Αρχική Ειδήσεις Υπό εξαφάνιση τα κοάλα στην Αυστραλία από τις εκτεταμενές πυρκαγιές

Υπό εξαφάνιση τα κοάλα στην Αυστραλία από τις εκτεταμενές πυρκαγιές

Η Αυστραλία κατατάσσει επισήμως τα μαρσιποφόρα ως είδη υπό εξαφάνιση, με μόνο τις πυρκαγιές του Μαύρου Καλοκαιριού 2019-20 να έχουν σκοτώσει 5.000 κοάλα.

0
koala jordan whitt unsplash
EIKONA: Jordan Whitt / Unsplash
Διαφήμιση

Η Αυστραλία έχει καταχωρίσει το κοάλα ως είδος υπό εξαφάνιση στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής ακτής, μετά από μια δραματική μείωση του πληθυσμού τους. Το άλλοτε ακμάζον μαρσιποφόρο έχει καταστραφεί από εκχερσώσεις, πυρκαγιές, ξηρασία, ασθένειες και άλλες απειλές.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είπε ότι η καταχώριση ήταν για το Κουίνσλαντ, τη Νέα Νότια Ουαλία και την Επικράτεια της Αυστραλιανής Πρωτεύουσας (ACT).

Έχει ζητηθεί να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τα κοάλα από την ταχεία μείωση των οικοτόπων και την κλιματική αλλαγή.

Το είδος καταγράφηκε ως «ευάλωτο» σε αυτές τις πολιτείες και επικράτειες μόνο το 2012. Παρά τη ραγδαία επιδείνωση, οι κυβερνήσεις έχουν κατηγορηθεί για αδιαφορία.

koala cris saur unsplash

Η παγερή αδιαφορία αξιωματούχουν

Όπως γίνεται γνωστό από πλευράς κυβέρνησης, είχαν υπό εξέταση ένα σχέδιο ανάκαμψης με εφαρμογές ανάπτυξη της γης γενικότερα το οποίο πλέον θα αξιολογηθεί και για τις επιπτώσεις στο είδος.

Πέρυσι, μια έρευνα στη Νέα Νότια Ουαλία διαπίστωνε ότι απουσία πρωτοβουλιών τα κοάλα θα έχουν εξαφανιστεί από την Αυστραλία μέχρι το 2050, εκτός εάν υπήρχε επείγουσα δράση.

koala vita vilcina unsplash

Υπολογίστηκε ότι οι εκτεταμένες πυρκαγιές του Μαύρου Καλοκαιριού του 2019-20 είχαν σκοτώσει 5.000 κοάλα και επηρέασαν, μόνο στη Νέα Νότια Ουαλία, το 24% των οικοτόπων .

«Τα κοάλα έχουν μετατραπεί από ευάλωτα σε απειλούμενα μέσα σε μια δεκαετία. Αυτή είναι μια σοκαριστικά εξέλιξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της WWF-Αυστραλίας, Stuart Blanch.

«Η σημερινή απόφαση είναι ευπρόσδεκτη, αλλά δεν θα εμποδίσει τα κοάλα να ολισθαίνουν προς την εξαφάνιση, εκτός εάν συνοδεύεται από ισχυρότερους νόμους και κίνητρα για τους ιδιοκτήτες γης για την προστασία των δασικών κατοικιών τους».

koala roland kay smith unsplash

Αυστηρές προειδοποιήσεις

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει επίσης τις πυρκαγιές και την ξηρασία και θα μειώσει την ποιότητα της διατροφής των φύλλων ευκαλύπτου του ζώου.

Να σημειωθεί ότι τα κοάλα βρίσκονται επίσης στη Νότια Αυστραλία και τη Βικτώρια, αλλά ο αριθμός τους μειώνεται σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με ομάδες διατήρησης.

Διαφήμιση