Αρχική COVID-19 Σε τρεις μεγάλους μύθους για την Όμικρον απαντούν επιστήμονες στις ΗΠΑ

Σε τρεις μεγάλους μύθους για την Όμικρον απαντούν επιστήμονες στις ΗΠΑ

0
Νεότερα δεδομένα για την εξάπλωση του νέου στελέχους Όμικρον του SARS-CoV-2
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Με την επέλαση της Όμικρον να επικρατεί παγκοσμίως, προκαλώντας ρεκόρ μολύνσεων και νοσηλειών, νέοι μύθοι για τον κορονοϊό κερδίζουν την προσοχή του κόσμου.

Η παραλλαγή έχει αποτελέσει αντικείμενο συνεχούς επιστημονικού ελέγχου από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική στα τέλη Νοεμβρίου . Πρόσφατες μελέτες αποκάλυψαν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του:

  • Είναι τέσσερις φορές πιο μεταδοτική από την παραλλαγή δέλτα,
  • προκαλεί λιγότερο σοβαρά  συμπτώματα από προηγούμενες παραλλαγές και
  • τα ενισχυτικά εμβόλια αυξάνουν σημαντικά την προστασία σας έναντι αυτού.

Συνολικά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συλλέξει δεδομένα από περισσότερες από 5.800 μελέτες γύρω από τον Covid-19 από όλο τον κόσμο. Ωστόσο, παρά τα δεδομένα, εξακολουθούν να κυκλοφορούν μύθοι και παρανοήσεις, στις οποίες η Omicron φαίνεται να έχει δώσει νέα ζωή.

Μια τελευταία έρευνα από το CNBC Make It αποκαλύπτει τις τρεις μεγαλύτερες παρανοήσεις σχετικά με τον κορονοϊό, απευθυνόμενο σε μία τριάδα  κορυφαίων ειδικών.

1ος Μύθος: Τα εμβόλια δεν λειτουργούν γιατί εμβολιασμένα άτομα κολλούν την Όμικρον

Είναι αλήθεια ότι τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν να κολλήσουν την Όμικρον: Ένα σχήμα δύο δόσεων του εμβολίου Covid της Pfizer παρέχει μόνο 22,5% προστασία από τη συμπτωματική μόλυνση από το όμικρον, σύμφωνα με μια πρώιμη μελέτη από τη Νότια Αφρική τον περασμένο μήνα.

Αλλά είναι πολύ σημαντικό, παρατήρησε η μελέτη, ότι ο εμβολιασμός βοηθά τα συμπτώματά να είναι ήπια εάν κάποιος νοσήσει, μειώνοντας τις πιθανότητες νοσηλείας ή θανάτου. Με μία αναμνηστική δόση, η προστασία σας από  συμπτωματική λοίμωξη αυξάνεται σημαντικά στο 75%, σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο

«Το εμβόλιο λειτουργεί, και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα τόσο από τα ποσοστά θνησιμότητας όσο και από τα ποσοστά νοσηλείας όταν συγκρίνονται τα εμβολιασμένα με τα μη εμβολιασμένα άτομα», λέει ο Δρ Mark Sawyer, ειδικός μολυσματικών ασθενειών στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Rady που υπηρέτησε στην  Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. συμβουλευτική επιτροπή  που ενέκρινε τα εμβόλια Covid το 2020.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Time , τα μη εμβολιασμένα άτομα αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο ποσοστό των νοσηλευόμενων ασθενών με Covid σε πολιτείες όπως η Νότια Καρολίνα, η Μοντάνα και ο Μισισιπής. Πρόσφατα δεδομένα από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης διαπίστωσαν ότι οι μη εμβολιασμένοι κάτοικοι είχαν 13 φορές υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας σε σχέση με τους εμβολιασμένους κατοίκους, εν μέσω της αύξησης της Όμικρον στην πολιτεία στα τέλη Δεκεμβρίου.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα εμβόλια προτρέπουν το σώμα σας να παράγει ένα οπλοστάσιο ανοσοκυττάρων που καταπολεμούν τον Covid που συνεργάζονται για να αποκρούσουν τον ιό. Τα αντισώματα, που σας βοηθούν να μην αρρωστήσετε, είναι μόνο η πρώτη γραμμή άμυνας: Εάν μολυνθείτε, τα Τ-λεμφοκύτταρα του σώματός σας που προκαλούνται από το εμβόλιο στοχεύουν και καταστρέφουν κύτταρα που έχουν μολυνθεί από τον ιό για να κάνουν τα συμπτώματά σας λιγότερο σοβαρά.

