Ellevio και Vattenfall.

winds arnaoutglou
18 Μποφόρ ριπές ανέμων στις κορυφές των βουνών της Σκωτίας

Πρόγνωση της ΕΜΥ για Ελλάδα

Γενικά αίθριος καιρός προβλέπεται ο καιρός σήμερα Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου  σε όλη τη χώρα εκτός από τα Δωδεκάνησα όπου τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Από το βράδυ στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται τοπικές βροχές και τη νύχτα χιόνια στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Βορειοδυτικό Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 5 με 6 μποφορ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της και θα φθάσει στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τους 12 με 13 βαθμούς, και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τη νησιωτική χώρα τους 14 με 16 βαθμούς Κελσίου.
Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βορειοδυτικά τις πρωινές ώρες.

Πρόγνωση για αύριο Τρίτη  1η Φεβρουαρίου

Αρχικά στα δυτικά, γρήγορα στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα δυτικά, το ανατολικό Αιγαίο και βαθμιαία τα βορειοανατολικά, σποραδικές καταιγίδες.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της κεντρικής και τα ορεινά και ημιορεινά της βόρειας χώρας. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα στα βορειοανατολικά πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι στο βόρειο Ιόνιο και από το βράδυ στα βορειοανατολικά θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων 6 με 7 και στο Ιόνιο έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, στα ανατολικά και τα νότια και θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 10 με 12 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο τους 13 με 15 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου τους 16 με 17 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις βραδινές ώρες.

Διαφήμιση