Αρχική Ειδήσεις Δορυφόροι αποκαλύπτουν τους μεγαλύτερους πυλώνες μεθανίου – Οι «πρωταθλητές»

Δορυφόροι αποκαλύπτουν τους μεγαλύτερους πυλώνες μεθανίου – Οι «πρωταθλητές»

0
PRI doryforos
Example of a methane plume detected over the United States in satellite images from 2019 Kayrros, Inc.; Esri, HERE, Garmin, FAO, NOAA, USGS,
Διαφήμιση

Το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου που οι κυβερνήσεις συμφώνησαν πρόσφατα να μειώσουν έως το 2030, χωρίς να επισημάνουν το μέγεθος και την έκταση του φαινομένου. Εικόνες που τραβήχτηκαν από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel δείχνουν ένα τεράστιο νέφος μεθανίου πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενώ, περίπου το 1/10  των εκπομπών μεθανίου της παγκόσμιας βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει βρεθεί ότι προέρχεται από μια ομάδα τοποθεσιών «υπερεκπομπών» που βρίσκονται κυρίως στο Τουρκμενιστάν, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Τεράστιες ποσότητες μεθανίου που διαρρέουν από αγωγούς φυσικού αερίου έχουν εντοπιστεί από δορυφόρους σε μεμονωμένες τοποθεσίες, όπως ένα πηγάδι φυσικού αερίου στο Οχάιο και σε αρκετούς αγωγού στο κεντρικό Τουρκμενιστάν. Λίγα στοιχεία όμως είναι γνωστά για την έκτασή τους παγκοσμίως.

Τώρα, οι εικόνες που καταγράφηκαν από δορυφόρο, μέσω ενός αλγόριθμου για αυτόματη ανίχνευση των μεγαλύτερων νεφών μεθανίου από εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, αποτυπώνουν το πρόβλημα παγκοσμίως.

Η κατάταξη των «πρωταθλητών» υπερ-εκπομπής μεθανίου

Οι υπερ-εκπομπές εντοπίστηκαν να εκλύουν περισσότερους από 25 τόνους μεθανίου την ώρα. Συνολικά,  «συνεισφέρουν» περίπου 8 εκατομμύρια τόνους μεθανίου ετησίως, περίπου το 1/10 των συνολικών ετήσιων εκπομπών της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου για το 2019-20.

Το Τουρκμενιστάν είναι ο μεγαλύτερος υπερεκπομπός, απελευθερώνοντας περισσότερους από ένα εκατομμύριο τόνους μεθανίου μεταξύ 2019 και 2020.

Η Ρωσία ήταν δεύτερη με λίγο λιγότερο από ένα εκατομμύριο τόνους, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ, το Ιράν, την Αλγερία και το Καζακστάν.

εκπομπών αερίου
Οι εκπομπές των ΗΠΑ είναι χαμηλές, πιθανώς επειδή ο δορυφόρος δεν συμπεριέλαβε μια σημαντική περιοχή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη λεκάνη της Πέρμιας, λόγω δυσκολιών παρακολούθησης. Σε αντίθεση με αυτές τις χώρες, άλλες μεγάλες χώρες παραγωγής πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένου του Κουβέιτ και της Σαουδικής Αραβίας, είχαν περιορισμένες εκπομπές.

Ο Drew Shindell στο Πανεπιστήμιο Duke στη Βόρεια Καρολίνα, μέλος της ομάδας πίσω από την ανάλυση, λέει ότι οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών δίνουν ελπίδα ότι η κακή πρακτική (όπου αέριο απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από σωλήνες που χρειάζονται επισκευή) μπορεί να βελτιωθεί. «Δείχνει ότι αν καταβάλουμε κάποια προσπάθεια, δεν θα έχουμε διαρροές ή σκόπιμες εκπομπές που να είναι αρκετά μεγάλες ώστε να είναι ορατές από το διάστημα» διευκρινίζεται.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι σε αυτές τις τοποθεσίες απελευθερώνεται τόσο πολύ μεθάνιο, το οποίο θα μπορούσε να πουληθεί, κάτι που θα ήταν οικονομικά αποδοτικό.

Για τις έξι χειρότερες χώρες, η αντιμετώπιση αυτών των «λοφίων» μεθανίου θα κοστίσει έως και 300 δολάρια λιγότερο ανά τόνο, από ό,τι θα κόστιζε συνήθως η μείωση του μεθανίου από τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Το παράδοξο των εκπομπών μεθανίου είναι ότι οι πιο επιβλαβείς διαρροές, που μέχρι τώρα ήταν ακόμα πιο δύσκολο να εντοπιστούν» αναφέρει σε twitt του ο συνιδρυτής του Κέντρου για την Παγκόσμια Ενεργειακή Πολιτική του Πανεπιστημίου Κολούμπια 

Η πιστότητα των ευρημάτων του δορυφόρου

Ο δορυφόρος δεν είναι παντού όλη την ώρα. Επομένως τα ευρήματα βασίζονται σε ένα στιγμιότυπο και ορισμένες υπερεκπομπές μπορεί να μην έχουν ακόμα εντοπιστεί. Λόγος για τον οποίο το Αμβούργο, ενώ καλωσορίζει την έρευνα,  υπενθυμίζει ότι  οι υπερ-εκπομπές μεθανίου από καύση πετρελαίου και φυσικού αερίου, είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του προβλήματος.

Επίσης, η καναδική εταιρεία GHGSat λέει ότι η μελέτη παρουσιάζει μια «πολύ σημαντική εικόνα των υπερεκπομπών», αλλά ο δορυφόρος από τον οποίο προέρχονται τα δεδομένα, προσφέρει μια πολύ αδρή ανάλυση για να παρακολουθεί τα «λοφία» σε μεμονωμένες εγκαταστάσεις.

Ωστόσο, ένας νέος δορυφόρος EDF που πρόκειται να εκτοξευτεί το επόμενο έτος θα εξετάσει εξονυχιστικά πολύ μικρότερα αλλά πολυάριθμα νέφη που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών της βιομηχανίας.

Αναφορά περιοδικού: Science

Διαφήμιση