Αρχική Special Topics «Η ΔΕΗ Συναντά Την Τέχνη» και μαγεύει με έργα 32 σπάνιων καλλιτεχνών

«Η ΔΕΗ Συναντά Την Τέχνη» και μαγεύει με έργα 32 σπάνιων καλλιτεχνών

Τα 32 έργα που επελέγησαν και παρουσιάζονται στην Έκθεση, προέρχονται από διαφορετικές εκφάνσεις της σύγχρονης δημιουργίας. Ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική, design, animation films, ηχητικές συνθέσεις, ψηφιακή τέχνη και performance.

0
ekthesi DEH1
Διαφήμιση

Η Έκθεση «Η ΔΕΗ Συναντά Την Τέχνη» άνοιξε χτες  Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου, τις πόρτες της στο Ιστορικό Εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο με την βράβευση καλλιτεχνών που άντλησαν έμπνευσή τους από τις εγκαταστάσεις, την πολιτιστική και τεχνολογική κληρονομιά της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Η επιλογή του Ιστορικού Εργοστασίου της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο δεν ήταν τυχαία, καθώς πρόκειται για έναν συμβολικό χώρο που κρύβει μέσα του ολόκληρη την ιστορία της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα που κλήθηκαν να συμμετείχαν στον ανοικτό διαγωνισμό πειραματισμού και δημιουργικότητας, μέσω του οποίου αναδείχθηκαν μοναδικά έργα τέχνης.

 

«Η ΔΕΗ Συναντά Την Τέχνη»

Πρόκειται για την κορύφωση μιας ακόμη πρωτοβουλίας της ΔΕΗ, που έχει ως σκοπό την ανάδειξη της άρρηκτης σχέσης μεταξύ της κορυφαίας εταιρείας παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με την τέχνη και τον πολιτισμό.

Από τα εκατοντάδες έργα που αρχικά υποβλήθηκαν, συνολικά προκρίθηκαν ως εκθέματα 32 έργα τέχνης που καλύπτουν όλο το φάσμα των τεχνών.

Ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, design, animation films, ηχητικές δημιουργίες, performance art κ.α.

Οι βραβευθέντες των έργων έλαβαν χρηματικά έπαθλα συνολικού ύψους 20.000 ευρώ

  • 1ο Βραβείο: Βασιλική Λεγάκη – «Περιστροφές» (Ηχητική Εγκατάσταση) – 8.000 ευρώ
  • 2ο Βραβείο: Παναγιώτης Βορριάς – «Προσπάθησε να μην πατήσεις τη γραμμή» (Εγκατάσταση Σωλήνες Νέον) – 5.000 ευρώ
  •  Βραβείο: Έφη Σπύρου – «Μουσική Ενός Φλεγόμενου Αστέρα» (Βελούδο, Ανακλαστικές Ταινίες) – 3.000 ευρώ
    4ο Βραβείο: Απόστολος Μητρόπουλος – «Expressing Electricity» (Επίτοιχη Εγκατάσταση) – 2.000 ευρώ
  • 5ο Βραβείο: Δημήτρης Τράγκας – «Αστερισμός του Κεραυνού» (Πίνακας) – 2.000 ευρώ
01
Μουσική Ενός Φλεγόμενου Αστέρα
Το έργο Μusic Of A Burning Star είναι ένα μεγάλων διαστάσεων υφαντό από ανακλαστικές ταινίες και μαύρο ύφασμα, το οποίο φιλοδοξεί να δημιουργήσει σκέψεις επάνω στις έννοιες του φωτός, της αέναης κίνησης και της ενέρ- γειας ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει την ανάγκη αρμονικής συνύπαρξης μεταξύ ανθρώπων, φυσικού και τεχνητού περιβάλλοντος. Το έργο προτείνεται στον διαγωνισμό της ΔΕΗ για τον τρόπο που αναδεικνύει τις φιλοσοφικές πτυχές της ενέργειας και του φωτός καθώς και του περάσματος από το ένα στο άλλο. Πραγματεύεται τη φωτοβόλο ύπαρξη του ανθρώπου και την εν κινήσει δύναμή του να προσφέρει στον εαυτό του και στον κόσμο διατηρώντας την επαγρύπνησή του να αντιστέκεται στις μαύρες τρύπες των καιρών (της αυξημένης άσκησης εξουσίας και της τυποποιημένης α-σώματης επικοινωνίας). Εμπνευσμένο από τη «Metamorphosis II» του M.C. Escher (Νοέμβριος 1939 – Μάρτιος 1940) το υφαντό μεταφέρει την ενέργεια ενός σώματος που γεννιέται και αναγεννιέται μέσα από το σκοτάδι παραμένοντας πάντα ενεργό και σε εγρήγορση για τη διατήρηση της ζωής. Κατασκευασμένο από ανακλαστικές ταινίες (τοποθετημένες συνήθως σε κινούμενα οχήματα, καθώς η αντανάκλαση του φωτός κάνει τα αντικείμενα ορατά στο σκοτάδι) και απορροφητικό μαύρο βελούδο, το έργο προσκαλεί τον θεατή να ενεργοποιήσει με φως (χρησιμοποιώντας φωτογραφικό φλας ή προβολέα σε κίνηση) την επιφάνειά του. Έτσι, το σώμα-έργο ενεργοποιείται, γίνεται φωτεινότερο, συνδιαλέγεται και συνυπάρχει με το ανθρώπινο σώμα του θεατή και vice versa. Ένα βιωματικό έργο το οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ατομική εμπειρία ανακάλυψης κάθε θεατή.

