Αρχική COVID-19 Παράταση μέτρων έως τις 23 Ιανουαρίου – Τι ισχύει μέχρι τότε

Παράταση μέτρων έως τις 23 Ιανουαρίου – Τι ισχύει μέχρι τότε

0
Τσικνοπέμπτη στο Μουσείο Ακρόπολης
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Παράταση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων για μία εβδομάδα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας μετά τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Tα μέτρα δηλαδή που εφαρμόζονται από τα πρώτα 24ωρα του 2022 και αφορούν στους χώρους εστίασης, διασκέδασης, τα γήπεδα κλπ θα συνεχίζουν να εφαρμόζονται έως τις 23 Ιανουαρίου.

Την παράταση των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού για μία εβδομάδα εισηγήθηκε η Επιτροπή των Ειδικών, που συνεδρίασε το μεσημέρι της Τετάρτης.

«Βδομάδα βδομάδα θα σταθμίζουμε τα μέτρα. Κρίθηκε πρόωρο να πάμε σε χαλάρωση και για το ουσιαστικό και για τον συμβολισμό του πράγματος» δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega

Τα μέτρα που ισχύουν

Τα μέτρα αφορούν στο ωράριο των χώρων διασκέδασης (αυτή τη στιγμή λειτουργούν μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα) και τη μουσική στους χώρους εστίασης και διασκέδασης, η οποία δεν επιτρέπεται. Ειδικότερα:

  • Παραμένει το ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, μόνο για καθήμενους σε τραπέζια 6 ατόμων, χωρίς ορθίους. Η μουσική απαγορεύεται.
  • Απαγόρευση οργανωμένων πάρτι σε ιδιωτικούς ή και δημόσιους χώρους, «ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά της μαζικής βραδινής διασκέδασης σε άλλους μισθωμένους χώρους για διενέργεια πάρτι, ακόμη και με πληρωμή».
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζομένους στην εστίαση, στα Μέσα Μεταφοράς, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.
  •  Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
  • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστεί έως και 50% ενώ θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο.

Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας: «Σήμερα, Τετάρτη 12/1, συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.

Αποφασίστηκε τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μια εβδομάδα.»

Νωρίς για αποκλιμάκωση

Η εισήγηση των ειδικών για παράταση των μέτρων έρχεται σε συνέχεια της συζήτησης των τελευταίων ημερών, για αποκλιμάκωση της πανδημίας. Κάτι ωστόσο το οποίο κανείς από τους ειδικούς δεν τολμά να πει με βεβαιότητα.

Ειδικότερα, η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τετάρτης, αναφέρθηκε στις ΗΠΑ, όπου οι ειδικοί χρησιμοποιούν τα δεδομένα από τη Νότιο Αφρική, όπου πράγματι υπήρξε αποκλιμάκωση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Χρησιμοποιούν δεδομένα από τη Νότιο Αφρική και έτσι εκτιμούν, ότι και εμείς μπορεί να έχουμε την ίδια τύχη. Αυτό έχει εκφραστεί και στην Ελλάδα». Ωστόσο, όπως εξήγησε, «δεν υπάρχουν στοιχεία πραγματικά εκτός αυτών της Αφρικής, για να προβλέψουμε, ότι θα έχουμε και μείωση των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον και λύση του προβλήματος».

«Δεν το ξέρουμε, ξέρουμε μόνο ότι η συγκεκριμένη μορφή του κορωνοϊού έχει πιο ήπια συμπτώματα στο κατώτερο αναπνευστικό, αλλά από την άλλη έχουμε τόσο μεγάλη διασπορά, που είναι βιαστικό, να πούμε ότι θα λήξει», σημείωσε η κυρία Λινού.

Διαφήμιση