Αρχική COVID-19 Η Αφρική ζητά εμβόλια τώρα και οι Ευρωπαίοι υπόσχονται επενδύσεις

Η Αφρική ζητά εμβόλια τώρα και οι Ευρωπαίοι υπόσχονται επενδύσεις

H ΕΕ υπόσχεται «ισότητα στην πρόσβαση εμβολίων» για τους Αφρικανούς, αν και στην πράξη, οι Ευρωπαίοι αντιτίθενται στην άρση της πατέντας των εμβολίων.

0
covid Africa kojo kwarteng unsplash
EIKONA: Kojo Kwarteng / Unsplash
Διαφήμιση

Ενώ η ΕΕ προσπαθεί με συντονισμένες ενέργειες να «θωρακίσει» το σύστημα υγείας αφρικανικών κρατών, ώστε να ανταπεξέλθουν σε ενδεχόμενη νέα πανδημία, «αγνοεί» το επίκαιρο αίτημα να τους επιτραπεί η παραγωγή εμβολίων κατά της Covid.

Το βράδυ της Πέμπτης, οι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Αφρικής στις Βρυξέλλες κλήθηκαν να συζητήσουν το θέμα, με την ΕΕ να υπόσχεται «ισότητα στην πρόσβαση», αν και στην πράξη, οι Ευρωπαίοι αντιτίθενται στην άρση της πατέντας των εμβολίων.

Φτάνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές αυτού που περιέγραψε ως «απαρτχάιντ εμβολίων» της ΕΕ, είπε ότι ενώ θα συζητούνταν η πρόσβαση και η παραγωγή εμβολίων, δεν είχε ακόμη πειστεί για την προσφορά της ΕΕ.

Σοκάρουν τα ποσοστά εμβολιασμού – Ακούει κανείς»;

Λιγότερο από το 11% των Αφρικανών έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID

«Όταν πρόκειται για τον οριστικό τερματισμό της πανδημίας, η Αφρική μιλάει όλο και περισσότερο με μία φωνή – αλλά ακούει η Ευρώπη;» διερωτήθηκε ο Edwin Ikhuoria, Εκτελεστικό Διευθυντή του ONE στην Αφρική, ένα παγκόσμιο κίνημα που κάνει εκστρατεία για τον τερματισμό της ακραίας φτώχειας.

«Με λιγότερο από το 11% του αφρικανικού πληθυσμού εμβολιασμένο, είναι πολύ ξεκάθαρο ότι οι κανόνες του παιχνιδιού δεν λειτουργούν για εμάς», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ έχει ήδη αποτυπώσει μια σειρά μέτρων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εκπλήρωση της μακροπρόθεσμης φιλοδοξίας των αφρικανών ηγετών να αναπτύξουν τον φαρμακευτικό τομέα και την αλυσίδα εφοδιασμού της ηπείρου. Η Αφρικανική Ένωση έχει θέσει ως στόχο το 60% των εμβολίων που χρησιμοποιούνται στην ήπειρο να παρασκευάζονται εκεί.

africa bill wegener unsplash
EIKONA: Bill Wegener / Unsplash

Οι επενδύσεις που προωθούνται από την ΕΕ

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ με στόχο την κινητοποίηση επενδύσεων 1 δισεκ. ευρώ για την υποστήριξη της ανάπτυξης ανθεκτικών συστημάτων υγείας στην Αφρική.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ίδρυμα Gates ανακοίνωσαν μια επένδυση 100 εκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια για να υποστηρίξουν τον πρόσφατα ιδρυθέντα Αφρικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (AMA) και άλλες εθνικές ρυθμιστικές αρχές αφρικανικών φαρμάκων.

Τον περασμένο μήνα, η νοτιοαφρικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Biologics ανακοίνωσε ότι παρήγαγε το πρώτο εμβόλιο για τον κορωνοϊό της ηπείρου που βασίζεται στην τεχνολογία mRNA χρησιμοποιώντας τον γενετικό κώδικα που η Moderna, η οποία κατασκευάζει επίσης εμβόλια mRNA, έδωσε στη δημοσιότητα.

moderna 1025x559 2

Την Τετάρτη, εν τω μεταξύ, σε συνάντηση της BioNTech στη γερμανική πόλη Marburg, ο φαρμακευτικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την κατασκευή του πρώτου αφρικανικού εργοστασίου παραγωγής εμβολίων Covid στις αρχές του επόμενου έτους.

Η εγκατάσταση, η οποία αρχικά θα παράγει 50 εκατ. δόσεις εμβολίου ετησίως, θα βρίσκεται στη Ρουάντα και τη Σενεγάλη. Η BioNTech έχει επίσης υπογράψει μνημόνιο κατανόησης με το Institut Pasteur de Dakar για ένα εργοστάσιο στη Σενεγάλη.

Τα δύο εργοστάσια θα παράγουν τις δόσεις του εμβολίου και στη συνέχεια θα αναλάβουν όλα τα τελικά στάδια παραγωγής και εμφιάλωσης. Η παραγωγή τους θα κάλυπτε περίπου το 2% των αναγκών της Αφρικής.

«Οι προσπάθειες για την τόνωση της παραγωγής εμβολίων στην Αφρική είναι ευπρόσδεκτες, αλλά αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο έργο και δεν πρέπει να αποσπά την προσοχή από την αποτυχία των κυβερνήσεων και εταιρειών των πλούσιων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της BioNTech, να αντιμετωπίσουν τη σημερινή επαίσχυντη ανισότητα εμβολίων που ευθύνεται για εκατομμύρια άσκοπους θανάτους στις φτωχότερες χώρες από αυτήν την πανδημία», δήλωσε η Διευθύντρια Πολιτικής Υγείας της Oxfam, Anna Marriott.

Πηγή: Εuractiv

Διαφήμιση