Αρχική Διάστημα Θερμοί πίδακες εκλύονται από τη μαύρη τρύπα “τέρας” του Γαλαξία μας

Θερμοί πίδακες εκλύονται από τη μαύρη τρύπα “τέρας” του Γαλαξία μας

0
blackHOLE
Eικόνα: NASA, ESA και Gerald Cecil (UNC-Chapel Hill) Επεξεργασία εικόνας: Joseph DePasquale (STScI))
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας, γνωστή ως Τοξότης Α* (Sgr A*), «διαρρέει» ή εκπέμπει υπέρθερμες δέσμες σαν πίδακες για αρκετές χιλιάδες χρόνια. Αυτό αποδεικνύεται από μια σύνθετη εικόνα που τραβήχτηκε με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Οι ερευνητές αποκάλυψαν φωτεινή ακτινοβολία ακτίνων Χ καθώς και φωτεινά σύννεφα μοριακού αερίου και θερμαινόμενου ιονισμένου αερίου κοντά στη μαύρη τρύπα.

Τι αποκαλύπτει η φωτογραφία

Η μαύρη τρύπα “τέρας” του του γαλαξία μας δεν έχει φωτογραφηθεί απευθείας, ούτε οι πίδακες που «διαρρέει». Χρησιμοποιώντας ωστόσο παρατηρήσεις όπως αυτή η νέα εικόνα, οι επιστήμονες μπορούν να δουν τα αποτελέσματα των επιδράσεων της μαύρης τρύπας που μοιάζει με πίδακα, παρέχοντας στοιχεία για την ύπαρξή της και τη συμπεριφορά της.

Η σύνθετη εικόνα δείχνει το αέριο υδρογόνο με το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα. Κατά την ερμηνεία αυτής της σύνθετης εικόνας, στην κορυφή αυτού του νέφους, πορτοκαλί αερίου, ο πίδακας της μαύρης τρύπας φαίνεται να συγκρούεται με το αέριο υδρογόνο προτού διασκορπιστεί προς τα πάνω, ανέφερε η NASA σε μια ανακοίνωσή της . Μπορείτε επίσης να δείτε υπερθερμασμένο αέριο σε μπλε και μοριακό αέριο σε πράσινο, όπως αποτυπώθηκε σε παρατηρήσεις ακτίνων Χ.

Αυτές οι παρατηρήσεις χρησιμεύουν ως απόδειξη του πώς η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα μερικές φορές καταπίνει αστέρια και νέφη αερίων και στη συνέχεια εκτοξεύει υπερθερμασμένο υλικό.

ΠΗΓΗ: space.com

Διαφήμιση