Αρχική COVID-19 Τεστ ακριβείας για κορωνοϊό και γρίπη μέσω… smartphone

Τεστ ακριβείας για κορωνοϊό και γρίπη μέσω… smartphone

0
smart LAMP
smART-LAMP
Διαφήμιση

Μια νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, εντελώς δωρεάν, μετατρέπει τα smartphones σε ανιχνευτές ακριβείας του ιού της Covid-19 και της γρίπης.  Η εφαρμογή είναι για το λειτουργικό σύστημα Android και μπορεί να την «κατεβάσει» όποιος θέλει από το Google Play store.

Ολόκληρη η έρευνα για το νέο σύστημα ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2, το smaRT-LAMP, περιγράφεται στο περιοδικό JAMA Network Open. Το τεστ απαιτεί τη χρήση ενός φορητού εργαστηριακού «κιτ» (που προμηθεύεται κανείς εφάπαξ με το ποσό των 100 δολαρίων) το οποίο χρησιμοποιεί μια διαδικασία (LAMP-Loop-mediated Isothermal Amplification), προκειμένου να ανιχνεύσει συγκεκριμένα γονίδια του ιού.

Μέσω της εφαρμογής (app) η κάμερα του κινητού τηλεφώνου αναλύει τις χρωματικές αλλαγές στο δείγμα, οι οποίες «μαρτυρούν» την παρουσία ή όχι του ιού, και το αποτέλεσμα βγαίνει σε 25 λεπτά.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής του προγράμματος Δρ. Michael Mahan, Καθηγητής Μοριακής, Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας στο UCSB, «Η ανάλυση smaRT-LAMP είναι πολύ ευαίσθητη και μπορεί να ανιχνεύσει ασυμπτωματικές λοιμώξεις, με όριο μόνο 1000 αντιγράφων RNA (το χρυσό πρότυπο CDC).

Η LAMP είναι πιο ευαίσθητη από την RT-PCR (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης σε πραγματικό χρόνο), η οποία απαιτεί ακριβό εξοπλισμό και διαρκεί ώρες για να εξάγει αποτέλεσμα.

smart LAMP procedure1
Συλλέγεται δείγμα σάλιου και η προσαρμοσμένη εφαρμογή χρησιμοποιεί την κάμερα ενός smartphone για να μετρήσει μια χημική αντίδραση που καθορίζει την ακριβή διάγνωση σε 25 λεπτά. MAHAN LAB

Αλλεπάλληλες αναλύσεις και διασταυρώσεις αποτελεσμάτων

Ο καθηγητής Mahan εξήγησε ότι το κύριο πρόβλημα που αντιμετώπισαν αρχικά με την τεχνολογία LAMP, είναι ότι είχε πάρα πολλά ψευδή θετικά αποτελέσματα. Μετά από περισσότερες από 500 προσπάθειες, βρήκαν έναν τρόπο να λύσουν το πρόβλημα του «primer-dimer» και στη συνέχεια, η εφαρμογή λειτούργησε άψογα για τον Covid-19 αλλά και για την γρίπη.

Αυτή η έρευνα του Πανεπιστημίου UCSB εφαρμόστηκε σε 50 άτομα, συμπεριλαμβάνοντας δείγματα από 20 συμπτωματικούς ασθενείς στο Santa Barbara Cottage Hospital που βρέθηκαν θετικοί με (RT-qPCR). Συνέκριναν αυτά τα αποτελέσματα με το σάλιο από 30 ασυμπτωματικούς ασθενείς που είχαν αρνητικά τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τον Covid-19.

smart LAMP procedure
SmaRT-LAMP testing procedure MICHAEL MAHAN

Επίσης, συνέκριναν δείγματα με ορισμένα που είχαν γρίπη Α ή Β. Οι δοκιμές RT-qPCR, κατά το πρότυπο, εκτελέστηκαν από τα ίδια δείγματα, τα οποία δοκιμάστηκαν με «τυφλό» τρόπο, που σημαίνει ότι το άτομο που διεξήγαγε το τεστ δεν γνώριζε τίποτα που θα μπορούσε να επηρεάσει  ή να αλλάξει τα αποτελέσματα. Οι δύο αναλύσεις συμφώνησαν σε όλα τα δείγματα και, στα 50, υπήρχε 100% ακρίβεια.

Άλλα πλεονεκτήματα της νέας τεχνικής smART-LAMP είναι ότι τα δείγματα μπορούν να διατηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου.

Όπλο κατά τις Covid για τις τρίτες χώρες

Ο Dr Mahan τόνισε, «Η εφαρμογή και οι πληροφορίες για την διενέργεια των τεστ είναι δωρεάν. Θέλαμε απλώς να κάνουμε κάτι καλό για την πανδημία. Δεν υπάρχουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας ή πατέντες Είναι διαθέσιμο σε όλους.»

Επίσης, όπως εξηγούν τα μέλη της ερευνητικής ομάδας, Peter Hotez και Maria Elena Botazzi, «Το γεγονός ότι δεν μπορούν να κατασκευαστούν νέα εμβόλια (τεχνολογίας mRNA) για να διατεθούν στην αφρικανική ήπειρο ή στη Μέση Ανατολή ή ακόμα και  στην  Λατινική Αμερική, κάνουμε ένα πρώτο βήμα για να “σπάσουμε” αυτή την εξάρτηση από τις πολυεθνικές (φαρμακευτικές εταιρείες), οι οποίες πάντα θα δίνουν προτεραιότητα στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη».

Βασική επιδίωξη του Hotez είναι η ελεύθερη διακίνηση εμβολίων και η θεραπεία παραμελημένων ασθενειών (γνωστοί και ως NTDs) αλλά όπως εξηγεί «Η ανάπτυξη αυτής της χαμηλού κόστους διαγνωστικής ανάλυσης, ανοιχτής πρόσβασης είναι ο τρόπος μας να συμβάλλουμε στη μείωση των ανισοτήτων στον κόσμο.

Θέλαμε απλώς να κάνουμε κάτι καλό για τον κόσμο και γι’ αυτό η εφαρμογή και η μεθοδολογία είναι δωρεάν και ανοιχτά διαθέσιμη σε όλους».

Διαφήμιση