Αρχική Ειδήσεις Οι πάγοι λιώνουν αλλά τα αποθέματα νερού… «εξαφανίζονται»

Οι πάγοι λιώνουν αλλά τα αποθέματα νερού… «εξαφανίζονται»

«Τα αποθέματα στις Άνδεις περιέχουν 72% λιγότερο νερό από ό,τι πιστεύαμε» προειδοποεί νέα έρευνα του Nature Geoscience, που διαβλέπει τον «καταστροφικό» αντίκτυπο για όσους εξαρτώνται από τους παγετώνες για την κατανάλωση νερού ή τη γεωργία.

0
Pagetonas
Διαφήμιση

Οι ορεινοί παγετώνες που λιώνουν υπό την επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη τελικά δεν συγκρατούνται σε απόλυτο ποσοστό από τους υδάτινους ταμιευτήρες τους. Μάλιστα, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες που συμβουλεύουν τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) για την κλιματική αλλαγή, οι παγετώνες χαμηλού υψομέτρου, όπως αυτοί στις Άλπεις, θα μπορούσαν να χάσουν το 80% του όγκου τους έως το 2100.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομαδα στο Nature Geoscience, μετά από ενδελεχή δορυφορική παρατήρηση των παγόβουνων της Γης, παραδέχονται ότι θα πρέπει να επανεκτιμήσουν τους υδάτινους όγκους που «απελευθερώνονται» καθώς τελικά η ποσότητα πάγου είναι σημαντικά μικρότερη από όση προηγούμενα θεωρούσαν.

«Τα αποθέματα στις Άνδεις περιέχουν 72% λιγότερο νερό από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως», προειδοποίησαν, επισημαίνοντας ότι «ο αντίκτυπος θα ήταν δυνητικά καταστροφικός για εκείνους τους πληθυσμούς που εξαρτώνται από τους παγετώνες για την κατανάλωση νερού ή για τη γεωργία».

mina

Οι συνέπειες της «περιορισμένης» τήξης

Ο Mathieu Morlighem, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, από το Dartmouth College των Ηνωμένων Πολιτειών, εξήγησε ότι η ανακάλυψη ότι υπάρχει λιγότερος πάγος είναι «σημαντική» και «θα έχει συνέπειες» για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Χρησιμοποιώντας χιλιάδες δορυφορικές εικόνες παγετώνων και την τροποποίησή τους, οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν άτλαντα στον οποίο συμπεραίνεται ότι το πάχος του 98% των περισσότερων από 200.000 ορεινών παγετώνων στον πλανήτη, εξαιρουμένων των εκτεταμένων παγετώνων, βρίσκεται στα όρια του πόλων.

Τα αποτελέσματα των μελετών προσδιόρισαν ότι οι παγετώνες είναι «λιγότερο παχείς». Romen Millan, μάλιστα, του Πανεπιστημίου των Άλπεων στη Grenoble της Γαλλίας προειδοποίησε ότι εάν όλοι οι ορεινοί παγετώνες έλιωναν, «η συμβολή τους στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας θα ήταν 20% λιγότερο σημαντική από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως».

Προηγούμενες έρευνες φαίνεται να είχαν μετρήσει δύο φορές τους παγετώνες στην περιφέρεια της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, υπερεκτιμώντας την ποσότητα πάγου εκεί. Παραδόξως, όμως, ενώ οι Άνδεις στη Νότια Αμερική έχουν πλέον, σχεδόν 27% μικρότερη ποσότητα πάγου από ό,τι θεωρείτο, τα Ιμαλάια δείχνουν μέσα απο δορυφορικές λήψεις ενισχυμένα κατά 37% περισσότερο πάγο.

Διαφήμιση