Αρχική Ειδήσεις GFBI: Αγώνας εντοπισμού 9.000 σπάνιων ειδών δέντρων δάσους

GFBI: Αγώνας εντοπισμού 9.000 σπάνιων ειδών δέντρων δάσους

0
dasos luis del rio camacho unsplash
Luis del Rio Camacho / Unsplash
Διαφήμιση

Μια νέα μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για τη Βιοποικιλότητα των Δασών (GFBI) υπολόγισε ότι ο πλανήτης μας  φιλοξενεί περισσότερα από 73.000 είδη δέντρων, μεταξύ των οποίων περίπου 9.000 είδη δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί.

Στα συμπεράσματα, αποτέλεσμα τριετούς έρευνας στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 150 ερευνητές, τονίζεται ο πλούτος, αλλά και η ευπάθεια των χερσαίων οικοσυστημάτων.

«Η εκτεταμένη γνώση του πλούτου και της ποικιλότητας των δέντρων είναι το κλειδί για τη διατήρηση της σταθερότητας και της λειτουργικότητας των οικοσυστημάτων», εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Roberto Cazzolla Gatti, καθηγητής στο Τμήμα Βιολογικών, Γεωλογικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια.

Ο καθηγητής Cazzolla Gatti και οι συνεργάτες του, δημιουργησαν μια εκτεταμένη βάση δεδομένων, εντοπίζοντας πάνω από 40 εκατομμύρια δέντρα 64.000 κατηγοριών, και στη συνέχεια πραγματοποίησαν σύνθετες στατιστικές αναλύσεις χρησιμοποιώντας προηγμένης τεχνολογίας υπολογιστές και αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για να εκτιμήσουν πόσα είδη δέντρων μπορεί να υπάρχουν στη Γη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ο πλανήτης μας έχει περίπου 73.300 είδη δέντρων, δηλαδή 14% περισσότερα από αυτά που έχουν ήδη αναγνωριστεί).

dentro jeremy bishop unsplash
Jeremy Bishop / Unsplash

«Η καταμέτρηση του αριθμού των ειδών δέντρων παγκοσμίως είναι σαν ένα παζλ με κομμάτια που απλώνονται σε όλο τον κόσμο. Εμείς, η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για τη Βιοποικιλότητα των Δασών (GFBI), το αντιμετωπίσαμε ως ομάδα, αναλαμβάνοντας ο καθένας το δικό του κομμάτι», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Jingjing Liang, ερευνητής στο GFBI.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 40% από τα 9.000 άγνωστα προς το παρόν είδη, θα μπορούσε να βρίσκονται σε λιβάδια, σαβάνες και θαμνώδεις εκτάσεις στη Νότια Αμερική. Ενώ, πολλά άγνωστα είδη υπάρχουν στα τροπικά και υποτροπικά δάση της λεκάνης του Αμαζονίου, καθώς και των Άνδεων σε υψόμετρα μεταξύ 1.000 έως 3.500 μέτρων.

«Πολλά από αυτά τα είδη δέντρων» όπως επισημαίνεται «είναι πιθανώς σπάνια και μπορεί ήδη να κινδυνεύουν από ανθρώπινες δραστηριότητες».

dasos samuel ferrara unsplash
Samuel Ferrara / Unsplash

Δυσανάλογες οι συνθήκες απειλής και εξαφάνισης σπάνιων ειδών

«Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την ευπάθεια της παγκόσμιας δασικής βιοποικιλότητας στις ανθρωπογενείς αλλαγές, ιδιαίτερα τη χρήση γης και το κλίμα, επειδή η επιβίωση των σπάνιων κατηγοριών απειλείται δυσανάλογα», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Peter B. Reich, καθηγητής Δασοπονίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

«Όσο καλύτερες είναι οι πληροφορίες, τόσο καλύτερα μπορούμε να ενημερώσουμε για τις προτεραιότητες διατήρησης και τους στόχους διαχείρισης της βιοποικιλότητας,  σώζοντας δυνητικά, απειλούμενα είδη δέντρων», κατέληξε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Andrew Marshall, επιστήμονας διατήρησης στο Πανεπιστήμιο του Sunshine Coast .

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences

Διαφήμιση