Αρχική Ειδήσεις Ανακατεύεται η «τράπουλα» για τους αγρότες – Bonus 20 εκατ. ευρώ

Ανακατεύεται η «τράπουλα» για τους αγρότες – Bonus 20 εκατ. ευρώ

Πλέον των 20 εκατ ευρώ προστίθενται στα μέτρα στήριξης ύψους 170 εκατ. που έχουν ήδη εξαγγελθεί για τους αγρότες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών.

0
Διαφήμιση

Κατά 20 εκατ. ευρώ αυξάνονται οι ενισχύσεις, στα μέτρα στήριξης ύψους 170 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη εξαγγελθεί για τους αγρότες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κατά την ευρεία σύσκεψη που είχε με εκπροσώπους του Συντονιστικού της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το συνολικό ύψος της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης ανεβαίνει από τα 50 εκατ. ευρώ στα 60 εκατ. ευρώ.

Το ύψος της επιστροφής θα προσδιοριστεί από τον αριθμό των στρεμμάτων και τα έτη καλλιέργειας όπως δηλώνεται στον ΟΣΔΕ, σε συνδυασμό με τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου κίνησης, όπως θα δηλωθούν από το δίκτυο εμπορίας καυσίμων στη φορολογική αρχή (Mydata).

Επίσης, στην οριοθέτηση των επιδοτούμενων λίτρων ανά στρέμμα, θα ληφθεί υπόψη και το ύψος των δηλωθέντων εσόδων από την παραγωγή των ετών 2019, 2020, 2021.

Τα ακριβή όρια των επιδοτούμενων λίτρων ανά στρέμμα και είδος καλλιέργειας, σε συνδυασμό με το ύψος δηλωθέντων, θα είναι γνωστά μετά την ολοκλήρωση υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ τον Οκτώβριο, με την επιστροφή του ΕΦΚ να αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο.

Το «bonus» των κτηνοτρόφων

Σε ό,τι αφορά στους κτηνοτρόφους ανακοινώθηκε η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της επιδότησης για την κάλυψη του αυξημένου κόστους των ζωοτροφών.

Συγκεκριμένα, αντί να καλυφθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022 με 7% επί του τζίρου πλέον η επιδότηση θα ανέλθει στο 4% επι του τζίρου του δεύτερου εξαμήνου του 2021, με το συνολικό κόστος να αναμένεται να αυξηθεί στα 40 εκατ. ευρώ, από 30 εκατ. ευρώ που ήταν έως σήμερα.

Τα 7 μέτρα στήριξης των αγροτών

  1. Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2021, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με τον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.
  2. Για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα καλυφθεί το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις.
  3. Μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6% και ανίσχυση των κτηνοτρόφων με επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022, με το ύψος της ενίσχυσης να εκτιμάται ότι φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ.
  4. Μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13% στο 6%, μια παρέμβαση ύψους 20 εκατ. ευρώ.
  5. Εντάσσεται στο Μεταφορικό Ισοδύναμο η μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022, μία παρέμβαση ύψους 8 εκατ. ευρώ.
  6. Αυξάνεται κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για τη μεταφορά ζωοτροφών, δηλαδή κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
  7. Άμεση έκδοση της ΚΥΑ από το υπουργείο Οικονομικών ως προς την ήδη εξαγγελθείσα επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες που ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και σε όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία, ύψους 50 εκατ. ευρώ.
Διαφήμιση