Αρχική Ειδήσεις Nature: Γιατί οι πολλές βροχές κάνουν κακό… στην οικονομία

Nature: Γιατί οι πολλές βροχές κάνουν κακό… στην οικονομία

0
Διαφήμιση

Τις επιπτώσεις των έντονων βροχοπτώσεων στην παραγωγικότητα και κατ’ επέκταση στην παγκόσμια οικονομία αποτιμούν ερευνητές του γερμανικού Ινστιτούτου Ερευνών του Πότσνταμ, συνεκτιμώντας στοιχεία 1.554 περιοχών από συνολικά 77 χώρες, για μία περίοδο 40 ετών (1979-2019).

Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται όταν αυξάνουν οι ημέρες με βροχής, ιδίως με καταιγίδες, σύμφωνα με μία νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη που αναλύει τόσο διεξοδικά αυτήν τη συσχέτιση, την οποία τα περισσότερα κλιματικά μοντέλα έχουν υποτιμήσει μέχρι σήμερα.

Oι κλάδοι που υφίστανται τη μεγαλύτερη «πίεση»

Η επίπτωση στην παραγωγικότητα από τις συχνές και έντονες βροχές εκτιμάται ότι είναι απρόσμενα μεγαλύτερη στις πλούσιες και ανεπτυγμένες χώρες, ιδίως στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών τους, παρά στις φτωχότερες αγροτικές χώρες, μία διαπίστωση που αναιρεί εν μέρει την κυρίαρχη αντίληψη ότι το κόστος της κλιματικής αλλαγής το φέρουν πρωτίστως οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, οι συχνές καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες φαίνεται να πλήττουν την παραγωγικότητα στον δευτερογενή και στον τριτογενή τομέα ακόμη περισσότερο από ό,τι στον πρωτογενή, κάτι που ανατρέπει τη συμβατική σοφία για αυτό το ζήτημα.

Οι ερευνητές του γερμανικού Ινστιτούτου,  βρίσκουν σαφή συσχέτιση ανάμεσα στις ημέρες με βροχοπτώσεις, ιδίως όταν τα φαινόμενα είναι ακραία, και στο επίπεδο του ΑΕΠ που «φωτογραφίζει» την πορεία της οικονομίας.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η αναμενόμενη ένταση των βροχοπτώσεων στο μέλλον, λόγω της κλιματικής αλλαγής, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, π.χ. προκαλώντας ολοένα συχνότερες διακοπές ρεύματος, καταστροφές υποδομών, παρακώλυση της οικονομικής δραστηριότητας κ.ά.

Άμεσος αντίκτυπος και στις θέσεις εργασίας

«Είναι κάτι που αφορά την ευημερία μας και τελικά τις θέσεις εργασίας των ανθρώπων. Οι οικονομίες σε όλον τον κόσμο επιβραδύνονται όσο περισσότερες είναι οι “υγρές” ημέρες και οι ακραίες βροχοπτώσεις, μία σημαντική διαπίστωση που βελτιώνει την κατανόησή μας για το πραγματικό κόστος της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η ερευνήτρια Λεόνι Βεντς.

vroxi a

Όπως διευρινίζει «οι μακρο-οικονομικές αξιολογήσεις για τις κλιματικές επιπτώσεις έχουν μέχρι στιγμής εστιαστεί κυρίως στη θερμοκρασία και ελάχιστα στις αλλαγές στις βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να χάνεται η πλήρης εικόνα. Μολονότι οι περισσότερες βροχές μέσα στον χρόνο είναι γενικά καλές για τις οικονομίες, ιδίως όσες εξαρτώνται από τη γεωργία, το βασικό ερώτημα είναι πώς κατανέμεται η βροχή στις ημέρες του έτους. Οι έντονες ημερήσιες βροχοπτώσεις, τελικά, κάνουν ζημιά παρά καλό, ιδίως στις πλούσιες βιομηχανοποιημένες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία ή η Γερμανία».

Η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας της Γης από «αέρια του θερμοκηπίου», κυρίως από την καύση των ορυκτών καυσίμων, οδηγεί σε σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη και αυτή η υπερθέρμανση του αέρα, μεταξύ άλλων, έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι υδρατμοί στην ατμόσφαιρα και τελικά να γίνονται βροχή.

«Αποσταθεροποιώντας το κλίμα μας, βλάπτουμε τις οικονομίες μας», τόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πότσνταμ Άντερς Λέβερμαν.

Με πληροφορίες από Nature και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση