Αρχική Επιλεγμένα Τι τρώνε την Πρωτοχρονιά σε όλο τον κόσμο

Τι τρώνε την Πρωτοχρονιά σε όλο τον κόσμο

0
kirsebaerkransekage
Διαφήμιση

Καθώς ο νέος χρόνος ανατέλει όλοι οι λαοί τον υποδέχονται με ποικίλες διατροφικές παραδόσεις. Αφθονούν τα ειδικά κέικ και ψωμιά αλλά και τα μακριά ζυμαρικά και τα noodls που αντιπροσωπεύουν τη μεγάλη διάρκεια ζωής. Τα μπιζέλια και το ρύζι που αντιπροσωπεύουν τον πλούτο, η ρέγγα προοιωνίζεται την αφθονία και τα γουρουνάκια είναι ταυτισμένα με την αποταμίευση και την καλή τύχη.

Οι λεπτομέρειες ως προς την παρασκευή των παραδοσιακών πιάτων ποικίλλουν, αλλά το γενικό θέμα είναι το ίδιο… μέσα από την απόλαυση του φαγητού και του ποτού ξεκινά μια χρονιά ευημερίας.

Συγκεντρώσαμε μία ντουζίνα διατροφικές παραδόσεις της Πρωτοχρονιάς σε όλο τον κόσμο και σας τις παρουσιάζουμε

1. Μαυρομάτικα φασόλια, Νότια Αμερική

peas and barly freeimages

Μια σημαντική Πρωτοχρονιάτικη παράδοση στο Νότο της Αμερικής, είναι ένα πιάτο με αρακά με γεύση χοιρινού ή μαυρομάτικα μπιζέλια και ρύζι, που συχνά σερβίρεται με άλλα μαγειρεμένα χόρτα (όπως έχουν το χρώμα τους. του χρήματος) και του καλαμποκιού (το χρώμα του χρυσού). Λέγεται ότι το πιάτο φέρνει καλή τύχη τη νέα χρονιά.

2. Σταφύλια, Ισπανία

wine grapes freeimages
Στην Ισπανία υποδέχονται το νέο έτος με 12 σταφύλια. Η παράδοση έχει εξαπλωθεί σε πολλές ισπανόφωνες χώρες όπου διοργανώνονται εκδηλώσεις σε κεντρικές πλατείες και μόλις σημάνει η αλλαγή του χρόνου, τρώνε μία ρώγα σταφύλι σε κάθε χτύπο της καμπάνας ή του ρολογιού.

Το έθιμο ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα και φέρεται να επινοήθηκε από παραγωγούς σταφυλιών στο νότιο τμήμα της χώρας με μεγάλη σοδειά.

3. Noodls από φαγόπυρο, Ιαπωνία

Soba noodles unsplash

Οι Ιάπωνες, στην αλλαγή του χρόνου τρώνε νουντλς από φαγόπυρο (soba noodles), ή toshikoshi soba όπως λέγονται, προκειμένου ν’ αποχαιρετίσουν τη χρονιά που φεύγει και να καλωσορίσουν τη νέα. Το έθιμο, που συμβολίζει την μακροζωϊα, χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και θέλει όσους τα τρώνε, να τα ρουφούν κι όχι να τα μασούν.

4. Ταμάλες, Μεξικό

Tamales dennis schrader unsplash

Στο Μεξικό, τα Tamales, οι πίτες δηλαδή από καλαμπόκι, γεμιστές με κιμά ή τυρί  μαγειρεύονται στον ατμό μέσα σε φύλλα καλαμποκιού.

Την Πρωτοχρονιά οι ταμάλες έχουν την τιμητική τους, καθώς ετοιμάζονται δεκάδες πακέτα που καταλήγουν στα σπίτια συγγενών και φίλων. Μάλιστα, την πρώτη μέρα του νέου έτους, συνοδεύονται συνήθως από ένα είδος σούπας, τη menudo.

5. Κρεατόπιτα, γαλλόφωνες περιοχές του Καναδά

Tourtière

Η Tourtière, είναι μια παραδοσιακή κρεατόπιτα με φύλλα αφράτης ζύμης και κομμάτια κρέατος μαγειρεμένα με πολλά μπαχαρικά και μυρωδικά. Από κανέλλα, γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο ώς φασκόμηλο, θυμάρι και δενδρολίβανο.

