Αρχική Ειδήσεις Βρέθηκε ναός του Ηρακλή σε αρχαία πόλη της Νότιας Ισπανίας

Βρέθηκε ναός του Ηρακλή σε αρχαία πόλη της Νότιας Ισπανίας

0
Temple
Τα ευρήματα που παραπεμπουν σε Ναό του Ηρακλή στην Ανδαλουσία - Smithsonianmag
Διαφήμιση

Ισπανοί ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν τον ναό του Ηρακλή, χαμένο εδώ και καιρό, στα ερείπια μιας σειράς κτιρίων στην Ανδαλουσία. Οι αρχαίες μαρτυρίες υποδηλώνουν ότι οι Ρωμαίοι ηγέτες όπως ο Ιούλιος Καίσαρας, ο Αννίβας και Σκιπίωνας ο Αφρικανός λάτρευαν στο Ναό του Ηρακλή Γαδιτάνου, στη σημερινή νότια Ισπανία. Αλλά η ακριβής τοποθεσία του προσκυνήματος παρέμενε εδώ και καιρό μυστήριο.

Τα λείψανα έχουν βρεθεί στον κόλπο του Κάντιθ, την αρχαία πόλη Gadir-Gades, στην Ανδαλουσία, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Smithsonian.

Ο αρχαίος ναός του Ηρακλή, του μυθολογικού αρχαίου Έλληνα ήρωα, υπήρξε ένα από τα ιερά δισκοπότηρα για τους αρχαιολόγους, ένα μέρος όπου σπουδαίοι Ρωμαίοι επισκέπτονταν για να προσκυνήσουν. Αν και η ευρύτερη τοποθεσία του ναού ήταν περίπου γνωστή, δεν είχαν βρεθεί μέχρι στιγμής αρχαιολογικά κατάλοιπα.

Hercules
Εικόνα Smithsonianmag

Έρευνα και μέσω της μεθόδου ανίχνεσης LiDAR

Οι ερευνητές εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι τα νέα ευρήματα και η μελέτη που ακολούθησε, τους παραπέμπουν σε ναό του Ηρακλή.

Οι García και Ricardo Belizón Aragón, επίσης από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, παρουσίασαν τα ευρήματά τους τον περασμένο μήνα στο Υποβρύχιο Κέντρο Αρχαιολογίας του Ινστιτούτου Ιστορικής Κληρονομιάς της Ανδαλουσίας (CAS). Σύμφωνα με την έρευνα ανίχνευσης φωτός και εμβέλειας (LiDAR) αποκάλυψαν μια βυθισμένη δομή που ταιριάζει με αρχαίες περιγραφές του ναού, ο οποίος πήρε το όνομά του από τον μυθικό ήρωα Ηρακλή.

Temple of Hercules smithsonianmag
Οι σαρώσεις LiDAR της τοποθεσίας αποκάλυψαν μια ορθογώνια δομή που ταιριάζει με τις περιγραφές του αρχαίου ναού.

Η αποκρυπτογράφηση των ευρημάτων

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης πραγματοποίησαν μια σειρά από ταξίδια στην περιοχή, χρησιμοποιώντας τα αρχαιολογικά ευρήματα ως οδηγό τους.

Οι πληροφορίες που προέκυψαν από αυτά τα ταξίδια αποκάλυψαν ένα διαφορετικό περιβάλλον από αυτό που προηγουμένως πίστευαν. Ανακαλύφθηκαν τα απομεινάρια μιας ακτογραμμής όπου οι άνθρωποι είχαν χτίσει μια αποβάθρα.

Οι νέες πληροφορίες για την περιοχή ταιριάζουν με περιγραφές του Ναού του Ηρακλή από αρχαίους συγγραφείς της εποχής. Οι αρχαιολόγοι θα ερευνήσουν το σημείο και αξιοποιώντας τα διαθέσιμα δεδομένα θα προσπαθήσουν να ανασυνθέσουν την ιστορία και να προσδιορίσουν τη χρονολογία, την τυπολογία και τις χρήσεις καθεμιάς από τις δομές που ανακάλυψαν.

«Ο στόχος ήταν να ανιχνεύσουμε το παλαιοτοπίο πριν από 3.000 χρόνια σε μια περιοχή που ήταν πολύ εκτεθειμένη σε θαλάσσιες ταλαντώσεις», λέει ο Aragon στους Times του Λονδίνου.

Χτισμένο από τους Φοίνικες γύρω στον όγδοο ή ένατο αιώνα π.Χ., το ιερό φέρεται να περιείχε τεράστια χάλκινα γλυπτά των 12 άθλων του Ηρακλή.

Γνωστός και ως Ναός του Μελκάρτ, διέθετε μεγάλες κολώνες και μια αιώνια φλόγα που συντηρούσε ένας ιερέας. Ο οίκος λατρείας ήταν σημαντικός τόπος προσκυνήματος για τους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους.

Διαφήμιση