Αρχική Ειδήσεις Κλιμακώνονται για δεύτερη μέρα οι βομβαρδισμοί στην Ανατολική Ουκρανία

Κλιμακώνονται για δεύτερη μέρα οι βομβαρδισμοί στην Ανατολική Ουκρανία

Αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ ανέφερε ότι υπήρξαν σχεδόν 600 παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 300 εκρήξεων, τις τελευταίες 24 ώρες.

0
Oukrania
Διαφήμιση

Ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις και φιλορώσοι αντάρτες καταγγέλουν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ένταση των βομβαρδισμών στην ανατολική Ουκρανία. Κλιμάκωση που η Ουάσιγκτον και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι εκτιμούν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσχημα για ρωσική εισβολή.

Η κλιμάκωση των βομβαρδισμών στην ανατολική Ουκρανία, όπου τα κυβερνητικά στρατεύματα αντιμετωπίζουν τους αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Μόσχα εδώ και οκτώ χρόνια, έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό από την Πέμπτη.

Αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ, η οποία συνήθως καταγράφει δεκάδες μικρές παραβιάσεις της εκεχειρίας την ημέρα, ανέφερε ότι υπήρξαν σχεδόν 600 παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 300 εκρήξεων τις τελευταίες 24 ώρες.

Ο ΟΑΣΕ είπε επίσης ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του εμποδίστηκαν να πετάξουν, λόγω παρεμβολής σήματος, ενώ και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας «πέφτουν» σποραδικά σε όλη την περιοχή.

«Είμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με προκλήσεις, βομβαρδισμούς, κυβερνοεπιθέσεις, επικίνδυνους ελιγμούς της αεροπορίας, απενεργοποίηση των επικοινωνιών», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov στο κοινοβούλιο της χώρας την Παρασκευή. «Το καθήκον μας δεν είναι να κάνουμε αυτό που μας ωθεί να κάνουμε η Ρωσική Ομοσπονδία – να αντεπιτεθούμε, αλλά να παραμείνουμε ψύχραιμοι. Γιατί οι προκλήσεις δεν θα σταματήσουν».

«Ανήσυχο» και το Κρεμλίνο

Και το Κρεμλίνο εξέφρασε με την σειρά του ανησυχίες για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, λέγοντας ότι φαντάζει δυνητικά πολύ επικίνδυνη.

Την Πέμπτη, μάλιστα παρέδωσε μια αυστηρή επιστολή στις Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορώντας τις ότι αγνόησαν τις απαιτήσεις ασφαλείας της Μόσχας και ότι απείλησε απροσδιόριστα με «στρατιωτικά-τεχνικά μέτρα» ελλείψει δεσμευτικών διαβεβαιώσεων.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα επιβλέπει προσωπικά τις ασκήσεις των στρατηγικών πυρηνικών πυραύλων της το Σάββατο.

Ανάμεσα στις ασάφειες γύρω από τις προθέσεις του Κρεμλίνου, είναι τα σχέδιά του για δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες που θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις στη Λευκορωσία, βόρεια της Ουκρανίας. Η Μόσχα έχει πει ότι τα στρατεύματα θα επιστρέψουν στη Ρωσία κάποια στιγμή μετά το τέλος των ασκήσεων την Κυριακή, αλλά δεν είπε πότε.

Ο τελευταίος «καυγάς» πυροδοτήθηκε από τις διπλωματικές απελάσεις αξιωματούχων από Μόσχα και Ουάσιγκτον, με τη Μόσχα να διατάσσει την απέλαση του υπ’ αριθμόν δύο αξιωματούχου της αμερικανικής πρεσβείας, ως αντίποινα για την αδικαιολόγητη απέλαση ενός Ρώσου διπλωμάτη από τις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον είπε ότι οι Ρώσοι απέλαβαν διπλωμάτες χωρίς προειδοποίηση, με στόχο να κλιμακώσουν την ένταση.

Διαφήμιση