Αρχική Ειδήσεις Πάρνηθα: Λύκος επιτέθηκε και άρπαξε σκύλο οικογένειας – Οδηγός «συμβίωσης»

Πάρνηθα: Λύκος επιτέθηκε και άρπαξε σκύλο οικογένειας – Οδηγός «συμβίωσης»

0
lykos philipp pilz unsplash
Λύκος ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ (Philipp Pilz / Unsplash)
Διαφήμιση

Λύκος επιτέθηκε και άρπαξε τον 4μηνών σκύλο οικογένειας, καθώς, κατευθύνονταν στο καταφύγιο Μπάφι του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Ο πατέρας περιγράφει τη σοκαριστκή εμπειρία που είχε όταν αποφάσισε να πάει βόλτα με την κόρη του και το σκυλί τους και ξαφνικά ένα μαύρο άγριο ζώο επιτέθηκε και άρπαξε από τον λαιμό το σκυλάκι.

Η κόρη του, σύμφωνα με τον ίδιο, φοβήθηκε και άφησε το λουρί, ενώ εκείνος ταραγμένος άρχισε να φωνάζει για να φοβίσει τον λύκο.

«Γυρίζω και βλέπω την κόρη μου πίσω, και το σκυλί το οποίο τον έχει δαγκώσει ένας μαύρος λύκος, παθαίνω σοκ, φωνάζω δυνατά σηκώνω τα χέρια μου ψηλά» αφηγείται ο Νίκος Νικολακόπουλος.

«Θα μπορούσε να μην έχουμε γυρίσει… έτσι όπως επιτέθηκε. Βεβαίως πήγε για το σκυλί αλλά θα μπορούσα να είμαι εγώ ή πολύ περισσότερο η κόρη μου» συμπλήρωσε.

Ο λύκος απομακρύνθηκε αλλά το σκυλί δεν κατάφερε να σωθεί.

lykos andrew ly unsplash
Andrew Ly / Unsplash

«Τα σκυλιά αποτελούν κόκκινο πανί για τους λύκους»

Σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα του 1985 τα οικόσιτα ζώα απαγορεύονται στους εθνικούς δρυμούς ακόμα και αν φορούν λουράκι ή φίμωτρο. Μία απόφαση όμως που δεν έχει επικοινωνηθεί και παραμένει άγνωστη στην πλειοψηφία του κόσμου.

«Τα σκυλιά ιδιαίτερα που αποτελούν κόκκινο πανί για τους λύκους, απαγορεύονται…» υπογραμμίζει ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ» Γιώργος Θεοδωρίδης.

Σε οποιαδήποτε επαφή με άγριο ζώο

  • πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι,
  • μην προσπαθήσουμε να το ταΐσουμε,
  • να κρατήσουμε απόσταση και
  • με αργά βήματα να απομακρυνθούμε.

Ο εξειδικευμένος επιστήμονας και μέλος της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ» Δρ. Γ. Ηλιόπουλος εκτίμησε ότι βρισκόμαστε πιθανώς μπροστά σε φαινόμενο προσαρμογής του είδους σε ανθρωπογενές περιβάλλον και εξοικείωσής του στην ανθρώπινη παρουσία, κάτι που αποδεδειγμένα και σταδιακά μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή εξοικείωση και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα επιθέσεις των λύκων σε σκυλιά ή ακόμα και τραυματισμό ανθρώπων.

Προφανώς, το φαινόμενο αυτό χρήζει αντιμετώπισης, τόσο άμεσα όσο και μεσοπρόθεσμα-μακροπρόθεσμα, γι’ αυτό και η «Καλλιστώ» έστειλε υπόμνημα στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, για την ανάγκη ανάληψης σχετικής πρωτοβουλίας.

«Επειδή γνωρίζαμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους Φορείς Διαχείρισης με την εξελισσόμενη εφαρμογή του Ν. 4685/2020 και την υποκατάστασή τους από τον ΟΦΥΠΕΚΑ» παραδέχεται ο κ. Θεοδωρίδης «το υπόμνημα αυτό κοινοποιήθηκε παράλληλα τόσο στο ΥΠΕΝ όσο και στον ΟΦΥΠΕΚΑ».

lykoi thomas bonometti unsplash
Thomas Bonometti / Unsplash

Προς κατάργηση ο Φορέας Διαχείρισης του Δρυμού

Λίγες μέρες μετά την επιστολή της Οργάνωσης ο Φορέας Διαχείρισης καταργήθηκε, οπότε δεν πρόλαβε να αναλάβει καμιά πρωτοβουλία. Πριν το ΥΠΕΝ και ο ΟΦΥΠΕΚΑ κινητοποιηθούν και αναλάβουν δράση, η «Καλλιστώ» προτείνει συνοπτικά

