Αρχική COVID-19 Πλεύρης: Δωρεάν τα PCR τεστ – Ο στρατός θα κληθεί να αποσυμφορήσει...

Πλεύρης: Δωρεάν τα PCR τεστ – Ο στρατός θα κληθεί να αποσυμφορήσει τις ουρές

0
axiomatikoi stratou eurokinissi
(ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΣ / EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σε μια προσπάθεια έντασης των ελέγχων για την αξιολόγηση της πορείας της πανδημίας στη χώρα, η κυβέρνηση αυξάνει τα σημεία διενέργειας τεστ με τη συνδρομή του στρατού και προαναγγέλει τη δωρεάν διεξαγωγή PCR test.

Με συνέντευξή του  στο Πρώτο Πρόγραμμα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε ότι «στις ήδη υπάρχουσες δομές του ΕΟΔΥ και του ΕΣΥ θα προστεθούν, με τη συμβολή του στρατού, άλλα 50 σημεία και θα φτάσουν τα 100». Αυτό, όπω παραδέχτηκε, αποφασίστηκε κατά την  τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες μεταξύ των αξιωματούχων των υπουργείων Υγείας και Άμυνας.

Συνταγογράφηση μοριακών Τεστ;

Ο κ. Πλεύρης σε σχέση με την συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα για την συνταγογράφηση των μοριακών τεστ εξήγησε ότι στην χώρα μας έχει επιλεγεί ένα μοντέλο που περιλαμβάνει την δωρεάν διάθεση πολλών self test, πολλά σημεία για να γίνονται δωρεάν rapid και pcr, με το μοριακό τεστ όπως κάνουν όλες οι χώρες, να συνδέεται κυρίως με επιβεβαίωση νόσησης και σε ανεμβολίαστους.

«Όταν είσαι η πρώτη χώρα στους διαγνωστικούς ελέγχους σημαίνει ότι ελέγχεις πολύ περισσότερο τον πληθυσμό και έχεις πολύ περισσότερα ύποπτα κρούσματα. Έχουμε επιλέξει αυτό γιατί θεωρούμε ότι είναι αξιόπιστες μέθοδοι και επειδή θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, ειδικά στην Όμικρον, που κατά βάση η νόσηση και σε πληθυσμό νεότερο, είναι νόσηση που δεν εγκυμονεί κινδύνους όπως τα άλλα στελέχη. Είναι για εμάς πιο σημαντικό να βρίσκουμε και να κάμπτουμε την μεταδοτικότητα, παρά να αναλωθεί ένα ολόκληρο σύστημα στην πλήρη θετικοποίηση των πάρα πολλών κρουσμάτων που βρίσκονται».

Επίταξη ιδιωτών γιατρών και σε Αττική

«Πράγματι ξεκίνησε η επίταξη υπηρεσιών από την 3η και 4η ΥΠΕ από την Βόρεια Ελλάδα και στο κομμάτι της Αθήνας και του Πειραιά, έχουμε ζητήσει από τους επικεφαλής των ΥΠΕ, να μας υποδείξουν τις ανάγκες που υπάρχουν, ώστε να είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί για την επίταξη υπηρεσιών», σημείωσε.

Η ιδιαιτερότητα που έχει το λεκανοπέδιο, εξήγησε, είναι ότι επειδή υπάρχει μια στενή συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές που έχουν παραχωρήσει περίπου 300 κλίνες αλλά και με κάποιες κλινικές που δεν μπορούν να διαχειριστούν περιστατικά covid υπάρχει συνεργασία προκειμένου να παρέχουν το προσωπικό τους για το δημόσιο σύστημα. Η επιθυμία του υπουργείου είναι να μην υπάρξει αυτή η αναγκαιότητα στο λεκανοπέδιο, ωστόσο πρέπει να είναι γνωστοποιημένες οι ανάγκες.

«Υπάρχει στο τραπέζι, αλλά θα εξαρτηθεί και από την πορεία της συνεργασίας με τις ιδιωτικές κλινικές» διευκρίνισε ο υπουργός ΥγείΑας.

Διαφήμιση