Ένα «μπόνους» για την ψυχολογική στήριξη και θεραπεία όσων υποφέρουν από «δυσφορία ψυχικής υγείας» που μπορεί να έχει προκληθεί από την πανδημία και τις μακρές περιόδους εγκλεισμού, δήλωσε ότι βρίσκεται προς έγκριση ο Ιταλός Υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντζα.
Το επίδομα, όπως εξήγησε ο υπουργός στο Rai3 τη Δευτέρα, θα αποτελεί οικονομική βοήθεια ύψους περίπου 500 ευρώ για το 2022, προς τον οποιονδήποτε –ανεξαρτήτως ηλικίας– υποφέρει από τις επιπτώσεις της πανδημίας, τις μακρές περιόδους εγκλεισμού ή τις αγχωτικές καταστάσεις λόγω της εξ αποστάσεως εργασίας και των διαδικτυακών μαθημάτων.
Τα χαρακτηριστικά του επιδόματος
Όπως εξηγεί η εφημερίδα Corriere della Sera, η συνολική επένδυση για το μέτρο θα ανέλθει σε πρώτη φάση στα 20 εκατ. ευρώ, με τα επιδόματα να διανέμονται σε δύο δόσεις.
Η πρώτη, θα διοχετευθεί στο δημόσιο δίκτυο ψυχιατρικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών αρχών υγείας και των κλινικών. Ενώ, το άλλο μισό θα διατεθεί σε ιδιώτες, οι οποίοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση παρουσιάζοντας την οικονομική τους κατάσταση, έτσι ώστε το μέτρο να χορηγηθεί σε όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη.
Οι λεπτομέρειες δεν έχουν καθοριστεί ακόμη, αλλά το επίδομα θα διανέμεται πιθανότατα ως κουπόνι μέσω των γενικών ιατρών.
Οι κοινοβουλευτικές πιέσεις για το «μπόνους» ψυχολογικής στήριξης
Τις τελευταίες ώρες, η ιταλική κυβέρνηση άνοιξε την πρόταση για το μπόνους ψυχολογικής βοήθειας μετά την αναβολή που έλαβε γιά την ψήφισή του στο πλαίσιο του προϋπολογισμού τον Δεκέμβρη.
Η κίνηση αυτή ακολουθεί τις πρόσφατες επικρίσεις που διατυπώθηκαν από την κοινή γνώμη σχετικά με την έλλειψη ενός τέτοιου μέτρου στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ιταλίας.
Το διάταγμα Milleproroghe, το οποίο έχει μέχρι στιγμής υποστεί περισσότερες από 600 τροποποιήσεις, πέραν του μπόνους ψυχολόγου προβλέπει την επέκταση των δικτύων κοινωνικής ασφάλισης αλλά και την αποζημίωση όσων καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε αυτούς.
Όπως εξηγεί το Ίδρυμα Openpolis, ο νόμος αυτός προβλέπει την παράταση διατάξεων ή την αναβολή προθεσμιών οι οποίες, εάν δεν τηρηθούν, θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τα ιδρύματα.
Η λειτουργία του διατάγματος είναι να αντιμετωπίσει με μια ενιαία πράξη, σειρά προθεσμιών που διαφορετικά θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν ξεχωριστά.
Όπως συνέβει και με το διάταγμα του 2021 προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την παράταση του παγώματος των εξώσεων, την αναβολή της προθεσμίας για την υποβολή αίτησης για επιδόματα ανεργίας και την παράταση ορισμένων προθεσμιών για τις φορολογικές υποχρεώσεις.
Πηγή: Εuractiv