Αρχική Ειδήσεις Στους ελληνικούς αιθέρες τα πρώτα έξι υπερσύγχρονα μαχητικά Rafale

Στους ελληνικούς αιθέρες τα πρώτα έξι υπερσύγχρονα μαχητικά Rafale

0
Rafale eurokinissi
Aεροσκάφη Rafale ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Διαφήμιση

Με τιμητική διέλευση πάνω από την Ακρόπολη, πριν τροχοδρομήσουν για πρώτη φορά στην Τανάγρα σηματοδοτείται η ένταξη στην 332η Μοίρα «Γεράκι» της Πολεμικής Αεροπορίας των πρώτων έξι Rafale.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και την Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί, σήμερα το μεσημέρι αναμένονται τα πρώτα έξι μαχητικά, τα οποία αλλάζουν τους συσχετισμούς στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Οι «ριπές», όπως έχουν ονομαστεί, απογειώθηκαν από το Ιστρ της Γαλλίας, κοντά στη Μασσαλία και πετούν απευθείας προς την Ελλάδα, όπου αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους πάνω από την Αθήνα στις 12:15-12:20.

Στα πιλοτήρια των Rafale θα βρίσκονται Έλληνες πιλότοι, που εδώ και 10 μήνες έχουν εκπαιδευτεί στη Γαλλία. Όλη η πτήση των Rafale πάνω από την Ακρόπολη θα μεταδοθεί απευθείας από το ertnews.gr, ενώ θα ακουστεί μήνυμα από τον Αρχηγό του σχηματισμού των Rafale, την ώρα που θα μπαίνει στο FIR Αθηνών.

Ο νέος στόλος Rafale

Η πρώτη εξάδα των Rafale που φτάνουν σήμερα στην Ελλάδα, αποτελείται από δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια μαχητικά. Συνολικά και με βάση τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, η χώρα μας θα αποκτήσει 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Η απόκτηση των 18 γαλλικών μαχητικών (έξι θα είναι καινούρια και δώδεκα μεταχειρισμένα) θα στοιχίσει 2,32 δισεκατομμύρια ευρώ, μαζί με τα οπλικά συστήματα που θα φέρουν, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται ότι θα υπογραφεί η πρόσθετη σύμβαση για την αγορά επιπλέον έξι καινούριων αεροσκαφών, που θα…ωθήσουν την Πολεμική Αεροπορία στη νέα εποχή της.

Το πολεμικό αεροσκάφος Rafale είναι δικινητήριο μαχητικό, πολλαπλού ρόλου. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως κρούσης, εναέριας υπεροχής και αναγνώρισης. Ο συνδυασμός πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών δίνει στο Rafale εξαιρετική ευελιξία, ενώ το μαχητικό μπορεί απογειωθεί ακόμα και από μικρούς αεροδιαδρόμους της τάξης των 400 μέτρων.

Η μεγαλειώδης υποδοχή

Για την υποδοχή στην 114 Πτέρυγα Μάχης βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Επίσης, παρούσα η στρατιωτική ηγεσία, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη.

Τα στρατηγικά πλεονεκτήματα

Πρόκειται για τα πρώτα νέα μαχητικά που φθάνουν για να αλλάξουν σημαντικά τα δεδομένα στον ουρανό του Αιγαίου και της Μεσογείου.

  • Το σύστημα αυτοπροστασίας του είναι το μεγάλο μυστικό των ιπταμένων του Rafale.
  • Βλέπει στα 200 χλμ,
  • παρακολουθεί 40 στόχους ταυτόχρονα και
  • δύναται να καταστρέψει τους 8 πιο επικίνδυνους.
  • Ανταλλάσσει με ασφάλεια πληροφορίες και δεδομένα με άλλα μέσα των ΕΔ.
  • Εντοπίζει στόχους χωρίς να το ξέρει ο αντίπαλος.
Διαφήμιση