Αρχική COVID-19 ΟΙΥΕ: Πόσες μέρες άδεια δικαιούνται οι γονείς παιδιών με Covid

ΟΙΥΕ: Πόσες μέρες άδεια δικαιούνται οι γονείς παιδιών με Covid

0
paidi sharon mccutcheon unsplash
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ Sharon Mccutcheon / Unsplash
Διαφήμιση

Στον ακριβή προσδιορισμό των ημερών άδειας που δικαιούνται οι γονείς, σε περίπτωση που τα παιδιά τους νοσούν από τον ιό της Covid-19 και των παραλλαγών της, προχώρησε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, με την κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο επαναφοράς των αδειών «ειδικού σκοπού».

Όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η ΟΙΥΕ, βάσει τον Ν. 4722/2020 (ΦΕΚ Α’ 177 -15/9/2020), οι γονείς, που τα παιδιά τους νοσούν από covid19, δικαιούνται 14 ημέρες άδεια, επιπρόσθετα των υπολοίπων ημερών αδείας που δικαιούνται.

Η πρόβλεψη αυτή έχει κυρωθεί με δυο πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (της από 10.8.2020 και της από 22.8.2020) για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλων επειγόντων ζητημάτων.

κορονοϊός - μάσκες - μάσκα - παιδιά - σχολείο - Covid
Εικόνα: UNSPLASH/Kelly Sikkema

Τι προβλέπεται αναλυτικά

Οι γονείς εργαζόμενοι σε περίπτωση νόσησης από COVID-19, των τέκνων τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τέκνων που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, δικαιούνται να κάνουν χρήση ειδικής άδειας για την ασθένεια των τέκνων για 14 ημέρες ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε περίπτωση που αυτό κρίνεται απαραίτητο με ιατρική γνωμάτευση ή σε περίπτωση νοσηλείας τέκνου.

Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων.

Οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας λόγω νόσησης των τέκνων τους, λαμβάνουν αποδοχές.

Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσους εργαζομένους τους κάνουν χρήση της άδειας, καθώς και τη διάρκεια αυτής.

ergazomenoi unsplash

Η βεβαίωση για εργαζόμενους σε 3 «κλικ»

Η βεβαίωση θετικού αποτελέσματος χορηγείται αποκλειστικά για απουσία από την εργασία και δεν επιβεβαιώνεται από την εφαρμογή Covid Free GR.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν είναι τα εξής:

  • Είσοδος με κωδικούς Taxisnet και επισκόπηση των στοιχείων (επιβεβαίωση ονοματεπώνυμου και ΑΦΜ)
  • Στην ερώτηση «Για ποιον θέλετε να εκδώσετε τη βεβαίωση» επιλέγετε το (α) («Για εμένα»
  • Συμπληρώνετε τον ΑΜΚΑ

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που έχετε κάνει περισσότερους του ενός διαγνωστικούς ελέγχους, η βεβαίωση εκδίδεται για το τελευταίο θετικό σας αποτέλεσμα.

Επαναφορά άδειας ειδικού σκοπού

Σύμφωνα με πληροφορίες που ήδη διακινούνται στο διαδίκτυο, ανοικτό παραμένει από πλευράς πολιτείας το ενδεχόμενο επαναφοράς της άδειας ειδικού σκοπού, στις περιπτώσεις που αναστέλλεται η λειτουργία ολόκληρου σχολικού τμήματος λόγω σωρείας κρουσμάτων Covid στους μαθητές. Όταν δηλαδή νοσεί το 50% +1 των μαθητών.

Διαφήμιση