Αρχική Ειδήσεις Ξεκίνησε ο επαναπατρισμός παρθενώνειων γλυπτών από το εξωτερικό – Η πρώτη άφιξη

Ξεκίνησε ο επαναπατρισμός παρθενώνειων γλυπτών από το εξωτερικό – Η πρώτη άφιξη

0
Η θέση στην οποία προσαρμόζεται το πόδι της Θεάς Αρτέμιδας πάνω στο λίθο VI της ανατολικής ζωφόρου
Επέστρεψε το περίφημο «θραύσμα Fagan» από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο Πηγή: ΥΠ.ΠΟ.
Διαφήμιση

Η πρώτη επιστροφή παρθενώνειου γλυπτού από το εξωτερικό είναι πλέον γεγονός, με το Μουσείο Ακρόπολης να υποδέχεται το περίφημο «θραύσμα Fagan» από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο.

Το Μουσείο Ακρόπολης υποδέχεται το παρθενώνειο γλυπτό,  για ένα κατ’ αρχάς διάστημα οκτώ ετών, καθώς εκκρεμεί το αίτημα της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Σικελίας προς το ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού, για μόνιμη παραμονή του θραύσματος στο Μουσείο Ακρόπολης.

Το απότμημα του λίθου VI από την ανατολική ζωφόρο με το πόδι της Αρτέμιδας που έρχεται από το Μουσείο A. Salinas του Παλέρμο.
Το απότμημα του λίθου VI από την ανατολική ζωφόρο με το πόδι της Αρτέμιδας που έρχεται από το Μουσείο A. Salinas του Παλέρμο.

Πρόκειται για απόσπασμα του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα, όπου απεικονίζονται οι θεοί του Ολύμπου καθιστοί, να παρακολουθούν την πομπή και την παράδοση του πέπλου στην Αθηνά, την Πολιούχο θεά της Αθήνας.

Απεικονίζει τα κάτω άκρα της θεάς Αρτέμιδας, μεταξύ άλλων θεάς του κυνηγιού, η οποία ατενίζει προς την πομπή των Παναθηναίων, που προσέρχεται προς τον μεγάλο ναό.

Η θέση στην οποία προσαρμόζεται το πόδι της Θεάς Αρτέμιδας πάνω στο λίθο VI της ανατολικής ζωφόρου
Η θέση (ροζ χρώμα) στην οποία προσαρμόζεται το πόδι της Θεάς Αρτέμιδας πάνω στο λίθο VI της ανατολικής ζωφόρου

Πολιτιστική συμφωνία εξέχουσας διεθνούς σημασίας

Η συμφωνία, μεταξύ της Σικελικής κυβέρνησης Musumeci – με τον σύμβουλο Samonà – και της κυβέρνησης της Αθήνας – με την υπουργό Μενδώνη – υπεγράφη μεταξύ του Περιφερειακού Αρχαιολογικού Μουσείου A. Salinas του Παλέρμο και του Μουσείου Ακρόπολης Αθηνών, σύμφωνα με το άρθρο 67 του Κώδικά μας περί Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που προβλέπει την πολυετή μεταφορά και ανταλλαγή αρχαιολογικών ευρημάτων μεταξύ των δύο έγκριτων μουσείων, τα οποία τελούν αντίστοιχα υπό τη διεύθυνση της Caterina Greco και του Νικολάου Σταμπολίδη.

«Πρόκειται για μια πολιτιστική συμφωνία εξέχουσας διεθνούς σημασίας, που έχει υπογράψει η Σικελία με την Ελλάδα, και η οποία προβλέπει τη μεταφορά στην Αθήνα του θραύσματος μιας πλάκας που ανήκει στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα, που σήμερα φυλάσσεται στο Περιφερειακό Αρχαιολογικό Μουσείο A. Salinas στο Παλέρμο» αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους  ο Dr. Alberto Samonà της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σικελικής Ταυτότητας,  και η Διευθύντρια του Μουσείου Antonino Salinas, Caterina Greco.

Αυτή είναι η λεγόμενη πλάκα «Fagan», ένα πεντελικό μαρμάρινο θραύσμα που απεικονίζει το πόδι της Θεάς Αρτέμιδας (Θεάς του Κυνηγιού), καθισμένης σε θρόνο.

Μια κίνηση που θέλησε ο υπογράφων Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σικελικής Ταυτότητας, Alberto Samonà, και μοιράστηκε με την Ελληνίδα Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, κίνηση έντονης συμβολικής αξίας για τον ελληνικό πολιτισμό.

«Η Σικελία, με αυτόν τον τρόπο, γίνεται, στην πραγματικότητα, πρόδρομος στο θέμα της επιστροφής στην Ελλάδα των μαρμάρων του Παρθενώνα, συμβάλλοντας καθοριστικά στη συζήτηση που διεξάγεται εδώ και καιρό σε παγκόσμιο επίπεδο» σχολιάζουν.

