Αρχική Ειδήσεις Τραυματισμένη φάλαινα βγήκε στα ρηχά της παραλίας Αλίμου

Τραυματισμένη φάλαινα βγήκε στα ρηχά της παραλίας Αλίμου

0
falaina Alimos
Screen Grab / Video
Διαφήμιση

Επί ποδός βρίσκεται το Λιμενικό και ειδικοί νοσηλευτές του Ερευνητικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «Αρίων» που έσπευσαν στην παραλία Αλίμου προκειμένου να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στο τραυματισμένο θηλαστικό.

«Aπ’ ό,τι φαίνεται, η φάλαινα έχει τραυματιστεί σοβαρά και συνήθως αυτές οι περιπτώσεις δεν έχουν καλή κατάληξη», είπε ο καθηγητής Κουτσούμπας σε συνέντευξή στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ που βρέθηκαν στο σημείο.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας, Δρ. Κουτσούμπας, η φάλαινα – ζιφιός είναι τραυματισμένη στο ρύγχος και το σώμα και δεν αποκλείεται να έχει χτυπηθεί από προπέλα σκάφους.

Ήδη κλιμάκιο του Αττικού Πάρκου, με ειδικό νοσηλευτή του Ερευνητικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «Αρίων», έσπευσε στο σημείο, για να πάρει αίμα από τη φάλαινα και να την περιθάλψει.

Προστατευόμενο είδος θηλαστικού

Η φάλαινα – ζιφιός είναι ένα ακίνδυνο θηλαστικό ζώο και μάλιστα ανήκει στα προστατευόμενα είδη. Ο ζιφιός (επιστημονική ονομασία Ziphius cavirostris) είναι είδος κητώδους, το οποίο υπάγεται στις ραμφοφάλαινες (ζιφιείδες) και είναι η πιο διαδεδομένη από αυτές. Πρόκειται για το μοναδικό είδος στο γένος.

Είναι μια από τις φάλαινες που ξωκοίλουν πιο συχνά στις ακτές, παρά το γεγονός ότι προτιμά τα βαθιά πελαγικά νερά, συνήθως βαθύτερα από 1.000 μέτρα.

zifios Ariwn
Φάλαινα Ζιφιός / Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «Αρίων»

Ο Ζιφιός έχει κοσμοπολίτικη κατανομή σε βαθιά, υπεράκτια νερά από τις τροπικές έως τις δροσερές, εύκρατες θάλασσες. Στον Βόρειο Ειρηνικό, εμφανίζεται τόσο βόρεια όσο οι Αλεούτιες και στον Βόρειο Ατλαντικό, τόσο βόρεια όσο και ο Καναδάς στα δυτικά έως τα Σέτλαντ στα ανατολικά.

Στο νότιο ημισφαίριο, εμφανίζεται τόσο νότια όσο η Γη του Πυρός, η Νότια Αφρική, η νότια Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και οι νήσοι Τσάταμ. Συχνά απαντά επίσης σε πιο κλειστά υδάτινα σώματα όπως ο Κόλπος του Μεξικού και οι θάλασσες της Καραϊβικής και της Μεσογείου.

Πρόκειται για το κητώδες με την μεγαλύτερη ποικιλία χρωματισμών, κυμαίνονται από σκούρο γκρι (κυρίως σε ενήλικα αρσενικά) έως κοκκινωπό καφέ (κυρίως σε θηλυκά).

Γενικά ωστόσο, δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ αρσενικών και θηλυκών. Το μέγιστο μήκος είναι περίπου 7 μέτρα και το μέγιστο βάρος είναι περίπου 3.000 κιλά. Τα νεογνά έχουν μήκος μεταξύ 2,3 και 2,7 μέτρων και ζυγίζουν μεταξύ 250 και 300 kg.

Με πληροφορίες από SKAI, CNN και Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «Αρίων»

Διαφήμιση