Αρχική Ειδήσεις Βρέθηκαν οστά θυμάτων από ηφαιστειακή έκρηξη στη Θήρα πριν 3.500 χρόνια

Βρέθηκαν οστά θυμάτων από ηφαιστειακή έκρηξη στη Θήρα πριν 3.500 χρόνια

0
volcano asa steinarsdottir unsplash
Φωτογραφία Αρχείου Asa Steinarsdottir / Usplash
Διαφήμιση

Το νησί της Σαντορίνης εξακολουθεί να μαρτυρεί την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας πριν από περισσότερα από 3500 χρόνια. Παρά το γεγονός ότι λείψανα ανθρώπινων θυμάτων αυτής της καταστροφής δεν βρέθηκαν ποτέ, πρόσφατη ανασκαφή στη δυτική ακτή της Τουρκίας αλλάζει τα δεδομένα.

Οι αρχαιολόγοι στην Τουρκία ανακάλυψαν για πρώτη φορά τα οστά ενός ατόμου που χάθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας στο Αιγαίο πριν από περίπου 3500 χρόνια. Ο σκελετός βρέθηκε σε ένα στρώμα ερειπίων από τσουνάμι στην πρώην παραθαλάσσια πόλη Τσεσμέ-Μπαγκλαραράσι. Οι ερευνητές από την Τουρκία, το Ισραήλ και την Αυστρία δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Σήμερα στο νότιο Αιγαίο, μόνο τα νησιά πέριξ της Σαντορίνης, που είναι σε μεγάλο βαθμό διατεταγμένα σε δακτύλιο, μαρτυρούν το πρώην ηφαιστειογενές νησί της Θήρας.

Santorini

Η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία

Οι ερευνητές κάνουν λόγο για τον δεύτερο ισχυρότερο δείκτη ηφαιστειακής έκρηξης 7, ο οποίος συνοδεύτηκε από σεισμούς, στάχτη βροχή και τσουνάμι. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα παλιρροϊκά κύματα στη βόρεια ακτή της Κρήτης έφτασαν σε ύψος τουλάχιστον εννέα μέτρων.

«Η έκρηξη της Θήρας στα τέλη της Εποχής του Χαλκού ήταν μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ανθρώπινη ιστορία», εξηγεί ο Βασίφ Σαχόγλου από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας και η ομάδα του.

Η έκρηξη και οι συνέπειές της πρέπει να ήταν ένα αποφασιστικό γεγονός για τους πολιτισμούς γύρω από τη Μεσόγειο εκείνη την εποχή, επειδή ίχνη κατεστραμμένων κτιρίων και λιμανιών καθώς και κοιτάσματα ηφαιστειακού υλικού και τέφρας βρίσκονται σε μια περιοχή από την Αίγυπτο μέχρι την Τουρκία.

Το ξέσπασμα της Θήρας θα μπορούσε ακόμη και να ευθύνεται εν μέρει για την παρακμή του πρώτου υψηλού πολιτισμού στην Ευρώπη, των Μινωιτών.

Τράπηκαν σε φυγή ή κάηκαν;

«Παρά τη δύναμη αυτού του γεγονότος, τα λείψανα των ανθρώπινων θυμάτων αυτής της καταστροφής δεν εντοπίστηκαν ποτέ, ούτε καν στην ιδιαίτερα πληγείσα περιοχή γύρω από το Ακρωτήρι». Μερικοί αρχαιολόγοι υποψιάζονται ότι οι κάτοικοι των περισσότερων τόπων κατάφεραν να φύγουν εγκαίρως, άλλοι πιστεύουν ότι είναι πιθανό τα πυροκλαστικά ρεύματα να έκαψαν ολοσχερώς ανθρώπους στην περιοχή του ηφαιστείου.

Οι σκελετοί ενός νεαρού άνδρα κι ενός σκύλου

Εκεί πραγματοποιήθηκαν νέες ανασκαφές προκειμένου να ερευνηθούν οι συνέπειες της καταστροφής για την παραλιακή πόλη Çeşme-Bağlararası, στη δυτική ακτή της Τουρκίας, κατά την Εποχή του Χαλκού. Το τότε περιφερειακό κέντρο βρίσκεται δυτικά της Σμύρνης σε ένα ακρωτήρι στη δυτική ακτή της Τουρκίας, σχεδόν 230 χιλιόμετρα από το ηφαίστειο. Η ερευνητική ομάδα διείσδυσε σε στρώματα της Εποχής του Χαλκού.