Τα έργα επιλέχθηκαν από έμπειρη κριτική επιτροπή επτά καταξιωμένων προσωπικοτήτων του καλλιτεχνικού και πολιτισμικού χώρου, ενώ τη διοργάνωση της έκθεσης επιμελήθηκε η κ. Κατερίνα Κοσκινά.

Δείτε εδώ όλα τα έργα

Η τελετή εγκαινίων

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.  Αλεξάνδρα Σδούκου. Από τη Διοίκηση της ΔΕΗ, το παρών έδωσαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γεώργιος Στάσσης και στελέχη της εταιρείας.

02
Αστερισμός του Κεραυνού
Στον τρισδιάστατο χώρο που περικλείει ο γαλαξίας μας δημιουργήθηκαν έξι μαθηματικά σημεία. Η θέση τους ορίζεται με το ουρανογραφικό σύστημα αναφοράς (Right Ascension, Declination, Distance from Earth) με τον τρόπο που ορίζονται αστρονομικά όλοι οι αστέρες. Ενώνοντας κατά σειράν αρίθμησής τους τις θέσεις των σημείων αυτών όπως παρου- σιάζονται στον γήινο παρατηρητή δηλώνεται ο αστερισμός του Κεραυνού το σχήμα του οποίου ταυτίζεται με το σύμβολο της ΔΕΗ που δεν είναι πια παρόν αλλά υπάρχει σαν ένας νέος αστερισμός. Άυλο και αόρατο αλλά από εδώ και στο εξής παντοτινά και αντικειμενικά υπαρκτό αφού ορίζεται από αντικειμενικά σημεία αναφοράς.

Τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα, οι προσκεκλημένοι προσήλθαν στον εκθεσιακό χώρο για να δουν από κοντά τα 32 έργα που προκρίθηκαν στην τελευταία φάση του διαγωνισμού, καθώς και τα πέντε κορυφαία έργα που βραβεύτηκαν από την Κριτική Επιτροπή.

