Αρχική Ελλάδα Μπραντεφέρ Αθήνας – Άγκυρας με Προεδρικό «μαστίγιο» και Κυπριακό «καρότο»

Μπραντεφέρ Αθήνας – Άγκυρας με Προεδρικό «μαστίγιο» και Κυπριακό «καρότο»

0
Ερντογάν
Ερντογάν Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαφήμιση

Σκληρή απάντηση επιφύλαξε η Αθήνα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Άγκυρας μετά από επίθεση που εξαπέλυσε στην πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή δηλώσεις της για τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Με το τουρκικό υπουργείο να ανταπαντά και τον πρόεδρο Ερντογάν να κλιμακώνει με αίτημα «απευθείας εποικοδομητικού διαλόγου με την Αθήνα» και επίσημη αναγνώριση της κυριαρχίας των Τουρκοκύπριων

Τουρκικό ΥΠΕΞ για Ποντιακό Ελληνισμό

Το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε χαρακτηρίσει «αβάσιμα» τα όσα είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε εκδήλωση επίσημης παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Εκεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τονίσει ότι η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού υπήρξε μακρά, λαμπρή και οδυνηρή. «Η τραγική κατάληξή της, με την μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα», πρόσθεσε.

Σημείωνε επίσης ότι «θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι λόγω αυτών των εγκλημάτων, τα οποία καταγράφηκαν και στην έκθεση της Επιτροπής Έρευνας των Συμμαχικών Δυνάμεων, σύμφωνα με το άρθρο 59 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να δώσει αποζημιώσεις για τις ζημιές που προέκυψαν από τις παραβιάσεις των νόμων του πολέμου».

Η ελληνική απάντηση

«Η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και αποκρύπτει όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν αλλά και τη συνεχιζόμενη πολιτική της, η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών», τονίζει το ΥΠΕΞ και σημειώνει:

«Η Ελλάδα, απορρίπτοντας στο σύνολο τους τις τουρκικές αιτιάσεις, επισημαίνει ότι η αποδοχή τής ιστορικής αλήθειας και η συμφιλίωση των εθνών με το παρελθόν τους αποτελεί άλμα ηθικής υπέρβασης των διαφορών μεταξύ των λαών και εχέγγυο ειρηνικής συνύπαρξής τους για το μέλλον».

Aπάντηση και από κυβερνητικό εκπρόσωπο

Απάντηση στην Τουρκία για την επίθεση που εξαπέλυσε στην πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έδωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Μιλώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Οικονόμου τόνισε πως τα ιστορικά γεγονότα είναι πολύ συγκεκριμένα, οι εκληματικές και δολοφονικές συμπεριφορές, όπως οι γενοκτονίες, είναι πράγματα που έχουν συμβεί και έχουν χαρακτηριστεί όχι μόνο από τη χώρα μας αλλά και από άλλες χώρες. «Η ιστορία δεν παραχαράσσεται και πολύ περισσότερο, δε διαγράφεται», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Η διπλωματική «ντρίμπλα» Ερντογάν

Στον «μύλο» των απανωτών τουρκικών προκλήσεων της περιόδου «έριξε νερό»  προ ολίγου και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη.

Στην προσπάθειά του να φανεί συναινετικός στη Δύση, όπως εκτιμ΄ο ανταποκριτής, κατά τη συνάντησή του με όλους τους πρέσβεις των κρατών – μελών της ΕΕ στην Άγκυρα δήλωσε ότι ελπίζει «το 2022 η ΕΕ να λυτρωθεί από τη μυωπική  στρατηγική της, και να δράσει με μεγαλύτερο θάρρος στις σχέσεις με την Τουρκία».

Αφήνοντας υπαινιγμούς για Ελλάδα και Κύπρο ανέφερε ότι «κάποιες χώρες πρέπει τα προβλήματά τους με την Τουρκία να πάψουν να επιχειρούν να τα μεταφέρουν στους διαδρόμους της ΕΕ». Ωστόσο, αμέσως μετά, πρόσθεσε:

«Με το γείτονά μας την Ελλάδα, ενεργοποιήσαμε τους περισσότερους μηχανισμούς διαλόγου, κάναμε ιδιαίτερη προσπάθεια για τη μείωση της έντασης, συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε τη σχέση μας, να εστιάσουμε την προσοχή μας στην τουριστική ατζέντα, στην οικονομική και εμπορική συνεργασία. Πιστεύω ειλικρινά, πως οι δύο γείτονες με απευθείας εποικοδομητικό διάλογο μπορούμε να κανονίσουμε  τις μεταξύ μας υποθέσεις».

Σε ό,τι αφορά τον Κυπριακό, ο πρόεδρος της Τουρκίας επέμεινε ότι «πρέπει να αναγνωριστεί η κυριαρχία των Τουρκοκύπριων», αλλά απέφυγε να μιλήσει για δυο κράτη στους διπλωμάτες της ΕΕ.

 

Διαφήμιση