Αρχική Ειδήσεις Η Σαουδική Αραβία στρέφεται στο σαξόλι για την προστασία του κλίματος

Η Σαουδική Αραβία στρέφεται στο σαξόλι για την προστασία του κλίματος

Η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να φυτέψει 10 δισ. δέντρα σαξόλι τις επόμενες δεκαετίες, ως απάντηση στο Κλίμα, ενώ, σχεδιάζει σε συνεργασία με άλλα αραβικά κράτη να φυτέψει επιπλέον 40 δισ. δέντρα σε όλη τη Μέση Ανατολή.

0
saxaul tree rabah al shammary unsplash
Διαφήμιση

Καθώς η ξηρασία ταλαιπωρεί ολοένα και μεγαλύτερες περιόδους τη Μέση Ανατολή, ο Σαουδάραβας περιβαλλοντολόγος ακτιβιστής Abdullah Abduljabar «βλέπει» τα δέντρα Saxaul να κυριαρχούν στην απέραντη έρημο του Κασίμ, αναστρέφοντας τους δραματικούς δείκτες της κλιματικής κρίσης.

Για αιώνες εκατομμύρια από αυτά τα δέντρα, γνωστά με το αραβικό τους όνομα Al-Ghadha, χρησιμοποιούνταν για καυσόξυλα, ζωοτροφές και ανάπαυλα από τη ζέστη της ερήμου στους Βεδουίνους προγόνους των σύγχρονων Σαουδαράβων.

Οι ρίζες των δέντρων σαξόλι «δένουν» την άμμο και βοηθούν να περιορίσουν τις αμμοθύελλες.

Saudi Arabia anton lecock unsplash
ΕΙΚΟΝΑ: Anton Lecock / Unsplash

Η στόχευση της «πράσινης» πρωτοβουλίας

Ο Abduljabar, αντιπρόεδρος της περιβαλλοντικής ένωσης Al-Ghadha, είπε ότι η οργάνωσή του σχεδιάζει μέσα στο 2022 να φυτέψει 250.000 από τα ανθεκτικά στην ξηρασία δέντρα, στην Unaizah στην κεντρική περιοχή Qassim.

Η φύτευση δέντρων saxaul αποτελεί μέρος της πράσινης πρωτοβουλίας της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, της ρύπανσης και της υποβάθμισης της γης.

Το βασίλειο σκοπεύει να φυτέψει 10 δισεκατομμύρια δέντρα τις επόμενες δεκαετίες ως μέρος μιας φιλόδοξης εκστρατείας που αποκάλυψε ο κυβερνήτης του, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν πέρυσι.

Η χώρα σχεδιάζει επίσης να συνεργαστεί με άλλα αραβικά κράτη για να φυτέψει επιπλέον 40 δισεκατομμύρια δέντρα σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Saudi Arabia sayaka ganz unsplash
EIKONA: Sayaka Ganz / Unsplash

Η χρυσή λύση για το «καμίνι» της Αραβικής χερσονήσου

Ο Κόλπος είναι ένα από τα πιο ζεστά μέρη στη γη. Πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής υποφέρουν από τις αυξανόμενες θερμοκρασίες και παρατεταμένες περιόδους ξηρασίες, ασκώντας πίεση στα αποθέματα νερού και στην παραγωγή τροφίμων.

Το δέντρο saxaul μπορεί να επιβιώσει για μήνες χωρίς μια σταγόνα νερού και ευδοκιμεί σε ιδιαίτερα σκληρά περιβάλλοντα όπου οι θερμοκρασίες μπορούν να εκτοξευθούν έως και τους 58 βαθμούς Κελσίου (136 F).

Το πάρκο Unaizah πέρυσι αναγνωρίστηκε από τα Ρεκόρ Γκίνες ως ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος σαξάουλ στον κόσμο, με έκταση 172 τετραγωνικά χιλιόμετρα (66,41 τετραγωνικά μίλια).

«Το δέντρο saxaul έχει πολλές ιδιότητες, μια από τις πιο σημαντικές είναι ότι δεν χρειάζεται πολύ νερό. Γι’ αυτό και οι άνθρωποι έχουν φροντίσει να γίνει περιβαλλοντικό σύμβολο για την περιοχή», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο πρόεδρος της ένωσης Al-Ghadha, Majed Alsolaim, κρατώντας στα χέρια του το πιστοποιητικό Guinness.

Guinness
Majed Alsolaim, CEO of Al-Ghadha Parks shows the Guinness World Record Certificate of the largest saxaul botanical garden, in Unayzah, Al Qassim Province, Saudi Arabia, February 13, 2022. REUTERS/Ahmed Yosri
Διαφήμιση