Στις καταθέσεις, η ομάδα βρήκε τα πρώτα τεκμηριωμένα φερόμενα θύματα της καταστροφής από τις πλημμύρες, δύο σκελετούς, ενός νεαρού άνδρα και ενός σκύλου. Μετά την ανάλυση των στρωμάτων της γης που περιέχουν υπολείμματα από τη θαλάσσια ζωή, όπως λιμνοθάλασσες (Cerastoderma glaucum) και πεταλούδες (επιγονατίδα), η ομάδα υποθέτει ότι η περιοχή χτυπήθηκε από πολλά κύματα τσουνάμι εκείνη την εποχή.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν επίσης από τη μονόπλευρη ευθυγράμμιση των ερειπίων ότι η καταστροφή προήλθε από τσουνάμι και όχι από σεισμούς. Για παράδειγμα, τμήματα του τείχους του φρουρίου και τα παρακείμενα σπίτια ξεβράστηκαν στην ενδοχώρα.

Ως εκ τούτου, απομονωμένες βαθιές κοιλότητες μαρτυρούν ότι οι άνθρωποι αναζητούσαν επιζώντες και νεκρούς στα ερείπια. «Ο ανθρώπινος σκελετός βρισκόταν περίπου τρία πόδια κάτω από ένα τέτοιο λάκκο, υποδηλώνοντας ότι ήταν πολύ βαθύς για να βρεθεί και επομένως έμεινε θαμμένος πίσω».

Τέσσερα τσουνάμι στη σειρά

Οι χρονολογίες ραδιοάνθρακα των στρωμάτων προέρχονται σε διαφορετικές χρονολογίες, καμία από τις οποίες δεν είναι παλαιότερη από το 1612 π.Χ. Αυτό θα απέκλειε την παλαιότερη χρονολόγηση μέχρι σήμερα. Οι ερευνητές χωρίζουν σε ζώνες τα τμήματα που επλήγησαν από τσουνάμι, πάχους μεγαλύτερο από ένα μέτρο, τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους με ηφαιστειακή τέφρα, μεταξύ άλλων.

Από αυτό ανασυνθέτουν διάφορες φάσεις της εστίας. Σύμφωνα με τη διαδικασία,

  • Το πρώτο παλιρροϊκό κύμα οδήγησε σε σοβαρή καταστροφή και επίσης στο θάνατο του νεαρού άνδρα του οποίου βρέθηκε ο σκελετός.
  • Ένα δεύτερο κύμα ακολούθησε λίγες ώρες αργότερα, που πιθανώς σχετίζεται με την ίδια φάση έκρηξης του ηφαιστείου.
  • Μια κάπως μεγαλύτερη περίοδος ανάπαυσης ακολούθησε ένα τρίτο, μικρότερο τσουνάμι, από το οποίο ξεβράστηκε επίσης απανθρακωμένο υλικό.
  • Μετά από αυτό, ξεκίνησε μια περίοδος ανάπαυσης πολλών ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας οι άνθρωποι απομάκρυναν τα ερείπια και αναζητούσαν τραυματίες και νεκρούς.

«Δυστυχώς για αυτούς, ένα άλλο τσουνάμι χτύπησε, με δύναμη παρόμοια με αυτή του πρώτου παλιρροϊκού κύματος, και άφησε ένα άλλο παχύ στρώμα πάνω από την περιοχή που είχε ήδη καταστραφεί και γέμισε τους λάκκους που είχαν ήδη σκαφτεί», γράφουν οι ερευνητές.

Η ζημιά που προκλήθηκε από το ξέσπασμα είχε μακροπρόθεσμες συνέπειες για την πόλη. Τσουνάμι και βροχή τέφρας κατέστρεψαν συνολικά το σύστημα ύδρευσης αλλά και τις καλλιέργειες, σύμφωνα με την ομάδα. Το άλλοτε ακμάζον περιφερειακό κέντρο Çeşme-Bağlararası δεν κατοικούνταν πλέον για τουλάχιστον έναν αιώνα.

Πηγή: ntv.de, sba / dpa

Διαφήμιση