Αρχική Καταστροφές Ισχυρός σεισμός 5,4 Ρίχτερ στο Β. Αιγαίο – Ανησυχία για μετασεισμούς

Ισχυρός σεισμός 5,4 Ρίχτερ στο Β. Αιγαίο – Ανησυχία για μετασεισμούς

0
seismos
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ισχυρός σεισμός πάνω από 5 Ρίχτερ σημειώθηκε ανοιχτά της Χερσονήσου του Άθω στη Χαλκιδική, λίγο πριν τις 2:00 το μεσημέρι της Κυριακής. Έγινε αισθητός τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αττική, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές σε ζημιές.

Αναμένονται μετασεισμοί

Οι σεισμολόγοι επισημαίνουν ότι ο σεισμός αποδίδεται σε ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα του ελλαδικού χώρου, την Τάφρο του Βορείου Αιγαίου. Το εν λόγω ρήγμα έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρότατους σεισμούς, μεταξύ των οποίων και ο καταστροφικός σεισμός 7,5 Ρίχτερ του 1905, ο οποίος έγινε στη μύτη της χερσονήσου του Άθω.

Ο Δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας, σημείωσε μιλώντας στο in.gr πως προέρχεται από τη λεγόμενη Τάφρο του Βορείου Αιγαίου, η οποία αποτελεί και συνέχεια του ιδιαίτερα σεισμογενούς ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. Όπως σημείωσε αναμένονται μετασεισμοί με τους ειδικούς να παρακολουθούν το φαινόμενο.

Την ίδια ανησυχία για μετασεισμούς εξέφρασε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος ωστόσο υπήρξε καθησυχαστικός για την εξέλιξη της κατάστασης.

Ο σημερινός σεισμός

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Χερσονήσου του Άθω στη Χαλκιδική και ήταν της τάξεως των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή 22 χιλιόμετρα νότια του Αγίου Όρου, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο MSC πάντως, ο σεισμός ήταν της τάξεως των 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Διαφήμιση