Αρχική Ειδήσεις Ανησυχία για την «βροχή» κεραυνών στην Αρκτική – Οιωνοί ακραίων φαινομένων

Ανησυχία για την «βροχή» κεραυνών στην Αρκτική – Οιωνοί ακραίων φαινομένων

0
keraynoi chutipon pattanatitinon unsplash
Chutipon Pattanatitinon / Unsplash
Διαφήμιση

Δραματική αύξηση των κεραυνών στην Αρκτική κατέγραψαν οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια του 2021, μια από τις πιο θεαματικές εκδηλώσεις της κλιματικής κρίσης αλλά και πρόβλεψης του κλίματος της επόμενης περιόδου.

Η εξαφάνιση του θαλάσσιου πάγου σημαίνει ότι περισσότερο νερό μπορεί να εξατμιστεί. Τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι αυτά που προκαλούν τις καταιγίδες και κατά συνέπεια τους κεραυνούς.

arktiki annie spratt unsplash
Annie Spratt / Unsplash

Σε μια περιοχή όπου κάποτε οι κεραυνοί ήταν σπάνιοι, πλέον καταγράφηκαν 7.278 το 2021, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από ό,τι τα προηγούμενα εννέα χρόνια μαζί.

Ο αέρας της Αρκτικής, τυπικά, στερείται της θερμότητας που απαιτείται για τη δημιουργία κεραυνών. Γι αυτό, τα τελευταία ευρήματα που δημοσιεύονται στην ετήσια έκθεση κεραυνών της φινλανδικής εταιρείας Vaisala, ανησυχούν ιδιαίτερα τους επιστήμονες όπως ο μετεωρολόγος και ο διευθυντής εφαρμογών κεραυνών του Vaisala, Chris Vagasky.

«Τα τελευταία 10 χρόνια, ο συνολικός αριθμός κεραυνών βόρεια του Αρκτικού Κύκλου ήταν αρκετά συνεπής», σχολιάζει στον Guardian ο Vagasky. «Στα υψηλότερα όμως γεωγραφικά πλάτη του πλανήτη – βόρεια των 80° – η αύξηση ήταν δραματική» διευκρίνισε.

Με τις θερμοκρασίες στην Αρκτική να αυξάνονται κατά τρεις φορές του παγκόσμιου μέσου όρου, το φαινόμενο των κεραυνών στην περιοχή αποτελεί κρίσιμο δείκτη της κλιματικής κρίσης.

«Οι κλιματολογικές αλλαγές στην Αρκτική μπορεί να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές και στις πόλεις», είπε ο Vagasky. «Αυτό που συμβαίνει στις πόλεις μας εξαρτάται από το πώς «συμπεριφέρεται» το κλίμα σε όλο τον κόσμο. Οι αλλαγές στις συνθήκες της Αρκτικής θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακραία φαινόμενα ψύχους, περισσότερους καύσωνες ή και καταρρακτώδεις βροχές στην Ευρώπη».

keraynoi anton malanin unsplash

Η κλιματική κρίση είναι εδώ

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονταν σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική το περασμένο καλοκαίρι πυροδοτήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως από κεραυνούς.

Σε ποσοστό της τάξης του 15% των ετήσιων δασικών πυρκαγιών, η αιτία εντοπίζεται στους κεραυνούς, και αυτές οι πυρκαγιές ξεπερνούν σε έκταση εκείνες που προκαλούνται από τον άνθρωπο. Το να κατανοηθούν οι αιτίες που προκαλούν την ένταση των κεραυνών, οι οποίοι ευνοούν τις μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές, είναι ζωτικής σημασίας για την ταχεία αντίδραση στα «χτυπήματα».

keravnoi johannes plenio unsplash
Johannes Plenio / Unsplash

Οι «πρωταθλήτριες» σε κεραυνούς χώρες

Στις ΗΠΑ, όπου σημειώθηκε ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός κεραυνών το 2021, μετά τη Βραζιλία, ο Vagasky και η ομάδα του κατέγραψαν περισσότερα από 194 εκατομμύρια περιστατικά, 24 εκατομμύρια περισσότερα από ό,τι παρατηρήθηκαν το 2020.

Σημειώνεται ότι μια μελέτη του 2014, προέβλεπε αύξηση 12% στη συχνότητα των κεραυνών με κάθε ένα βαθμό Κελσίου αύξηση της θερμοκρασίας.

 

Με πληροφορίες από Guardian

Διαφήμιση