Ο Δρ  David Hirschwerk , ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες και ιατρικός διευθυντής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο North Shore του Northwell Health, λέει ότι υπενθυμίζει συνεχώς στους ανθρώπους ότι η «αξία του εμβολίου» εκτείνεται στη μείωση των σοβαρών ασθενειών και των νοσηλειών.

εμβόλια

 

 

2ος Μύθος: Οι λοιμώξεις από Όμικρον είναι πολύ ήπιες για να είναι επικίνδυνες

Ο Δρ Shaun Truelove , επιδημιολόγος μολυσματικών ασθενειών στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg, λέει ότι έχει δει πολλές απεικονίσεις της Όμικρον ως «υπερήπιου»,ι «όπως η γρίπη και ένα κρυολόγημα».

Ενώ τα σωματικά συμπτώματα της Όμικρον μπορεί κάποιες φορές να μοιάζουν με της γρίπης ή του κοινού κρυολογήματος, ο ρυθμός μετάδοσής της είναι πολύ υψηλότερος. Είναι πιο μεταδοτική και έχει αναπτύξει άμυνες στην αποφυγή των υπαρχόντων αντισωμάτων από προηγούμενες παραλλαγές Covid.

Με άλλα λόγια, λέει ο Truelove, η Όμικρον είναι πολύ πιο σοβαρό από το κρυολόγημα ή τη γρίπη. Και είναι ο λόγος που τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα έχουν μπει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις τελευταίες εβδομάδες, δηλώνοντας ότι είναι σε πλήρη δυναμικότητα, προσθέτει.

«Ακόμη κι αν είναι η ίδια σοβαρότητα (των συμπτωμάτων), προκαλεί —σε αριθμούς— πολύ περισσότερες νοσηλείες και θανάτους», λέει. «Νομίζω ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να χάνουν αυτό το σημείο».

Επιπλέον, η Όμικρον εξακολουθεί να είναι μια μορφή Covid. Εάν κολλήσετε, ακόμα κι αν τα συμπτώματά σας είναι ήπια, εξακολουθείτε να δίνετε τη δυνατότητα στον ιό να συνεχίσει να κυκλοφορεί — και όσο περισσότερο εξαπλώνεται ο Covid, ειδικά σε μη εμβολιασμένους πληθυσμούς, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να μεταλλαχθεί σε άλλη επικίνδυνη παραλλαγή.

Covid Omicron

3ος Μύθος: Υπάρχουν πολλά άγνωστα σημεία για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του εμβολίου

Έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από τότε που χορηγήθηκε το πρώτο εμβόλιο Covid. Από τότε, σχεδόν 250 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ωστόσο, ο Sawyer λέει ότι μεγάλο μέρος του μη εμβολιασμένου πληθυσμού της χώρας εξακολουθεί να ανησυχεί για «τι μπορεί να μην γνωρίζουμε για αυτά τα εμβόλια», ιδιαίτερα όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια.

«Έχουμε δώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις από αυτά τα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των μικρών παιδιών, πέντε έως 11», λέει ο Sawyer. «Επομένως, αν υπήρχε κάποια μυστηριώδης παρενέργεια που επρόκειτο να εμφανιστεί, θα το βλέπαμε μέχρι τώρα και θα το γνωρίζαμε».

Οι μακροχρόνιες παρενέργειες του εμβολίου είναι εξαιρετικά σπάνιες . Για παράδειγμα, το εμβόλιο της J&J ενέχει πολύ μικρό κίνδυνο «θρόμβωσης με σύνδρομο θρομβοπενίας», μια σοβαρή διαταραχή της πήξης του αίματος. Τα εμβόλια mRNA της Pfizer και της Moderna μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας , μιας πάθησης φλεγμονής της καρδιάς, σε άνδρες κάτω των 29 ετών — αλλά αυτές οι περιπτώσεις είναι συχνά ήπιες και συνήθως υποχωρούν από μόνες τους.

Για τον Sawyer, τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων του. Από την Παρασκευή, περίπου το 63% του πληθυσμού των ΗΠΑ είναι πλήρως εμβολιασμένο,  σύμφωνα  με το CDC. Από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, περίπου το 38% έχει λάβει αναμνηστική δόση, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς είναι κρίσιμης σημασίας για την προστασία του εαυτού σας από την Όμικρον.

ΠΗΓΗ: CNBC

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΙσχυρός σεισμός 5,4 Ρίχτερ στο Β. Αιγαίο – Ανησυχία για μετασεισμούς
Επόμενο άρθροΝέα κρίση και περιβάλλον: Ποιο καύσιμο θα αντικαταστήσει το πετρέλαιο