Mouseio Acropolis
Μουσείο Ακρόπολης

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία προβλέπει ότι για μια περίοδο 4 ετών, με δυνατότητα ανανέωσης άλλων 4 ετών, το Salinas μεταφέρει στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα το θραύσμα του Παρθενώνα, που σήμερα φυλάσσεται στο Παλέρμο ως μέρος της αρχαιολογικής συλλογής του Άγγλου προξένου Robert Fagan, το οποίο αγοράστηκε από το Βασιλικό Πανεπιστήμιο του Παλέρμο το 1820.

Σε αντάλλαγμα, δύο πολύ σημαντικά αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου της Ακρόπολης θα φτάσουν στο Παλέρμο, το καθένα για μια περίοδο τεσσάρων ετών. Πρόκειται για ένα ακέφαλο άγαλμα της Αθηνάς που χρονολογείται περί τα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. και έναν γεωμετρικό αμφορέα του πρώτου μισού του 8ου αιώνα π.Χ.

Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, τη διοργάνωση κοινών πρωτοβουλιών που θα υλοποιηθούν με σύμπραξη των δύο μουσείων σε θέματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος διεθνούς εμβέλειας.

Η βούληση της Σικελίας, στην πραγματικότητα, είναι αυτή της επ’ αόριστον επιστροφής στην Ελλάδα του ευρήματος. Από την άποψη αυτή, η Περιφέρεια της Σικελίας, εκτός από την προώθηση της συμφωνίας αμοιβαίας ανάπτυξης μεταξύ των δύο μουσείων, ζήτησε από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλικής Δημοκρατίας μια διαδρομή που οδηγεί στην επιτυχή έκβαση της δυνατότητας αυτής (της επιστροφής).

Η διαδικασία έχει ξεκινήσει και αυτή τη στιγμή το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση στο πλαίσιο της «Επιτροπής Ανάκτησης και Αποκατάστασης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» που έχει συσταθεί στο Υπουργείο.

Στιγμιότυπο από πρόγραμμα 'Ένα μουσείο ανοιχτό σε όλους' © Μουσείο Ακρόπολης. Φωτογραφία Γιώργος Βιτσαρόπουλος [2]
Μουσείο Ακρόπολης Φωτο Αρχείου: Γιώργος Βιτσαρόπουλος

Οι ευχαριστίες της Υπουργού Πολιτισμού

«Θέλω να εκφράσω τις βαθύτατες ευχαριστίες μου προς την Περιφερειακή Κυβέρνηση της Σικελίας και στον Πρόεδρό της Nello Musumeci, καθώς και προς τον Περιφερειακό Σύμβουλο για την Πολιτιστική Κληρονομιά και την Ταυτότητα της Σικελίας Alberto Samonà» δήλωσε η ελληνική υποργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Η συνεργασία μας, προκειμένου το θραύσμα από την ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο Περιφερειακό Αρχαιολογικό Μουσείο «A. Salinas» του Παλέρμο, να εκτεθεί για μακρό διάστημα στο Μουσείο της Ακρόπολης μαζί με τα συμφραζόμενά του, ήταν άψογη και επικοδομητική.

Κυρίως όμως, εκφράζω συναισθήματα ευγνωμοσύνης για τις άοκνες και συστηματικές προσπάθειες της Κυβέρνησης της Σικελίας και του Συμβούλου Α. Samona για την νομική διευθέτηση βάσει του Κώδικα περί της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιταλικής Δημοκρατίας, ώστε το απότμημα αυτό να επιστρέψει οριστικά στην Αθήνα.

Από τον Νοέμβριο 2020, οπότε ξεκίνησαν οι μεταξύ μας συζητήσεις, ως σήμερα ο Assessore Samona δηλώνει με κάθε τρόπο την αγάπη του για την Ελλάδα και τον Πολιτισμό της. Συνολικά η πρόθεση και η επιδίωξη της Κυβέρνησης της Σικελίας να επαναπατριστεί οριστικά το απότμημα του Παλέρμο στην Αθήνα, επιβεβαιώνει τους μακρότατους δεσμούς πολιτιστικής συνάφειας και αδελφοσύνης των δύο περιοχών, καθώς και εμπράγματη αναγνώριση μιας κοινής μεσογειακής ταυτότητας».

To θραύσμα Fagan

Την αττική καταγωγή του θραύσματος της ζωφόρου του Παρθενώνα, αναγνώρισε μόλις το 1893 ο Walter Amelung, το οποίο εσφαλμένα συγχεόταν μεταξύ των μαρμάρων που ανακάλυψε ο Fagan κατά τις ανασκαφές του στο Tindari το 1808.

 

Διαφήμιση