Α. Παθητική Αντιμετώπιση

  1. Τοποθέτηση αυτόματων φωτογραφικών καταγραφικών διατάξεων στα σημεία εμφάνισης λύκων ώστε να εκτιμηθεί η συχνότητα εμφάνισής και προσέγγισης τους.
  2. Ενημέρωση των επισκεπτών που κατευθύνονται προς τον κεντρικό τομέα του Εθνικού δρυμού με χρήση εντύπου και σύντομου κειμένου που θα διανέμεται επιτόπου, για την αποφυγή εκούσιας ή ακούσιας παροχής τροφής προς την άγρια πανίδα, συμμόρφωση με τους κανονισμούς του Εθνικού Δρυμού που αφορούν την παρουσία σκύλων στις περιοχές εντός Ε.Δ, καθώς η παρουσία σκύλων κινητοποιεί έντονα εξοικειωμένους (και όχι μόνο) λύκους στο να προσεγγίσουν ανθρώπους και να επιτεθούν στα σκυλιά τους (συχνές περιπτώσεις). Επιπλέον, μικρής ηλικίας παιδιά δεν θα πρέπει να κινούνται ασυνόδευτα για προληπτικούς λόγους.
  3. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η χρήση τροφής για προσέλκυση των λύκων για φωτογράφηση τους και να γίνεται ανεκτή ως δραστηριότητα, καθώς αποτελεί μια ακόμα «επιβράβευση» της προσέγγισης των ζώων.
  4. Οι συστάσεις για περιορισμό των κατοικίδιων (κτηνοτροφικά ζώα και σκύλοι σε ασφαλείς χώρους -εντός αποτελεσματικής περίφραξης) κατά τη διάρκεια της νύκτας θα πρέπει να αφορούν και τους γειτονικούς οικισμούς περιμετρικά του δρυμού.
  5. Τοποθέτηση φωτιστικών συσκευών (π.χ. φανάρια οδοσήμανσης) στα σημεία προσέγγισης που θα πρέπει να μετακινούνται τακτικά. Οι λύκοι φοβούνται ή είναι επιφυλακτικοί σε οτιδήποτε νέο σε μια περιοχή (νεοφοβία) τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα.
  6. Διερεύνηση στην ευρύτερη περιοχή (όχι μόνο στα σημεία των περιστατικών) προς εντοπισμό εστιών παροχής εν δυνάμει ανθρωπογενούς προσέλευσης τροφής όπως σημεία όπου πετιόνται πτώματα κτηνοτροφικών ζώων ή άλλα ζωικά υπολείμματα, αποφάγια, ανοικτοί κάδοι απορριμμάτων.
  7. Προσεκτική αποκομιδή αστικών απορριμμάτων στον τομέα προσέγγισης αλλά και στους οικισμούς περιμετρικά του Ε.Δ ώστε να μην υπάρχουν σκουπίδια εκτός κάδων ιδιαίτερα κατά της νυκτερινές ώρες.
  8. Προγραμματισμένες επισκέψεις και περιπολίες δασικών υπαλλήλων και προσωπικού του φορέα διαχείρισης, σε περιοχές προσέγγισης καθώς και απόκριση σε κλήσεις πολιτών σε περιπτώσεις προσεγγίσεων.

Β. Ενεργητική Αντιμετώπιση

  1. Σύσταση και λειτουργία ομάδας άμεσης επέμβασης και απώθησης.
  2. Η ενεργητική αντιμετώπιση συνίσταται στην εφαρμογή δευτερογενούς απώθησης, επώδυνου δηλαδή ερεθίσματος σε συνδυασμό με την μη επιθυμητή συμπεριφορά των λύκων.
  3. Θα πρέπει να παραχθεί έντονο και επώδυνο ερέθισμα προς τους λύκους κατά τη προσέγγιση τους -και μόνον στις περιοχές και τις περιπτώσεις που θέλουμε να απωθήσουμε τα ζώα- εντός δηλ. κατοικημένων περιοχών (π.χ κατά τη διάρκεια προσέγγισης λύκων στο καταφύγιο «Μπάφι») με την χρήση εκτοξευτήρων φωτοβολίδων, κροτίδων με τροχιοδεικτικό, πλαστικών σφαιριδίων με καραμπίνα 12mm, κροτίδων με κέλυφος, εκτοξευτήρων τύπου paint ball, χρήση συσκευών παραγωγής δυνατού θορύβου κ.λπ.
    ****Η εφαρμογή των αποτρεπτικών αυτών μέτρων θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή στα ζητήματα ασφάλειας από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό στη χρήση του εξοπλισμού και πρέπει να είναι επαναλαμβανόμενες, για ικανό χρονικό διάστημα.
  4. Θα πρέπει να υπάρχει πάντα δυνατότητα διαφυγής για τα ζώα.
  5. Δεν κάνουμε απώθηση σε φυσικές περιοχές όπου δεν ενοχλούν με την παρουσία τους οι λύκοι, αλλιώς η σύνδεση θα γίνει με το άτομο/α που κάνει την απώθηση και όχι με τον χώρο (αυτό που ενδιαφέρει).
lykos jan kopriva unsplash
Jan Kopriva / Unsplash

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ», έχει προτείνει εδώ και χρόνια, την ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, που δυστυχώς δεν υπάρχει στη χώρα μας, καθώς παραμένει απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τον σχεδιασμό δράσεων και διαχειριστικών πρακτικών με στόχο την άμβλυνση της σύγκρουσης ανθρώπου-λύκου στη χώρα.

Εδώ μπορείτε να επισκευθείτε την ιστοσελίδα της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ» (https://www.callisto.gr/wildlife/lykos)

Διαφήμιση