Αρχική Καταστροφές «Αόρατος» σεισμός προκάλεσε το μυστηριώδες τσουνάμι του 2021

«Αόρατος» σεισμός προκάλεσε το μυστηριώδες τσουνάμι του 2021

Ένας “αόρατος σεισμός” ευθύνεται για το τσουνάμι του 2021 που επηρέασε σχεδόν όλο τον κόσμο και έγινε αντιληπτός σε τρεις ωκεανούς – Ατλαντικό, Ειρηνικό, Ινδικό.

0
seismos
Από το σημείο προέλευσής του στον Νότιο Ατλαντικό, το τσουνάμι του 2021 έστειλε κυματισμούς σε όλο τον κόσμο. Eικόνα: NOAA Center for Tsunami Research)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η μυστηριώδης πηγή για το τσουνάμι που απλώθηκε σε όλη σχεδόν την υδρόγειο που εξαπλώθηκε έως και 10.000 χιλιόμετρα από το επίκεντρό του ήταν ένας «αόρατος» σεισμός , σύμφωνα με μια τελευταία μελέτη.

Το τσουνάμι του 2021

Τον Αύγουστο του 2021, ένα τεράστιο τσουνάμι ξέσπασε στον Βόρειο Ατλαντικό, τον Ειρηνικό και τον Ινδικό ωκεανό. Ήταν η πρώτη φορά που καταγράφηκε τσουνάμι σε τρεις διαφορετικούς ωκεανούς μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2004 στον Ινδικό Ωκεανό. Εκείνη την εποχή, οι επιστήμονες πίστευαν ότι προκλήθηκε από έναν σεισμό 7,5 Ρίχτερ που εντοπίστηκε κοντά στα Νότια Νησιά Σάντουιτς (στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό).

Δεν ήταν όμως όλα όπως φαινόταν. Οι επιστήμονες μπερδεύτηκαν όταν διαπίστωσαν ότι το υποτιθέμενο επίκεντρο του σεισμού ήταν 47 χλμ. κάτω από τον πυθμένα του ωκεανού, το οποίο είναι πολύ βαθύ για να προκαλέσει τσουνάμι και ότι η ρήξη της τεκτονικής πλάκας που τον γέννησε ήταν σχεδόν 400 χλμ. μακρυά — αυτό το είδος ρήξης θα έπρεπε να είχε προκαλέσει πολύ μεγαλύτερο σεισμό.

Ο “αόρατος” σεισμός

Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 8 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Geophysical Research Letters , αποκάλυψε ότι ο σεισμός ήταν στην πραγματικότητα μια ακολουθία πέντε υποσεισμών, που χωρίστηκαν χρονικά με λίγα λεπτά. Και ο τρίτος από αυτούς τους μίνι σεισμούς —ένας πιο ρηχός, «αόρατος» σεισμός που κρύβεται στα δεδομένα και χάθηκε από τα συστήματα παρακολούθησης εκείνη την εποχή— ήταν ένας σεισμός 8,2 Ρίχτερ που ευθύνεται για το τσουνάμι.

“Το τρίτο γεγονός είναι ξεχωριστό γιατί ήταν τεράστιο και ήταν σιωπηλό”, δήλωσε ο Zhe Jia, σεισμολόγος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια. «Στα δεδομένα που εξετάζουμε συνήθως (για την παρακολούθηση του σεισμού), ήταν σχεδόν αόρατος».

Οι ερευνητές μπόρεσαν να ανακτήσουν το σήμα του τρίτου σεισμού από το κουβάρι των σεισμικών κυμάτων τεμαχίζοντας τα δεδομένα και χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο.

Μόνο τότε εμφανίστηκε ο σεισμός, για τον οποίο ο Jia είπε ότι αποτελούσε το 70% της ενέργειας που απελευθερώθηκε κατά τη διάρκεια ολόκληρης της εκδήλωσης και έγινε μόλις 15 χλμ. κάτω από την επιφάνεια της Γης – ένα ιδανικό βάθος για να προκαλέσει τσουνάμι.

Διαβάστε επίσης:  Σε σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί ο πλανήτης Άρης

Υβρίδιο μεταξύ δύο τύπων ωκεάνιων σεισμών

Οι ερευνητές λένε ότι ο σεισμός παρέμεινε κρυφός επειδή ήταν ένα υβρίδιο μεταξύ δύο τύπων ωκεάνιων σεισμών, του τύπου “βαθιάς ρήξης” που προκύπτει από μια ξαφνική ολίσθηση των πλακών και μιας “αργής τσουναμιγονικής ολίσθησης” που δημιουργήθηκε από μια πολύ πιο αργή, μερικές φορές για εβδομάδες -μακροχρόνιο τρίψιμο μιας πλάκας πάνω σε μια άλλη.

Οι σεισμοί αργής ολίσθησης μπορούν να απελευθερώσουν τόση τεκτονική ενέργεια με έναν σεισμό υψηλού μεγέθους, αλλά ο αργός ρυθμός τους, παράλληλα με το γεγονός ότι δεν προκαλούν έντονη σεισμική δόνηση, μπορεί συχνά να τους καταστήσει δύσκολο να εντοπιστούν.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗΠΑ: Στα υψηλότερα των 40 ετών ο πληθωρισμός – Αύξηση 7,5% από το 2021
Επόμενο άρθρο«Η ΔΕΗ Συναντά Την Τέχνη» και μαγεύει με έργα 32 σπάνιων καλλιτεχνών