Αρχική Ειδήσεις Οριστικό τέλος στην κατασκευή του αγωγού EastMed δίνουν οι ΗΠΑ

Οριστικό τέλος στην κατασκευή του αγωγού EastMed δίνουν οι ΗΠΑ

0
USA brandon mowinkel unsplash
U.S. Department of Commerce, Washington, United States - Brandon Mowinkel / Unsplash
Διαφήμιση

Νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να δημιουργήσει η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να μην στηρίξουν ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed. Οι ΗΠΑ, όπως διευκρινίζεται και σε non paper που εστάλη στην ελληνική κυβέρνηση, «δεν βρίσκουν τον αγωγό EastMed κατάλληλο οικονομικά ή περιβαλλοντικά».

Πανομοιότυπο non paper αναφέρουν πληροφορίες, έχει αποσταλεί στο Τελ Αβίβ , αλλά και στην Τουρκία. Αυτό όμως που προκαλεί κατάπληξη δεν είναι η αποτυχία ενός εγχειρήματος που εξαρχής είχε προβλήματα οικονομικής βιωσιμότητας. Η πιο σημαντική παράμετρος, είναι ότι οι ΗΠΑ στο non paper, αιτιολογώντας τη θέση τους, πέρα από τα οικονομικά και εμπορικά στοιχεία, επισημαίνουν ότι «η ιδέα του εν λόγω αγωγού, είναι εστία έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο αντίκτυπος στους ελληνικούς Διπλωματικούς και Ενεργειακούς σχεδιασμούς

Ο συγκεκριμένος αγωγός ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία που είχε καταγράψει η ελληνική εξωτερική πολιτική την τελευταία δεκαετία, έχοντας αναπτύξει ένα εθνικό αφήγημα που περιελάμβανε το σχέδιο για αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής της Ελλάδας, ως ενεργειακός κόμβος, δεδομένης της ιστορικής συμμαχίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική βασίστηκε στη νομιμότητα του διεθνούς δικαίου και κυρίως, στα τριμερή σχήματα συνεργασίας με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, στην συνέχεια και με τα ΗΑΕ, προκειμένου να καταδείξει ότι η δημιουργία ενός άξονα ενισχύει την ελληνική ενεργειακή πολιτική.

Διευκρινίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει φέρει προς κύρωση στη βουλή την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Οmegapress

Διαφήμιση