Αρχική Ειδήσεις Der Spiegel: H CIA «βλέπει» ρωσική επίθεση στην Ουκρανία στις 16 Φεβρουαρίου

Der Spiegel: H CIA «βλέπει» ρωσική επίθεση στην Ουκρανία στις 16 Φεβρουαρίου

H CIA αναμένει ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας την επόμενη Τετάρτη και οι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει σχετικά τους συμμάχους τους, μεταδίδει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

0
Krimaia5
Διαφήμιση

Μετά την χθεσινή, δραματική έκκληση του Προέδρου των ΗΠΑ προς τους Αμερικανούς  πολίτες να αποχωρήσουν πάραυτα όλοι όσοι βρίσκονται σε Ουκρανικό έδαφος, και η CIA -σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικο Der Spiegel- εξέδωσε την πλέον επείγουσα μέχρι τώρα προειδοποίηση προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για επικείμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τόσο η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών όσο και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ενημέρωσαν σήμερα την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και άλλα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ ότι, με βάση νέες πληροφορίες, υπάρχει ο φόβος ότι μια επίθεση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ήδη την ερχόμενη Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου.

Το Spiegel αναφέρει ακόμη ότι οι ΗΠΑ έδωσαν πολλές λεπτομέρειες για τα στοιχεία τους, περιγράφοντας από τις διαδρομές μιας ρωσικής εισβολής έως και τα καθήκοντα που θα αναλάβει κάθε ρωσική μονάδα και σημειώνει ότι δυτικοί στρατιωτικοί και διπλωμάτες μετέφεραν στοιχεία ότι η ρωσική ηγεσία έχει προετοιμάσει τον στρατό για την ερχόμενη Τετάρτη, χωρίς όμως να μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα αν αυτό συνιστά απόφαση επίθεσης.

Υποψίες εσκεμμένης «διαρροής πληροφοριών»

Όπως διευκρινίζει πάντως το γερμανικό περιοδικό, η γερμανική κυβέρνηση δεν γνώριζε μέχρι χτες σε ποιες πληροφορίες βασιζονταν η αμερικανική εκτίμηση, ωστόσο η παρουσίαση των Αμερικανών ήταν πολύ λεπτομερής και υποστηριζόταν από πολλές πηγές.

Παρόλα αυτά, δεν είναι εύκολο να εκτιμήσει και να προβλέψει κανείς μόνος του εάν επίκειται οπωσδήποτε επίθεση, επισημαίνεται, αν και, όπως μεταφέρει το Spiegel, μια χρονική στιγμή γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου θεωρείτο από καιρό εύλογη.

Παράγοντες που γνωρίζουν το θέμα «πιστεύουν πάντως και ότι είναι πιθανό οι ΗΠΑ να διέδωσαν συνειδητά την πληροφορία προκειμένου να τορπιλίσουν τα ρωσικά σχέδια επίθεσης», γράφει το περιοδικό.

Εκκένωση πρεσβείας ΗΠΑ στο Κίεβο – Σήμερα επικοινωνία Μπάιντεν Πούτιν

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Daily Mail οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να εκκενώσουν την πρεσβεία τους στο Κίεβο, καθώς αξιωματούχοι των δυτικών μυστικών υπηρεσιών προειδοποιούν ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι ολοένα και πιο επικείμενη.

Αμερικανοί μάλιστα αξιωματούχοι φέρεται να δήλωσαν στο ενημερωτικό δίκτυο AP ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχεδιάζει να ανακοινώσει νωρίς το Σάββατο ότι όλο το αμερικανικό προσωπικό στην πρεσβεία του Κιέβου θα πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα ενόψει μιας «φοβερής» ρωσικής εισβολής.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένας περιορισμένος αριθμός Αμερικανών διπλωματών ενδέχεται να μεταφερθεί στα δυτικά της Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, σύμμαχο του ΝΑΤΟ, ώστε οι ΗΠΑ να μπορέσουν να διατηρήσουν διπλωματική παρουσία στη χώρα.

Αρκετοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, του Καναδά, της Νορβηγίας και της Δανίας, ζητούν επίσης από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, όπως και η Νέα Ζηλανδία που δεν είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Καθώς οι διπλωματικές επιλογές για την αποτροπή του πολέμου στην Ουκρανία είνει περιορισμένες, μετά και την χωρίς αποτέλεσμα της συνάντησης Μακρόν Πούτιν, ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα συζητήσουν τηλεφωνικά το Σάββατο από την προεδρική του αποχώρηση στο Καμπ Ντέιβιντ.

Η σταδιακή ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας, όπως την κατέγραψε ο Δορυφόρος

Το σενάριο ρωσικής «επέμβασης»

«Εάν προηγηθεί μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, είναι πιθανό να ξεκινήσει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυραυλικές επιθέσεις που θα μπορούσαν προφανώς να σκοτώσουν και αμάχους, ανεξαρτήτως εθνικότητας», δήλωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ,Τζέικ Σάλιβαν.

«Μια επακόλουθη χερσαία εισβολή θα συνεπαγόταν την επίθεση μιας τεράστιας δύναμης, χωρίς ουσιαστικά καμία προειδοποίηση, διακόπτωντας κάθε εμπορική διέλευση», διευκρίνησε, προειδοποιώντας ότι «η επίθεση μπορεί να γίνει «ανά πάσα στιγμή τώρα».

Η περιοχή βρίσκεται σε δύσκολη θέση εδώ και μήνες καθώς η Ρωσία έστειλε περισσότερους από 120.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η τελευταία κλιμάκωση ήρθε μετά τη συνάντηση του Μπάιντεν και αξιωματούχων ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, το απόγευμα της Πέμπτης, καθώς διαπίστωσαν ότι έφτασαν στην περιοχή περισσότερα ρωσικά στρατεύματα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να στείλει άλλους 3.000 στρατιώτες στην Πολωνία, για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, πέραν των 1.700 που κατευθύνονταν προς τα εκεί.

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στα ουκρανικά σύνορα

Οι τελευταίες αναπτύξεις των ΗΠΑ ακολουθούν τους 8.500 στρατιώτες που βρίσκονται ήδη σε επιφυλακή και τους σχεδόν 3.000 Αμερικανούς στρατιώτες που η κυβέρνηση είπε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι θα στείλει στην Πολωνία και τη Ρουμανία. 

Μαζί συγκροτούν μια ταξιαρχία πεζικού της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας. Ο αμερικανικός στρατός μεταφέρει επίσης 1.000 στρατιώτες από τη Γερμανία στη Ρουμανία, η οποία, όπως και η Πολωνία συνορεύει με την Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, η τελευταία αποστολή όπλων από τις ΗΠΑ έφτασε στο διεθνές αεροδρόμιο Boryspil κοντά στο Κίεβο της Ουκρανίας, το βράδυ της Πέμπτης, με παραδοθέντα πυρομαχικά περίπου 130 τόνων.

Ενώ, όμως, πιστεύεται ότι περίπου 30.000 Αμερικανοί βρίσκονται στην Ουκρανία, αξιωματούχοι παραδέχονται ότι ο ακριβής αριθμός δεν μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς πολλοί δεν εγγράφονται στην πρεσβεία.

Πάντως, ο Σάλιβαν είπε ότι η εισβολή θα μπορούσε να γίνει πριν από το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, που ολοκληρώνονται την επόμενη εβδομάδα στις 20 Φεβρουαρίου.

«Ναι, είναι ένα επείγον μήνυμα γιατί βρισκόμαστε σε μια επείγουσα κατάσταση», είπε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε για το ενδεχόμενο μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία να ξεκινήσει ακόμη και πριν από τη λήξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στις 20 Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία χλεύασε τις «επείγουσες» αμερικανικές συζητήσεις

«Η υστερία του Λευκού Οίκου είναι πιο ενδεικτική από ποτέ», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Οι Αγγλοσάξονες χρειάζονται πόλεμο. Με κάθε κόστος. Οι προκλήσεις, η παραπληροφόρηση και οι απειλές είναι μια αγαπημένη μέθοδος επίλυσης των δικών τους προβλημάτων».

Στην αντίπερα όχθη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, τον Βρετανό Μπόρις Τζόνσον και άλλους παγκόσμιους ηγέτες το πρωί της Παρασκευής για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις.

Κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με τη Μόσχα.

Ενώ, στις 15 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί να μεταβεί στη Μόσχα, ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

 

Διαφήμιση