Αρχική COVID-19 Σε ΦΕΚ όλες οι αλλαγές για εστίαση και ανεμβολίαστους από 1η Φεβρουαρίου

Σε ΦΕΚ όλες οι αλλαγές για εστίαση και ανεμβολίαστους από 1η Φεβρουαρίου

0
cafe unsplash
EIKONA APXEIOY / Unsplash
Διαφήμιση

Δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ τα νέα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού που θα ισχύουν από τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου έως τις 7 Φεβρουαρίου.

Την προβλεπόμενη «χαλάρωση» είχε ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, διευκρινίζοντας ότι «ελήφθησαν με βάση τα νέα ενθαρρυντικά δεδομένα για τη μετάλλαξη Όμικρον, σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα». Όπως ανακοίνωσε, επανέρχεται η μουσική στους χώρους εστίασης και διασκέδασης, καθώς και το πλήρες ωράριο, αλλά παραμένει η καθήμενη διασκέδαση.

Όσων αφορά στην πληρότητα των γηπέδων παραμένει ως έχει, αλλά θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα.

Τα μέτρα για τη Διασκέδαση

Η Δισκέδαση θα λειτουργεί αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο, μόνο για καθήμενους, με τήρηση των μέτρων για όλες τις δραστηριότητες, τηρουμένων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής.

Υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο 

  1. Πιστοποιητικού εμβολιασμού ή
  2. Πιστοποιητικού νόσησης.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας,  από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος. Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.

Οι μουσικοί θα τηρούν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον ενός  μέτρου.

Οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμειγνύονται με το κοινό στα τραπεζοκαθίσματα.

Τα μέτρα για την εστίαση

Θα λειτουργούν οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης σε εσωτερικό χώρο, περιλαμβανόμενων των καταστημάτων εντός στοών, κλειστών εμπορικών κέντρων και υπεραστικών σταθμών, μόνο ως αμιγών χώρων, αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο, μόνο για καθήμενους,  τηρουμένων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής

α) Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.

β) Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

γ) Υποχρεωτική χρήση μάσκας, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος. Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

δ) Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού ή
  • πιστοποιητικού νόσησης.
  • Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest).

Οι προϋποθέσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης σε εσωτερικό χώρο ισχύουν και για τη λειτουργία των υπηρεσιών catering και τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων δεξιώσεων, με την επιφύλαξη τυχόν αναγκαίων κινήσεων για την πραγματοποίηση της δεξίωσης.

Λειτουργία των επιχειρήσεων, σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης, μόνο για καθήμενους, με τήρηση των μέτρων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής.

α) Μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι.

β) Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

γ) Υποχρεωτική χρήση μάσκας, τηρουμένων των προδιαγραφών από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος. Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

δ) Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή
  • πιστοποιητικού νόσησης, ή
  • βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).
  • Οι ανήλικοι από 4 έως και δεκαεπτά 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest).
cafe kayleigh harrington unsplash
Kayleigh Harrington / Unsplash

Τα μέτρα προστασίας για όλες τις δραστηριότητες

  • Χρήση προστατευτικής μάσκας α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου, β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

  • Τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων (ένα άτομο ανά 2 τ.μ.) σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.
  • Τοποθέτηση για χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του 70% για την αντισηψία χεριών.
  • Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.
  • Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο

Υποχρεωτική η 3η δόση εμβολιασμού

Ανεμβολίαστοι θα θεωρούνται από 1η Φεβρουαρίου 2022 όσοι πολίτες δεν έχουν λάβει την τρίτη, «αναμνηστική» δόση του εμβολίου κατά της Covid-19.

Όπως έχει κάνει σαφές ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από 1η Φεβρουαρίου αλλάζει το πλαίσιο και εμβολιασμένοι θα λογίζονται οι πολίτες που έχουν κάνει την τρίτη δόση -το μέγιστο- 7 μήνες μετά τη δεύτερη δόση εμβολιασμού.

Συνεπώς, όσοι δεν φροντίσουν να εμβολιαστούν με την αναμνηστική δόση μέχρι το πέρας της προθεσμίας θα θεωρούνται πλέον ανεμβολίαστοι, χάνοντας όλα τα προνόμια που προβλέπονται.

πιστοποιητικά - covid pass - έλεγχοι
Εικόνα: Pexels/Nataliya Vaitkevich

Ποιοι θα θεωρούνται εμβολιασμένοι μετά την 1η Φεβρουαρίου

  1. Όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό Covid-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και
  2. Όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό Covid-19 με 1 δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους από κορωνοϊό Covid-19 και επιδεικνύουν βεβαίωση πλήρους κάλυψης – ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Ειδικότερα, όσοι έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 7 μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.

Από την 1η Φεβρουαρίου 2022, και χωρίς ηλικιακό περιορισμό, όσοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 7 μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.

Τα σχετικά πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα www.gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω της κινητής συσκευής, τα οποία ο αρμόδιος υπάλληλος, ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της εκάστοτε επιχείρησης, ο εργοδότης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR, με την σάρωση του κωδικού QR και έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας μπορεί να πραγματοποιείται και με απλή επίδειξη των στοιχείων ταυτοποίησης που το άτομο έχει αποθηκεύσει ψηφιακά, υπό τη μορφή εγγράφου, στην κινητή του συσκευή.

Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ

FEK

Διαφήμιση