Αρχική Περιβάλλον Σαρώνει ο Διομήδης: Στην κατάψυξη όλη η χώρα – Χιόνια και στην...

Σαρώνει ο Διομήδης: Στην κατάψυξη όλη η χώρα – Χιόνια και στην Αττική

0
ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΣΠΗΛΙΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)
Χιονόπτωση στην Σπηλιά Κισσάβου, Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022. (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αναμένονται τις επόμενες ώρες ακόμη και στην Αττική. Η κακοκαιρία “Διομήδης” μπορεί σταδιακά να αποκλιμακώνεται ωστόσο το τσουχτερό κρύο και οι ισχυροί άνεμοι θα παραμείνουν.

Η κακοκαιρία δημιούργησε  προβλήματα κυρίως σε Θεσσαλία και τη Βόρεια Εύβοια. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν υπερχειλίσεις ποταμών, πλημμύρες σε σπίτια και καλλιέργειες, κατολισθήσεις, και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται κατά τόπους και οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου, μέχρι το τέλος της ημέρας θα περιοριστούν στα νοτιότερα τμήματα της χώρας.

Οι περιοχές που θα δεχτούν τα σημαντικότερα φαινόμενα είναι οι Κυκλάδες, η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και η Εύβοια.

Ο Καιρός αύριο: χαμηλές θερμοκρασίες

Την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα υπάρξει βελτιωμένος καιρός. Εξαίρεση θα αποτελέσουν περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Στερεάς όπου θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο, τα Δωδεκάνησα όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και η Κρήτη όπου αναμένονται τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα επικρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίες και στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός, που στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι τοπικά ισχυρός.

Η πρόβλεψη Μαρουσάκη

Η κάθετη πτώση της θερμοκρασίας και τα χιόνια ακόμα και σε πεδινές περιοχές θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τις επόμενες ημέρες.

ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΣΠΗΛΙΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)
Χιονόπτωση στην Σπηλιά Κισσάβου, Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022.
(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Τα παραπάνω προβλέπει σε ανάρτηση στο Facebook ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, τονίζοντας ότι οι χιονοπτώσεις που ήδη σημειώνονται σε ορεινά τμήματα του νομού Αττικής αναμένεται από τις απογευματινές ώρες να ενταθούν και να γενικευτούν, ενώ είναι αρκετά πιθανό να δούμε χιονοπτώσεις ακόμη και πολύ χαμηλά προς τα βόρεια τμήματα.

Αναλυτικά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε στην ανάρτησή του:

«Συνεχίζεται η κακοκαιρία που επηρεάζει αρκετές περιοχές της χώρας μας και τις επόμενες ώρες, με τα κύρια χαρακτηριστικά πλέον να είναι η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, τα χιόνια ακόμη και σε πεδινές-ημιπεδινές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, οι πολύ θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά, αλλά και ο ισχυρός παγετός στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας. Οι ισχυρές καταιγίδες πλέον φαίνεται να περιορίζονται προς το νότιο-νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Οι χιονοπτώσεις που ήδη σημειώνονται σε ορεινά τμήματα του νομού Αττικής αναμένεται από τις απογευματινές ώρες να ενταθούν και να γενικευτούν, ενώ είναι αρκετά πιθανό να δούμε χιονοπτώσεις ακόμη και πολύ χαμηλά προς τα βόρεια τμήματα. Δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη αν δούμε τις χιονοπτώσεις να πλαισιώνουν το λεκανοπέδιο τα ξημερώματα της αυριανής ημέρας. Πάντως, οι χιονοστρώσεις, όπου αυτές παρατηρηθούν, δεν δείχνει να είναι αξιόλογες, με εξαίρεση τους ορεινούς-ημιορεινούς όγκους.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ/EUROKINISSI)
Στιγμιότυπο από την λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων, Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022. Θυελλώδεις άνεμοι επικρατούν στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων ενώ χιονοπτώσεις έχουμε και στα πολύ ορεινά. Οι δυνατοί άνεμοι έχουν σηκώσει μεγάλα κύματα στην λίμνη ενώ έχουν προκληθεί ζημιές κυρίως στην παραλίμνια περιοχή.
(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση