Αρχική Ειδήσεις ΗΠΑ: Στα υψηλότερα των 40 ετών ο πληθωρισμός – Αύξηση 7,5% από...

ΗΠΑ: Στα υψηλότερα των 40 ετών ο πληθωρισμός – Αύξηση 7,5% από το 2021

Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί λόγω ζήτησης και έλλειψη προσφοράς που προκαλείται από τον παγκόσμιο αντίκτυπο της πανδημίας Covid στο εμπόριο

0
supermarket
Εικόνα: UNSPLASH/ nrd
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών τον Ιανουάριο, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 7,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ανέφερε την Πέμπτη το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας.

Η άνοδος της έρευνας του δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) –η οποία μετρά το κόστος μιας μεγάλης ποικιλίας αγαθών– ήταν η μεγαλύτερη από τον Φεβρουάριο του 1982. Ο CPI αυξήθηκε 0,6% από τον Δεκέμβριο, υψηλότερη από το αναμενόμενο.

Λόγω COVID-19

Ο πληθωρισμός στην Αμερική έχει αυξηθεί λόγω της αυξανόμενης ζήτησης και της έλλειψης προσφοράς που προκαλείται από τον παγκόσμιο αντίκτυπο του Covid-19 στο εμπόριο.

Οι αυξήσεις των τιμών για τα τρόφιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα και τη στέγαση συνέβαλαν περισσότερο στην αύξηση. Ο δείκτης τροφίμων αυξήθηκε 0,9% τον Ιανουάριο μετά από άνοδο 0,5% τον Δεκέμβριο. Ο ενεργειακός δείκτης αυξήθηκε επίσης κατά 0,9% κατά τη διάρκεια του μήνα.

Οι αυξανόμενες τιμές έπληξαν τα ποσοστά αποδοχής του Τζο Μπάιντεν, ακόμη και όταν η αγορά εργασίας έχει ξεσηκωθεί από την πανδημική ύφεση. Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε κατά 5,5% πέρυσι, ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το 1984, και περισσότερες από 1,6 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας προστέθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες.

Όμως, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου, των τροφίμων και των κατοικιών εξακολουθούν να αυξάνονται, μόλις το 37% των Αμερικανών εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται την οικονομία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research.

Την Τετάρτη, ενόψει της τελευταίας έκδοσης του CPI, ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε ότι η πιο πρόσφατη εικόνα των τιμών καταναλωτή μπορεί να είναι υψηλή. «Αναμένουμε υψηλή ετήσια ένδειξη του πληθωρισμού στα αυριανά στοιχεία», δήλωσε η Τζεν Ψάκι, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου. «Πάνω από το 7%, όπως νομίζω ότι ορισμένοι προβλέπουν, δεν θα ήταν έκπληξη».

«Αυτό που εξετάζουμε είναι οι πρόσφατες τάσεις… οι πληθωριστικές αυξήσεις μειώνονται από μήνα σε μήνα», είπε η Ψάκη.

ΠΗΓΗ: TheGuardian

 

 

Διαφήμιση