Αρχική Ειδήσεις Franklin: Νέο κύμα κακοκαιρίας «σαρώνει» το Ηνωμένο Βασίλειο

Franklin: Νέο κύμα κακοκαιρίας «σαρώνει» το Ηνωμένο Βασίλειο

Σε συναγερμό βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο, με εκατοντάδες προειδοποιήσεις για πλημμύρες να βρίσκονται σε ισχύ, καθώς, η τρίτη ονομαστική καταιγίδα της εβδομάδας επελαύνει από την Κυριακή.

0
Franklin
Storm Frankin's effects are being felt across the UK. (Image: PA Wire/PA Images)
Διαφήμιση

Επείγουσα προειδοποίηση καιρού έχει εκδοθεί για πολλές πολιτείες του Ηνωμένου Βασιλείο, καθώς η καταιγίδα Franklin κινείται προς τα ανατολικά. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί ότι το τρίτο κατά σειρά φαινόμενο που πλήττει τη χώρα θα συνεχίσει να φέρνει ανεμοθύλλες και ισχυρές μέχρι το μεσημέρι.

Η καταιγίδα Franklin ξεκίνησε με κόκκινο συναγερμό αμέσως μετά την υποχώρηση της καταιγίδας Eunice, φέρνοντας μαζί της δυνατή βροχή και ισχυρούς ανέμους.

Υπάρχει μια πορτοκαλί προειδοποίηση σε όλη τη Βόρεια Ιρλανδία που τέθηκε σε ισχύ από τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022. Ενώ, σε άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου υπάρχουν κίτρινες προειδοποιήσεις για ισχυρούς ανέμους, αν και ορισμένες περιοχές έχουν ήδη πληγεί από πλημμύρες.

«Οι ισχυροί άνεμοι θα οδηγήσουν σε υπέρβαση των κυμάτων κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού, που μπορεί να οδηγήσει σε παράκτιες πλημμύρες» Met Eireann

Σαρωτικές ριπές ανέμου

Το Met Office πιστεύει ότι οι ανεμοθύελλες είναι απίθανο να φέρουν τις ριπές των 122 μίλια/ώρα που δημιούργησε η καταιγίδα Eunice. Οι βροχοπτώσεις αναμένεται να μειωθούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αν και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τοπικών χιονοπτώσεων.

Όπως έχει ανακοινωθεί, η καταιγίδα Franklin αναμένεται να ηρεμήσει το απόγευμα της Δευτέρας, αν και ο καιρός θα εξακολουθήσει να είναι βροχερός και θυελλώδης για το υπόλοιπο της εβδομάδας.

Οι ισχυρότεροι άνεμοι θα πνέουν πάνω από τη Βόρεια Ιρλανδία και τις ακτές της βορειοδυτικής Αγγλίας και της νοτιοδυτικής Σκωτίας.

Βυθισμένοι και στο σκοτάδι

Περισσότερες από 400 οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στο νότιο Μάντσεστερ μετά τις σφοδρές πλημμύρες που προκαλεί στο πέρασμα του ο «Φράνκλιν», η τρίτη κατά σειρά καταιγίδα του 2022, με ανέμους ταχύτητας 75 μίλια ανά ώρα ακόμη και ανεμοστρόβιλους.

Δύο «σοβαρές» προειδοποιήσεις για πλημμύρες όπου οι βροχοπτώσεις αποτελούν «κίνδυνο για τη ζωή» έχουν εκδοθεί για την ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ, καθώς, ήδη 155.000 άνθρωποι εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς ρεύμα μετά την καταιγίδα Γιούνις που σάρωσε τη χώρα την Παρασκευή και οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους.

 

Διαφήμιση