03
Μην πατήσεις τη γραμμή
Έργο που σχεδιάστηκε κανονικά για το δημόσιο χώρο εφιστά την προσοχή των περαστικών να προσπαθήσουν να μην πατήσουν τη γραμμή από νέον που τοποθετείται επάνω ακριβώς στους αρμούς. Αφορά στις νυχτερινές μας περιδιαβάσεις και πεζοπορίες μέσα στο ενεργειακό νυχτερινό τοπίο αλλά και στην ηλεκτροδότηση, στον νυχτερινό φωτισμό στα πεζοδρόμια. Αναφέρεται στη συναισθηματική και ψυχεδελική ακόμα προσέγγιση του νυχτερινού αστικού τοπίου με τα φωτισμένα πεζοδρόμια. Το έργο παρεμβαίνει στο δημόσιο τοπίο, επιχειρώντας να προσδώσει σε μια φαινομενικά μικρή πράξη, όπως αυτή του νυχτερινού περίπατου, διαστάσεις ζωτικής έκφρασης και σημαίνουσας διαδικασίας. Πιάνουμε τους εαυτούς μας να περιδιαβαίνουμε σε αυτές τις πλάκες, προσπαθώντας να αποφύγουμε τις γραμμές, τους αρμούς. Χτίζεται, λοιπόν, μια φωτεινή ακολουθία διακλαδωτή μεν, αλλά πάντα κοιτώντας προς μια κατεύθυνση, κοιτώντας προς τα μπρος. Η εγκατάσταση προσαρμόστηκε στον χώρο του παλαιού Ατμοηλεκτρικού Σταθμού του Φαλήρου.

Στον χαιρετισμό του, στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης και της τελετής βράβευσης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Καρακούσης, μεταξύ άλλων, τόνισε τη διαχρονική σχέση της ΔΕΗ με την τέχνη και δεσμεύτηκε για την ανάληψη ανάλογων πρωτοβουλιών της εταιρείας που στόχο θα έχουν να προάγουν την τέχνη και τον πολιτισμό στη χώρα μας.

«Για εμάς στη ΔΕΗ, η ιστορία μας είναι ο οδηγός μας και μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η πορεία, η εξέλιξη και όσα πρεσβεύουμε μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για όλους. Προσκαλούμε όλο τον κόσμο να έρθει να θαυμάσει από κοντά τα έργα που ξεχώρισαν για την πρωτοτυπία και τη δημιουργικότητά τους, και δεσμευόμαστε ότι η πρωτοβουλία ‘Η ΔΕΗ συναντά την Τέχνη’ αποτελεί μόνο την αρχή από μία σειρά αντίστοιχων πρωτοβουλιών που πρόκειται να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα» σημείωσε.

Η κ. Κατερίνα Κοσκινά που επιμελήθηκε τη διοργάνωση της έκθεσης, στην παρέμβασή της ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τα 32 έργα που επελέγησαν και παρουσιάζονται εδώ, προέρχονται από διαφορετικές εκφάνσεις της σύγχρονης δημιουργίας: τη ζωγραφική, τη χαρακτική, τη γλυπτική, το design, τα animation films, τις ηχητικές συνθέσεις, τη ψηφιακή τέχνη και την performance. Τα έργα αυτά συνδιαλέγονται με τα παλιά μηχανήματα και το φυσικό ή το ‘εργοστασιακό’ φως των χώρων στο εμβληματικό βιομηχανικό μνημείο του Νέου Φαλήρου».

Πληροφορίες

Μέλη Κριτικής Επιτροπής: Κοκκινιάς Πάνος, Κοσκινά Κατερίνα, Μαυροειδή Μαρία, Μπουλμέτης Τάσος, Ναυρίδης Νίκος, Παπαηλιάκης Ηλίας, Χαραλαμπόπουλος Γιάννης.

Η έκθεση «Η ΔΕΗ Συναντά την Τέχνη» παρουσιάζεται στον ΑΗΣ Ν. ΦΑΛΗΡΟΥ (Σολωμού 1 & Δημητρίου Φαληρέως) και θα είναι ανοικτή για το κοινό από την Τετάρτη 9.2.2022 έως και την Κυριακή 27.2.2022.

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 16:00 -20:00
Σάββατο-Κυριακή: 12:00 – 20:00

Είσοδος ελεύθερη. Η είσοδος στον χώρο της έκθεσης επιτρέπεται μόνο σε όσους επισκέπτες διαθέτουν και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης Covid 19.

Διαφήμιση