Αρχική Ειδήσεις Τουλάχιστον 70 νεκροί από την καταιγίδα Ana στη νότια Αφρική

Τουλάχιστον 70 νεκροί από την καταιγίδα Ana στη νότια Αφρική

0
Kyklonas Ana
People walk through flood water after several houses were affected by rising water following heavy rains in 67 Hectares neighbourhood in Antananarivo (Photo by RIJASOLO / AFP)
Διαφήμιση

Στους 70 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την καταιγίδα που έπληξε τρεις χώρες της Νότιας Αφρικής την Πέμπτη, με τα σωστικά συνεργεία να δίνουν μάχη να βοηθήσουν δεκάδες χιλιάδες θύματα και να επισκευάσουν τις κατεστραμμένες υποδομές.

Οι καταρρακτώδεις βροχές, της τροπικής καταιγίδας Ana ξέσπασε στην παράκτια περιοχή της Μαδαγασκάρης πριν σαρώσει κυριολεκτικά τη στεριά, φτάνοντας μέχρι τη Μοζαμβίκη και το Μαλάουι.

Η Μαδαγασκάρη ανέφερε 41 νεκρούς, ενώ άλλοι 18 σκοτώθηκαν στη Μοζαμβίκη και 11 στο Μαλάουι. Ερείπια άφησε πίσω της η τροπική καταγίδα πλήττοντας και τη Ζιμπάμπουε, αλλά δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι εκεί.

Στις τρεις χώρες που επλήγησαν περισσότερο, δεκάδες χιλιάδες σπίτια υπέστησαν ζημιές. Κάποια κατέρρευσαν από τα ορμητικά νερά της καταιγίδας, εγκλωβίζοντας θύματα στα ερείπια.

Γέφυρες παρασύρθηκαν από φουσκωμένα ποτάμια, ενώ πολλά ζώα πνίγηκαν και οι καλλιέργειες είναι πλέον βυθισμένες στη λάσπη, καταστρέφοντας ολοσχερώς τα προς το ζην αγροτικών οικογενειών.

Στη Μαδαγασκάρη, 110.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Στην πρωτεύουσα Ανταναναρίβο, σχολεία και γυμναστήρια μετατράπηκαν σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης.

Στη βόρεια και κεντρική Μοζαμβίκη, η καταιγίδα Ana κατέστρεψε 10.000 σπίτια, δεκάδες σχολεία και νοσοκομεία και κατέρριψε καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Μοζαμβίκης αναμένει νέα καταιγίδα να σχηματιστεί πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό τις επόμενες ημέρες. Μέχρι και έξι τροπικοί κυκλώνες αναμένονται πριν τελειώσει η περίοδος των βροχών τον Μάρτιο.

Στο γειτονικό Μαλάουι, η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση φυσικής καταστροφής.

Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είναι χωρίς ηλεκτρισμό από τις αρχές της εβδομάδας, μετά από πλημμύρες που έπληξαν σταθμούς παραγωγής ρεύματος. Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε την Πέμπτη σε περιοχές της χώρας, αλλά τμήματα του ηλεκτρικού δικτύου καταστράφηκαν.

Να σημειωθεί ότι η  Νότια Αφρική, και ιδιαίτερα η Μοζαμβίκη, έχει υποστεί επανειλημμένες καταστροφικές καταιγίδες τα τελευταία χρόνια.

Διαφήμιση