Αρχική Ζώα Έκτη εξαφάνιση: Τα ασπόνδυλα της στεριάς εξαφανίζονται μαζικά

Έκτη εξαφάνιση: Τα ασπόνδυλα της στεριάς εξαφανίζονται μαζικά

0
saligkari
Εικόνα: marcoadelomo
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η έκταση της έκτης μαζικής εξαφάνισης είναι χειρότερη από αυτή που αναφέρει η Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης ( IUCN ). Ιδιαίτερα σε ότι αφορά στα  ασπόνδυλα, προειδοποιούν οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 στο Biological Reviews. Σύμφωνα με την ανάλυση της κατάστασης των χερσαίων ασπόνδυλων (σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες), δεν είναι μόνο το 0,4 % (882) των ζώων και φυτών που έχουν εξαφανιστεί στον κόσμο από το έτος 1500, όπως αναφέρει η “Κόκκινη Λίστα” αλλά μεταξύ 7,5 και 13% – ή 150.000 έως 260.000 εξαφανισμένα είδη στα περίπου 2 εκατομμύρια που έχουν καταγραφεί.

Η …προκατάληψη της Κόκκινης Λίστας

”  Η Κόκκινη Λίστα (IUCN) είναι πολύ προκατειλημμένη: περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα πτηνά και τα θηλαστικά, αλλά μόνο ένα μικρό κλάσμα ασπόνδυλων, έχουν αξιολογηθεί με βάση τα κριτήρια διατήρησης “, δήλωσε ο Robert H. Cowie, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης, Philippe Bouchet, ζωολόγος στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ( MNHN ) και Benoît Fontaine, βιολόγος διατήρησης στο MNHN . 

Η ενσωμάτωση των εκτιμήσεων του πραγματικού αριθμού εξαφανίσεων ασπόνδυλων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο ρυθμός υπερβαίνει κατά πολύ τον ρυθμό υποβάθρου και ότι μπορεί κάλλιστα να είμαστε μάρτυρες της έναρξης της έκτης μαζικής εξαφάνισης.  

Όλα τα είδη δεν απειλούνται από το ίδιο επίπεδο κινδύνου εξαφάνισης, ωστόσο, οι συγγραφείς πληρούν τις προϋποθέσεις: «Τα  θαλάσσια είδη αντιμετωπίζουν σημαντικές απειλές, αλλά (…) δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η θαλάσσια βιόχλωρίδα έχει φτάσει στην ίδια κρίση με τους μη θαλάσσιους ζώντες. Τα νησιωτικά είδη έχουν υποστεί πολύ υψηλότερα ποσοστά εξαφάνισης από τα είδη της ηπειρωτικής χώρας. Τα φυτά αντιμετωπίζουν προβλήματα διατήρησης παρόμοια με αυτά των ασπόνδυλων, αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να έχουν υποστεί χαμηλότερους ρυθμούς εξαφάνισης.  

Προς την έκτη μαζική εξαφάνιση

Αντιμέτωποι με αυτό το ανησυχητικό εύρημα, οι ερευνητές καλούν για ευαισθητοποίηση. «Η βιοποικιλότητα, η οποία κάνει τον κόσμο μας τόσο συναρπαστικό, τόσο όμορφο και τόσο λειτουργικό, εξαφανίζεται με πρωτοφανή ρυθμό. Ενόψει μιας αυξανόμενης κρίσης, οι επιστήμονες πρέπει να αγκαλιάσουν τις πρακτικές της προληπτικής αρχαιολογίας και να συλλέξουν και να τεκμηριώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα είδη προτού εξαφανιστούν. (…) . Η άρνηση της κρίσης, η απλή αποδοχή της και το να μην κάνουμε τίποτα, ή ακόμα και το να την αγκαλιάσουμε προς το υποτιθέμενο όφελος της ανθρωπότητας, δεν είναι κατάλληλες επιλογές και ανοίγουν το δρόμο για τη συνέχιση της θλιβερής τροχιάς της Γης προς μια έκτη μαζική εξαφάνιση.

Με πληροφορίες από το Reporterre.net

Διαφήμιση