6. Croquembouche, Γαλλία

Croquembouche

Το Croquembouche, είναι μια πυραμίδα από σουδάκια και καραμέλα, δεμένα με κλωσμένη ζάχαρη και στημένη με τρόπο που να θυμίζει πύργο. Εκτός της Πρωτοχρονιάς, το γλυκό αυτό σερβίρεται και σε άλλες ξεχωριστές στιγμές, όπως οι γάμοι.

Μπορεί επίσης να διακοσμηθεί με άλλα είδη ζαχαροπλαστικής όπως κουφέτα, σοκολάτα και βρώσιμα λουλούδια. Μερικές φορές καλύπτεται με μακαρόν ή ganache.

7. Oliebollen, Ολλανδία

Oliebollen unsplash

Στην Ολλανδία, η Πρωτοχρονιά είναι γαστρονομικά συνυφασμένη με τα Oliebollen. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό γλύκισμα, γνωστό και σαν ολλανδικό ντόνατ.

Συνήθως είναι γεμιστά με σταφίδες και τηγανίζονται σε καυτό λάδι. Σερβίρονται ζεστά, με μπόλικη ζάχαρη άχνη

8. Glühwein,  Αυστρία

Glühwein unsplash

Το γνωστό Glühwein είναι αρωματικό ζεστό κρασί, βρασμένο με κανέλα και μπαχαρικά, συνοδεύει το Πρωτοχρονιάτικο δείπνο Αυστριακών και Γερμανών μαζί με τα παραδοσιακά γουρουνάκια από αμυγδαλόπαστα, τα Glücksschwein.

Glücksschwein, Αυσστρία – Γερμανία

gluecksschweinchen

Τα γουρουνάκια λέγεται ότι φέρνουν καλή τύχη γι’ αυτό και τα Glücksschwein, φτιαγμένα από διάφορα υλικά, είναι ένα παραδοσιακό δώρο για το νέο έτος.

9. Cotechino con Lenticchie, Ιταλία

cotechino e lenticchie

Οι Ιταλοί υποδέχονται την Πρωτοχρονιά με το Cotechino con Lenticchie (φακές με λουκάνικο), με τις φακές να συμβολίζουν τα χρήματα και την καλή τύχη.

Το χοιρινό έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι των ιταλικών νοικοκυριών και με το (γεμιστό) zampone.

12. Ρέγγα, Πολωνία

Pickled herring

Με ρέγγα τουρσί κάνουν ποδαρικό στο νέο έτος οι Πολωνοί αλλά και  άλλοι Σκανδιναβοί, που βρίσκουν το συγκεκριμένο ψάρι σε αφθονία.

Το ασημένιο χρώμα της θεωρείται ότι φέρνει ευημερία γι’ αυτό κι έχει ξεχωριστό θέση στο εορταστικό τραπέζι. Ρέγγα τουρσί σε σάλτσα κρέμας ή με κρεμμύδια είναι κάποιες από τις παραλλαγές που αρέσουν ιδιαίτερα στους λαούς αυτούς.

Μάλιστα, στην Πολωνία η συνταγή για Sledzie Marynowane επιτάσσει το μούλιασμα της ρέγγας με αλάτι σε νερό για ένα 24ωρο και στη συνέχεια την τοποθέτησή της σ’ ένα βάζο με μπαχάρια, κρεμμύδια, λίγη ζάχαρη και λευκό ξύδι.

11. Kransekage, Δανία

Kransekage

Tο Kransekage που μεταφράζεται σε στεφάνι, είναι φτιαγμένο από ντόνατς μάρτσιπαν ή κέικ με αμυγδαλόπαστα που στοιβάζονται το ένα πάνω στον άλλο, κολλημένα με γλάσο.

12. King cake, Σε όλο τον κόσμο

King cakeΗ παράδοση του κέικ της Πρωτοχρονιάς είναι αυτή που καλύπτει αμέτρητους πολιτισμούς. Οι Έλληνες έχουν τη Βασιλόπιτα, οι Γάλλοι το gateau ή galette des rois. Οι Μεξικανοί έχουν τη Rosca de Reyes και οι Βούλγαροι την μπανίτσα.
Τα περισσότερα από τα κέικ καταναλώνονται τα μεσάνυχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς -αν και ορισμένοι πολιτισμοί κόβουν την τούρτα τους τα Χριστούγεννα ή τα Θεοφάνεια, στις 6 Ιανουαρίου- και περιλαμβάνουν ένα κρυμμένο χρυσό νόμισμα, που συμβολίζει μια ευημερούσα χρονιά για όποιον το βρειvasilopita.

Με πληροφορίε από ΑΠΕ & CNN

Διαφήμιση